YHT - Ankara - İzmir Hızlı Tren Hattı

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Emirhan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya 7 gün önce paylaşım yapmış. Ulaştırma bakanı ile görüşme yaptıklarını 2026 yılı sonunda deneme ve test sürüşlerinin başlayacağını, bu sürecin tamamlanmasının ardından ise 2027 yılında Afyonkarahisar’a yüksek hızlı trenin geleceğini belirtmiş.

1766199097985.webp

Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya 7 gün önce paylaşım yapmış. Ulaştırma bakanı ile görüşme yaptıklarını 2026 yılı sonunda deneme ve test sürüşlerinin başlayacağını, bu sürecin tamamlanmasının ardından ise 2027 yılında Afyonkarahisar’a yüksek hızlı trenin geleceğini belirtmiş.

Ekli dosyayı görüntüle 28393
harika umarım 2026 yılında test sürüşleri başlar

Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi kapsamında Viyadük 9'un P1 ayağı başlığının son kademesinin beton dökümü aşamasına gelinmiştir. Bu imalat kalıp arabasının kurulumu öncesindeki son kritik aşamayı oluşturmaktadır.
Günlerdir büyük özveriyle yürüttüğümüz bu süreçte;
• 4 ayrı donatı projesi kullanarak hazırlanan ve yerleştirilen donatılar,
• Eksen ve kot kontrolleri yapılarak monte edilen 82 adet ard germe borusu,
• Dengeli konsol sistemiyle uyumlu ankraj detayları
sahada toleranslar dahilinde projelerine uygun şekilde tamamlanmıştır.
Kalıp arabasının kurulumuyla devam edeceğimiz yürütme sistemi için ekip olarak yüksek motivasyonla ilerlemekteyiz.
Tüm ekip arkadaşlarıma özverili çalışmaları için teşekkür ederim.

Mustafa Ege Bişiren - LinkedIn

1766568196208.webp 1766567902242.webp 1766567559058.webp 1766571384927.webp 1766567866202.webp 1766567532901.webp

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu:​

Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projemizin Afyonkarahisar'a kadar bitirilmesini hedefledik, ona gayret edeceğiz.

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı - Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü:

🚄 Ankara–İzmir Hızlı Tren Hattı

Türkiye’nin iki stratejik merkezi arasında hızlı, güvenli ve konforlu ulaşım için çalışmalar kesintisiz devam ediyor.

Tamamlandığında;

🔹 11,5 milyon kişi doğrudan hızlı tren ağına entegre olacak,
🔹 Ankara–İzmir seyahat süresi 3 saat 30 dakikaya inecek.

Güçlü altyapı yatırımlarıyla Türkiye’nin ulaşım ağı büyüyor. 🇹🇷

1.webp 2.webp 3.webp 4.webp

Ankara-İzmir YHT hattında revize!​

Ankara-İzmir YHT hattında yapılan teknik revizyonlara rağmen Manisa güzergâhının projeden çıkarılmadığını vurgulayan AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur, yüksek hızlı trenin Manisa merkezinden geçmeye devam edeceğini ve kent için ayrı bir çevre demiryolu hattı planlandığını açıkladı.

AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur, Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesinde Manisa güzergahının korunacağını belirtti.

Baybatur, yaptığı yazılı açıklamada, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı nezdinde yürütülen teknik çalışmalar sonucunda Manisa-Menemen kesimindeki mevcut hat geometrisinin YHT standartlarına uygun olmaması nedeniyle yeni bir planlamaya gidildiğini ifade etti.

Manisa şehir merkezinden geçen demiryolu hattında yük ve tehlikeli madde taşımacılığının şehir dışına alınması, yolcu taşımacılığının ise daha hızlı ve güvenli hale getirilmesi amacıyla Manisa Kuzey Çevre Demiryolu Projesi'nin ayrı bir hat olarak planlandığını aktaran Baybatur, bunun kentin ulaşımı açısından önemli olduğunu kaydetti.

Murat Baybatur, Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesinde Manisa ayağının devam edeceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Sayın Bakanımızla yaptığımız görüşmeler sonucunda yüksek hızlı tren projesi eski haliyle Manisa'da devam edecek. Yüksek hızlı tren Manisa'dan da geçecek. Bu sayede hem Manisa merkezine YHT erişimi sağlanacak hem de yük taşımacılığı şehir dışına alınarak daha güvenli ve hızlı bir ulaşım altyapısı oluşturulacak."

Ege'de Sonsöz

Ankara ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 14 saatten 3,5 saate düşürmesi hedeflenen Ankara–İzmir Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesiyle ilgili stratejik bir tedarik haberi gündeme geldi. Birleşik Krallık merkezli dev çelik üreticisi British Steel, proje için devasa bir ray tedariki sözleşmesi imzaladığını duyurdu.

