Aselsan

sezgin_ist

WT Moderatör
Puanlar
17,278
1763375095832.webp

Yarım asırdır teknoloji geliştiren ASELSAN, denizlerin altından uzaya kadar geniş bir alanda çözümler sunan öncü bir uluslararası savunma elektroniği şirketidir.

ASELSAN, askeri alanda; hava savunma, radar, elektronik harp, elektro-optik, aviyonik, güdüm, kara ve silah sistemleri, su altı sistemleri, haberleşme, uydu ve uzay, komuta kontrol sistemleri ile sivil alanda ulaşım, güvenlik, enerji ve sağlık teknolojileri gibi birçok alanda en iyi çözümleri sunmayı ve çığır açıcı teknolojiler geliştirmeyi sürdürüyor.

Kaynak: Aselsan

ASELSAN 26 milyon 70 bin dolarlık sözleşme imzaladı​

ASELSAN, yurt içinde kullanıma yönelik medikal görüntüleme sistemlerinin tedariki kapsamında toplam tutarı 26 milyon 70 bin dolar olan sözleşme imzaladı.​

ASELSAN tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yapılan açıklamada, "ASELSAN, yurt içinde kullanıma yönelik medikal görüntüleme sistemlerinin tedariki kapsamında toplam tutarı 26 milyon 70 bin dolar olan sözleşme imzalamıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2025 ve 2027 yılları arasında gerçekleştirilecektir." ifadesine yer verildi.

Anadolu Ajansı

1haDxZW1liWb8vs7-637356837634065457.webp

Aselsan'ın 1997 - 1998 yıllarında ürettiği cep telefonu modelleri.

Bu telefonların önünü kesen de, bu telefonların çıktığı yıllardan birkaç yıl sonra yerli Linux dağıtımı girişimlerinin önünü kesen de çok daha sonra Pardus projesini tepetaklak eden de... Bunun gibi birçok durumun sebebi aynı zihniyet biliyorsunuz.

Pardus projesininin haberlerini takip ediyordum, önceden pardus ile uğraşan ekip işini iyi yapıyordu ancak şimdi ki pardus'un eski pardus ile alakası bile yok.

Pardus'un kemik kadrosu 2011 yılında dağıtıldı

2011 ve öncesi Pardus daha bağımsız, kendine ait paket yöneticisi ve init sistemi bulunuyordu.

Şu anki tamamen Debian giydirmesi bir dağıtım. Bir özgünlüğü yok. Linux dağıtımı kullanmak isteyen başka dağıtımlara yönelebilir.

Debian'ın kendi sürümünü kullandım, Ubuntu ve diğer Debian alternatif distrolara göre daha iyi olduğunu düşünüyorum.

Zaten çatal (fork) dağıtımlara göre temel dağıtım kullanmak daha avantajlı. Samsung vb. UI yerine stock Android kullanmak gibi düşünün.

Temel dağıtımlar güncellemeleri ilk olarak alır, sorunları varsa daha hızlı çözülür ama bunların çatal dağıtımlara yansıması zaman alır.

ASELSAN’dan deniz, kara ve hava savunmasında yeni nesil yetenek atağı

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol:

Torpidoya karşı savunma sistemi ZOKA, savaş gemilerini sualtı tehditlerinden korumak üzere tasarlandı.

Yüzeyden fırlatılan ZOKA SED, Avrupa, Asya ve Ortadoğu'daki birçok ülkede başarıyla konuşlandırıldı.

Denizaltıdan fırlatılan ZOKA 100-S/ED sistemi ise Asya ve çevresindeki bölgelerde bulunan seçkin donanmalara teslim edilmiş olup diğer bölge ülkelerine de teklifler sunulmuştur.

20251211_185709.webp

ASELSAN’dan Polonya’ya yüzlerce milyon dolarlık elektronik harp sistemleri ihracatı!

ASELSAN, Polonya ile Elektronik Harp Sistemlerinin doğrudan satışına yönelik 410 milyon ABD doları tutarında bir sözleşme imzaladı.

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, katıldığı Boğaziçi Yetenek Zirvesi'nde tam olarak bu rakamı paylaştı.

İşin aslı şu; ASELSAN yapay zekayı sadece ürünlerine (SİHA kameraları, radar sistemleri vb.) yerleştirmekle kalmıyor, kendi iç süreçlerinde de bir "iş arkadaşı" gibi kullanıyor. İşte Ahmet Akyol'un açıkladığı o çarpıcı veriler:

• 39 Milyon Dolar: Yapay zeka unsurlarının süreçlere dahil edilmesiyle sağlanan yıllık toplam verimlilik artışı ve tasarruf miktarı.
  • 730 Bin Saat: Yapay zekanın iş yükünü hafifletmesi sayesinde elde edilen yıllık işçilik kazancı.
  • Hızlanma Örneği: Geçmişte bir kameranın geliştirilme süreci yaklaşık 8 yıl sürerken, yapay zeka desteğiyle en güncel projelerde bu süre 3 yıla kadar düşmüş durumda.

