Bursa - İnegöl Özel Halk Otobüsleri

Karsan E Ata'ların böyle iki kapılı olması gerektiğini düşünüyorum. 2. kapı ile 3. kapı arasında çok az mesafe olduğu için 3. kapı yerine o bölgeye koltuk eklemesi daha doğru olacaktır.
Bencede yeterli şöylede yapılabilir 1.ve.3.kapı tek kanat sadece ortadaki kapı çift kanat olsa yine yeterli

Bencede yeterli şöylede yapılabilir 1.ve.3.kapı tek kanat sadece ortadaki kapı çift kanat olsa yine yeterli

10 metre ve üstü otobüslerde 1. kapının çift kanat olması metrobüs vb. hatlarda hızlı yolcu iniş/binişi için mantıklı ancak normal işletimde ön kapıdan binişte ücret ödendiği için ve yolcuların tek sıra halinde binişi istendiği için şoförler tek kanadı kullanıyor.

Özel siparişle ön kapı tek kanat alınıp kapı kenarı en ön (sağ ön teker üstü) koltukların biraz daha ileri kaydırılmasıyla bu koltuklar basamaksız hale getirilebilir.

Şahıslar bu otobüsü almazlar
Aslında abi filo değişim yaparken şarj istasyonu ve toplu bir hareket merkezi falan kurarak hareket etse Manisa'daki gibi Bozankayalar yanmadan önce öyleydi. Şoförlere de elektrikliye dönüşümün avantajları falan anlatılsa belki olabilir. En kötü ihtimal Otokar Kent LF veya Doruk LE gibi araçlar ile hareket ederler elektrikliye geçilmezse bile.

Şahıslara ne gibi avantajı var ki? AB fonu ile kolay kredi diyorsan o kamu kurum ve kuruluşlarını kapsıyor

Elektrikli araçların motor aksamı içten yanmalı motorlular gibi teferruatlı olmadığı için ve içten yanmalılardaki akaryakıt masrafından dolayı tasarruf avantajını kast ediyor muhtemelen.

Efe abi durmadan diyor ya elektrikliye geçilsin petrol türevli araçlar masraf bilet fiyatını etkileyecek vs. diye...

Akaryakıt tasarrufuna tamam derim ama sabahtan akşama kadar bu otobüslerin bataryaları yetecek mi?
Şimdi bazı hatlar İnegöl içindeki bayırlı özellikle Alanyurt ve Toki hatları ondan onlara yetme ihtimali yüzde 50 ki mecburen takviye araç girmek zorunda kalacak o tarz durumlarda. İnegöl içi belirli hatlarda yine kullanılır merkez hatlarda Mesudiye gibi.

Akaryakıt tasarrufuna tamam derim ama sabahtan akşama kadar bu otobüslerin bataryaları yetecek mi?

İşte ben de onu kast ediyorum. Son duraklara şarj istasyonu fikirleri var ama bu nasıl uygulanacak? İstasyonlar Burulaş tarafından kurulup araçlar son duraklarda şarj olurken ücretli elektrikli araç şarj istasyonlarındaki gibi araç ve kullanılan enerji miktarı bilgisi kayıt altına alınıp daha sonrasında belirlenecek birim fiyata karşılık şarj ücreti hakedişten kesilecek şekilde mi yapılır...

Elektrikli araçların motor aksamı içten yanmalı motorlular gibi teferruatlı olmadığı için ve içten yanmalılardaki akaryakıt masrafından dolayı tasarruf avantajını kast ediyor muhtemelen.

Efe abi durmadan diyor ya elektrikliye geçilsin petrol türevli araçlar masraf bilet fiyatını etkileyecek vs. diye..
Hem içten yanmalılara göre bakımı vs. daha iyi olur sadece şarj sorunu var onu da İnegöl Belediyesi-İnulaş ve Burulaş bir çözüm bulup Mesudiye'ye ,Terminal'e veya farklı yerlere depolama noktası yapılıp şarj işlemleri falan orada olacak.

