sezgin_ist
WT Moderatör
harika umarım 2026 yılında test sürüşleri başlarAfyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya 7 gün önce paylaşım yapmış. Ulaştırma bakanı ile görüşme yaptıklarını 2026 yılı sonunda deneme ve test sürüşlerinin başlayacağını, bu sürecin tamamlanmasının ardından ise 2027 yılında Afyonkarahisar’a yüksek hızlı trenin geleceğini belirtmiş.
Ekli dosyayı görüntüle 28393
Sivas ve eskişehir de ray fabrikası var bunların yaptığı londra tefecilerini zengin etmek,yurtdışına şu kdr para gitmeyecek tasarruf ettik naraları atarlarAnkara ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 14 saatten 3,5 saate düşürmesi hedeflenen Ankara–İzmir Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesiyle ilgili stratejik bir tedarik haberi gündeme geldi. Birleşik Krallık merkezli dev çelik üreticisi British Steel, proje için devasa bir ray tedariki sözleşmesi imzaladığını duyurdu.
Sözleşmenin Kapsamı: 18.000 Ton Ray
British Steel tarafından yapılan açıklamaya göre, şirket proje kapsamında toplamda 18.000 ton yüksek kaliteli ray tedarik edecek.
- Üretim Yeri: Raylar, şirketin İngiltere’deki Scunthorpe tesislerinde üretilecek.
- Teslimat: Sevkiyatların bu yıl içinde başlaması ve projenin hızla ilerleyen üstyapı çalışmalarında kullanılması planlanıyor.
Finansman: İngiltere Destekli Kredi Hattı
Bu tedarik anlaşması, projenin genel finansman modeliyle doğrudan bağlantılıdır.
- UK Export Finance (UKEF): Ankara–İzmir YHT hattı için Birleşik Krallık İhracat Kredi Garanti Dairesi (UKEF), Türkiye’ye yaklaşık 2,1 milyar Euro tutarında dev bir finansman garantisi sağlamıştı.
- Şartlı Destek: Bu büyüklükteki kredilerin bir şartı olarak, projenin yapımında İngiliz menşeli ürün ve hizmetlerin (bu örnekte rayların) kullanılması teşvik ediliyor.
Teknik Özellikler ve Hız
Ankara–İzmir YHT hattı, standart raylı sistemlerden farklı olarak yüksek dayanıklılığa sahip raylar gerektiriyor.
- Hız Kapasitesi: Hat tamamlandığında trenler saatte 250 km hıza ulaşabilecek.
- Güzergah: Toplam 508 kilometre uzunluğunda olan bu zorlu hat; Afyonkarahisar, Uşak ve Manisa üzerinden geçerek İzmir’e ulaşacak. Çok sayıda tünel ve viyadük içermesi nedeniyle ray kalitesi güvenlik için kritik önem taşıyor.
mevzu elinde demir çelik ile alakalı degilSivas ve eskişehir de ray fabrikası var bunların yaptığı londra tefecilerini zengin etmek,yurtdışına şu kdr para gitmeyecek tasarruf ettik naraları atarlar
Elinde demir ve çelik kalmadıysa bunları yerli üreticiden alıp ray fabrikalarına kamyonlarla götürmek çok mu zor ben anlamıyorum
Mesajınız öncelikle insanları suçlayıcı bir dille yazılmış. Bilgi sahibi olmadan fikir beyan ediyorsunuz ve insanları itham ediyorsunuz. British Steel'den alınması bu projenin UK Export Finance ve the Department for Business and Trade tarafından finans edilmesine yönelik bir şarttın yerine gelmesidir. Bakın böyle bir şarttın olmadığı Mersin Adana Osmaniye Gaziantep hattının raylarını da benzer şekilde British Steel tedarik eder. Bu projede ise ihaleye çıkıldı. Türkiye'de ray üreten tek Demir Çelik kuruluşu Kardemir'dir. İhalede British Steel'den daha uygun bir teklif veremedi. Bazen pazar kazanabilmek için kar etmemeyi göze alırsıız, bazen üretim hatlarını canlı tutmak için kar etmemeyi göze alırsınız, bazen elinizde üretilmiş mal ve/veya hammadde kalmıştır ve ihalelerde ucuz teklif verirsiniz, bazen üretim hattınız zaten doludur onun için yüksek fiyat verirsiniz. Ben eminim ki tamamen sektör dışındansınız ve konu ile ilgili pek bir bilgi - birikiminiz yok.Sivas ve eskişehir de ray fabrikası var bunların yaptığı londra tefecilerini zengin etmek,yurtdışına şu kdr para gitmeyecek tasarruf ettik naraları atarlar
Elinde demir ve çelik kalmadıysa bunları yerli üreticiden alıp ray fabrikalarına kamyonlarla götürmek çok mu zor ben anlamıyorum
telkif veremedi mi yoksa teklif verdirilmedi mi. İhalede British Steel'den daha uygun bir teklif veremedi
Bakin ben mesajımda 2 ayrı projeden bahsediyorum.... Ankara - İzmir projesindeki Ray alımı çerçeve finans anlaşması uyarınca Birleşik Kralıktan yapılmak zorunda. Mersin Adana oSmaniye Gaziantep projesinde ise ihale yapıdı ve ihaleyi British Steel kazandı. Bu ihaleye girişde bir kısıtlama yoktu.telkif veremedi mi yoksa teklif verdirilmedi mi
çünkü ortada bir anlaşma var
şart koşulmuşsa teklif olamaz diye biliyorum
Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep (MAOG) Hızlı Tren projesinin ihalesini Rönesans Holding çatısı altında faaliyet gösteren REC Uluslararası İnşaat kazanmıştır.Bakin ben mesajımda 2 ayrı projeden bahsediyorum.... Ankara - İzmir projesindeki Ray alımı çerçeve finans anlaşması uyarınca Birleşik Kralıktan yapılmak zorunda. Mersin Adana oSmaniye Gaziantep projesinde ise ihale yapıdı ve ihaleyi British Steel kazandı. Bu ihaleye girişde bir kısıtlama yoktu.