ASELSAN Hakkında Diğer Güncel Notlar​

• İhracat Gücü: Şirketin kilogram başına ihracat değeri 2.200 dolar gibi devasa bir rakama ulaştı.
  • Kuantum Çip: ASELSAN şu an sivil alanda büyük bir fırsat gördüğü kuantum çip tasarımı ve üretimi için yeni laboratuvarlar kurarak bu alanda yatırımlarını hızlandırdı.
  • Beyin Göçü Tersine Dönüyor: Bu yıl içinde, yurt dışında çalışan 137 nitelikli mühendisin Türkiye'ye dönerek ASELSAN bünyesinde göreve başladığı açıklandı.

Türk savunma sanayiinin dev ismi ASELSAN, bugün (24 Şubat 2026) açıklanan finansal sonuçlara göre 50. kuruluş yılını (1975-2025) tarihsel rekorlarla tamamladı. Şirket, hem finansal rakamlarında hem de küresel değer sıralamasında "altın yılını" yaşadı.

Finansal Zirve: 180 Milyar TL Ciro

ASELSAN, 2025 yılı genelinde hasılatını bir önceki yıla göre reel olarak %15 artırarak 180,4 milyar TL'ye ulaştı.
  • Net Kâr: Şirketin net dönem kârı %50 artış göstererek 29,9 milyar TL seviyesine çıktı.
  • Borsa Değeri: Borsa İstanbul'un en değerli şirketi konumunu pekiştiren ASELSAN, 1 trilyon lira piyasa değerine ulaşan ilk Türk şirketi oldu.

İhracat Patlaması ve Kilogram Başına Değer​

• Yeni Sözleşmeler: 2025 yılında imzalanan yeni ihracat sözleşmeleri %104 artarak 2,1 milyar dolara ulaştı. Bu, şirket tarihindeki en yüksek yıllık ihracat sözleşme tutarı.
  • Bakiye Siparişler: Şirketin elindeki toplam sipariş miktarı (backlog) 20,4 milyar dolara yükselerek tarihi bir rekora imza attı.
  • Yüksek Teknoloji Değeri: İhracatın kilogram başına değeri 2.200 dolara yükseldi. Bu rakam, Türkiye'nin ortalama ihracat değerinin çok üzerindedir.

Dünyanın En Büyükleri Arasında

Bu başarılarla birlikte ASELSAN küresel arenada basamakları hızla tırmandı:
  • Dünya Sıralaması: Dünyanın en değerli ilk 20, Avrupa'nın ise en değerli ilk 10 savunma sanayii şirketi arasına girdi.
  • 2030 Hedefi: Genel Müdür Ahmet Akyol, bu sonuçların ardından 2030 yılına kadar dünyanın en büyük ilk 30 savunma sanayi firmasından biri olma hedefine çok yaklaştıklarını vurguladı.

Beyin Göçünde Tersine Dönüş​

ASELSAN’ın 50. yılında dikkat çeken en önemli sosyal başarılardan biri insan kaynağında yaşandı:
  • Tersine Göç: Şirkette ilk kez beyin göçü pozitife döndü. Yurt dışından dönüp ASELSAN'da işe başlayan mühendis sayısı, ayrılanların 2,5 katına ulaştı. Toplam çalışan sayısı ise 14 bin sınırını geçti.

Kritik Projeler ve "Çelik Kubbe"

1. yıl vizyonunda "Tam Bağımsız Teknoloji" vurgusu yapan şirket; KAAN, HÜRJET, GÖKBEY gibi projelerin elektronik kalbini yapmaya devam ederken, Türkiye'nin katmanlı hava savunma sistemi Çelik Kubbe'nin de ana mimarı olarak gücünü perçinledi.

Mavi Vatan’da gözetleme ve denetim kapasitesinin artırılmasına yönelik bugün itibarıyla öne çıkan en kritik gelişme, ASELSAN ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı iş birliğiyle hayata geçirilen "Mavi Vatan’ın Dijital Gözleri" projesindeki yeni fazın tamamlanmasıdır.

İHA ve SİHA’ların Deniz Gözetleme Ağına Entegrasyonu​

Bugün yayımlanan raporlara göre, Türk Deniz Kuvvetleri, Ege ve Doğu Akdeniz’de "Sürekli Havadan Gözetleme" kapasitesini %40 oranında artırdı

• AKSUNGUR ve ANKA-S: Bu araçlara entegre edilen yeni nesil MİLSAR (Sentetik Açıklıklı Radar) sayesinde, bulutlu havalarda veya gece en zifiri karanlıkta bile su üstündeki en küçük hareketlilik (lastik botlar dahil) anlık olarak ana komuta merkezine iletiliyor.
  • Deniz Karakol Uçakları: MELTEM-3 projesi kapsamında modernize edilen uçakların menzili ve veri işleme hızı, bugün devreye alınan yeni yer istasyonlarıyla güçlendirildi.

ASELSAN’dan dev adım: OĞULBEY Teknoloji Üssü!

1,5 milyar dolarlık bu yatırım, Avrupa’nın en büyük hava savunma üretim merkezi olacak.

Üs, hava savunma sistemleri, radar ve elektronik harp teknolojileri başta olmak üzere ASELSAN’ın kritik savunma ürünlerini üretecek ve üretim kapasitesini katlayacak.

Geri