Sözleşmenin Kapsamı: 18.000 Ton Ray​

British Steel tarafından yapılan açıklamaya göre, şirket proje kapsamında toplamda 18.000 ton yüksek kaliteli ray tedarik edecek.
  • Üretim Yeri: Raylar, şirketin İngiltere’deki Scunthorpe tesislerinde üretilecek.
  • Teslimat: Sevkiyatların bu yıl içinde başlaması ve projenin hızla ilerleyen üstyapı çalışmalarında kullanılması planlanıyor.

Finansman: İngiltere Destekli Kredi Hattı​

Bu tedarik anlaşması, projenin genel finansman modeliyle doğrudan bağlantılıdır.
  • UK Export Finance (UKEF): Ankara–İzmir YHT hattı için Birleşik Krallık İhracat Kredi Garanti Dairesi (UKEF), Türkiye’ye yaklaşık 2,1 milyar Euro tutarında dev bir finansman garantisi sağlamıştı.
  • Şartlı Destek: Bu büyüklükteki kredilerin bir şartı olarak, projenin yapımında İngiliz menşeli ürün ve hizmetlerin (bu örnekte rayların) kullanılması teşvik ediliyor.

Teknik Özellikler ve Hız​

Ankara–İzmir YHT hattı, standart raylı sistemlerden farklı olarak yüksek dayanıklılığa sahip raylar gerektiriyor.
  • Hız Kapasitesi: Hat tamamlandığında trenler saatte 250 km hıza ulaşabilecek.
  • Güzergah: Toplam 508 kilometre uzunluğunda olan bu zorlu hat; Afyonkarahisar, Uşak ve Manisa üzerinden geçerek İzmir’e ulaşacak. Çok sayıda tünel ve viyadük içermesi nedeniyle ray kalitesi güvenlik için kritik önem taşıyor.

Ankara ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 14 saatten 3,5 saate düşürmesi hedeflenen Ankara–İzmir Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesiyle ilgili stratejik bir tedarik haberi gündeme geldi. Birleşik Krallık merkezli dev çelik üreticisi British Steel, proje için devasa bir ray tedariki sözleşmesi imzaladığını duyurdu.

Sözleşmenin Kapsamı: 18.000 Ton Ray​

British Steel tarafından yapılan açıklamaya göre, şirket proje kapsamında toplamda 18.000 ton yüksek kaliteli ray tedarik edecek.
  • Üretim Yeri: Raylar, şirketin İngiltere’deki Scunthorpe tesislerinde üretilecek.
  • Teslimat: Sevkiyatların bu yıl içinde başlaması ve projenin hızla ilerleyen üstyapı çalışmalarında kullanılması planlanıyor.

Finansman: İngiltere Destekli Kredi Hattı​

Bu tedarik anlaşması, projenin genel finansman modeliyle doğrudan bağlantılıdır.
  • UK Export Finance (UKEF): Ankara–İzmir YHT hattı için Birleşik Krallık İhracat Kredi Garanti Dairesi (UKEF), Türkiye’ye yaklaşık 2,1 milyar Euro tutarında dev bir finansman garantisi sağlamıştı.
  • Şartlı Destek: Bu büyüklükteki kredilerin bir şartı olarak, projenin yapımında İngiliz menşeli ürün ve hizmetlerin (bu örnekte rayların) kullanılması teşvik ediliyor.

Teknik Özellikler ve Hız​

Ankara–İzmir YHT hattı, standart raylı sistemlerden farklı olarak yüksek dayanıklılığa sahip raylar gerektiriyor.
  • Hız Kapasitesi: Hat tamamlandığında trenler saatte 250 km hıza ulaşabilecek.
  • Güzergah: Toplam 508 kilometre uzunluğunda olan bu zorlu hat; Afyonkarahisar, Uşak ve Manisa üzerinden geçerek İzmir’e ulaşacak. Çok sayıda tünel ve viyadük içermesi nedeniyle ray kalitesi güvenlik için kritik önem taşıyor.
Sivas ve eskişehir de ray fabrikası var bunların yaptığı londra tefecilerini zengin etmek,yurtdışına şu kdr para gitmeyecek tasarruf ettik naraları atarlar
Elinde demir ve çelik kalmadıysa bunları yerli üreticiden alıp ray fabrikalarına kamyonlarla götürmek çok mu zor ben anlamıyorum

Son düzenleme:
Sivas ve eskişehir de ray fabrikası var bunların yaptığı londra tefecilerini zengin etmek,yurtdışına şu kdr para gitmeyecek tasarruf ettik naraları atarlar
Elinde demir ve çelik kalmadıysa bunları yerli üreticiden alıp ray fabrikalarına kamyonlarla götürmek çok mu zor ben anlamıyorum
mevzu elinde demir çelik ile alakalı degil
Türkiye zaten demir-çelik fabrikaları olan bir ülke
hatta bildigim kadarıyla İngiltereye çelik satan bir ülke
Asıl hikaye Türkiye İzmir-Ankara yht demiryolu inşaası için ingiltere liderliginde birçok ülkeden finansman sagladı
İngiltere de bu parasal anlaşmaya şart koydu
Parayı veririm ama raylarını benden alacaksın dedi
Krediye karşılık :cool:

Son düzenleme:
Mesajınız öncelikle insanları suçlayıcı bir dille yazılmış. Bilgi sahibi olmadan fikir beyan ediyorsunuz ve insanları itham ediyorsunuz. British Steel'den alınması bu projenin UK Export Finance ve the Department for Business and Trade tarafından finans edilmesine yönelik bir şarttın yerine gelmesidir. Bakın böyle bir şarttın olmadığı Mersin Adana Osmaniye Gaziantep hattının raylarını da benzer şekilde British Steel tedarik eder. Bu projede ise ihaleye çıkıldı. Türkiye'de ray üreten tek Demir Çelik kuruluşu Kardemir'dir. İhalede British Steel'den daha uygun bir teklif veremedi. Bazen pazar kazanabilmek için kar etmemeyi göze alırsıız, bazen üretim hatlarını canlı tutmak için kar etmemeyi göze alırsınız, bazen elinizde üretilmiş mal ve/veya hammadde kalmıştır ve ihalelerde ucuz teklif verirsiniz, bazen üretim hattınız zaten doludur onun için yüksek fiyat verirsiniz. Ben eminim ki tamamen sektör dışındansınız ve konu ile ilgili pek bir bilgi - birikiminiz yok.

telkif veremedi mi yoksa teklif verdirilmedi mi
çünkü ortada bir anlaşma var
şart koşulmuşsa teklif olamaz diye biliyorum
Bakin ben mesajımda 2 ayrı projeden bahsediyorum.... Ankara - İzmir projesindeki Ray alımı çerçeve finans anlaşması uyarınca Birleşik Kralıktan yapılmak zorunda. Mersin Adana oSmaniye Gaziantep projesinde ise ihale yapıdı ve ihaleyi British Steel kazandı. Bu ihaleye girişde bir kısıtlama yoktu.

Bakin ben mesajımda 2 ayrı projeden bahsediyorum.... Ankara - İzmir projesindeki Ray alımı çerçeve finans anlaşması uyarınca Birleşik Kralıktan yapılmak zorunda. Mersin Adana oSmaniye Gaziantep projesinde ise ihale yapıdı ve ihaleyi British Steel kazandı. Bu ihaleye girişde bir kısıtlama yoktu.
Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep (MAOG) Hızlı Tren projesinin ihalesini Rönesans Holding çatısı altında faaliyet gösteren REC Uluslararası İnşaat kazanmıştır.
İhale ve projenin yürütülmesine dair kritik detaylar şunlardır:

İhaleyi Kazanan Şirket​

• Ana Yüklenici: REC Uluslararası İnşaat (Rönesans Holding).
  • İhale Modeli: EPC+F (Engineering, Procurement, Construction and Financing - Mühendislik, Tedarik, İnşaat ve Finansman). Yani şirket sadece inşaatı yapmıyor, projenin kredisini de beraberinde getiriyor.

Finansman ve British Steel Bağlantısı​

Daha önce konuştuğumuz British Steel meselesi tam bu noktada devreye giriyor:
  • Rönesans Holding, bu proje için ihtiyaç duyulan devasa kaynağı İngiltere (UKEF) destekli bir krediyle sağladı.
  • Yaklaşık 923 Milyon Euro değerindeki bu finansman paketi, projenin önünü açan temel güç oldu.
  • Kredi İngiltere’den geldiği için, ray tedariği gibi stratejik satın almaların İngiliz şirketlerinden (British Steel) yapılması "finansman şartı" olarak sözleşmeye eklendi.

Kardemir'in Durumu: Kapasite Değil, Mevzuat Meselesi​

Kardemir aslında yüksek hızlı tren rayı üretebilen, dünya standartlarında (72 metreye kadar boyda ray üreten) bir kuruluştur. Ancak:

• Finansman Engeli: Eğer proje Türkiye Cumhuriyeti'nin kendi öz kaynaklarıyla veya herhangi bir ülke şartı koşmayan (örneğin Avrupa Yatırım Bankası gibi) bir krediyle yapılsaydı, Kardemir büyük ihtimalle ilk tercih olurdu.
  • Siyasi ve Ekonomik Tercih: Türkiye, projeyi hızlandırmak ve devlet hazinesine doğrudan yük bindirmemek için "finansmanlı ihale" modelini seçmiştir. Bu modelde "parayı getiren, malı satar" kuralı işler.

Geri