İşte ben de onu kast ediyorum. Son duraklara şarj istasyonu fikirleri var ama bu nasıl uygulanacak? İstasyonlar Burulaş tarafından kurulup araçlar son duraklarda şarj olurken ücretli elektrikli araç şarj istasyonlarındaki gibi araç ve kullanılan enerji miktarı bilgisi kayıt altına alınıp daha sonrasında belirlenecek birim fiyata karşılık şarj ücreti hakedişten kesilecek şekilde mi yapılır...
Bu sistem, kullanılan elektrik miktarının (kWh) akıllı sayaçlarla araç bazında kayıt altına alınması ve bu maliyetin, önceden belirlenen birim fiyat üzerinden otobüs işletmecisinin aylık hakedişinden kesilmesi şeklinde uygulanacaktır. Bu yöntem, adil ve şeffaf bir maliyet yönetimini sağlar. Veya şarj istasyonlarının Burulaş tarafından kurulup, enerji ücretinin hakedişten kesilmesi yerine, elektrikli otobüslerin finansmanı Burulaş'ın altyapı yatırım maliyetini sıfırlayacak şekilde kurgulanmalıdır. Yani, otobüs işletmecilerine yıllık bir 'Altyapı Kullanım Bedeli' belirlenmeli; karşılığında ise enerjiyi toptan elektrik satış fiyatı (KDV ve kayıp kaçak dahil) üzerinden, ekstra kâr marjı olmadan, doğrudan kullanmaları sağlanmalıdır. Bu, işletmecinin yakıt maliyetini en düşük seviyede tutarak elektrikliye geçişi hızlandırır ve işletme yükünü hafifletir bence.

Yav 1/m deki bir elektirikli günde 200-250 km yapıyormuş zaten akşam yapılacak şarj 1 günü rahat çıkartır.Bu skywellerden alırlarsa zaten sorun yok ülkede 250 bin elektirikli araba var ben daha bir kişiden şehir içinde şarjı dolduramadım dediğini duymadım.Yapılacak şarj istasyonlarıyla bu iş pekala rahatça çözülür birde bu şarj istasyonlarına güneş enerjisi takarak yakıtı bedavayada getirirsin her yönden avantajlı.İlk olarak 100 otobüsle başlayıp peyderpey elektirikliye geçilmeli petrolle devam edersek halk toplu taşımayı bırakır kimse binmez bu paralara herkes motor ve küçük elektirkli arabaya geçer.

Yav 1/m deki bir elektirikli günde 200-250 km yapıyormuş zaten akşam yapılacak şarj 1 günü rahat çıkartır.Bu skywellerden alırlarsa zaten sorun yok ülkede 250 bin elektirikli araba var ben daha bir kişiden şehir içinde şarjı dolduramadım dediğini duymadım.Yapılacak şarj istasyonlarıyla bu iş pekala rahatça çözülür birde bu şarj istasyonlarına güneş enerjisi takarak yakıtı bedavayada getirirsin her yönden avantajlı.İlk olarak 100 otobüsle başlayıp peyderpey elektirikliye geçilmeli petrolle devam edersek halk toplu taşımayı bırakır kimse binmez bu paralara herkes motor ve küçük elektirkli arabaya geçer.

Burada elektrikli otobüs işletimi hakkında her birimiz başka bir şey söylüyoruz ancak öncelikle bu geçişin yapılması isteniyor mu diye bir düşünmek gerekir. Onun dışında bu işi WLTP menzil verisinden yola çıkarak kabataslak bir şekilde "günü kurtarır" vs. demek yerine bir fizibilite çalışması yapılması, bu araçların merkezi hatlarda sürekli dur kalk yapması, tur süreleri, araç sayısı gibi bazı sebeplerden seri sürüş biçimiyle işletilmesi, kışın kalorifer yazın klima gibi faktörleri göz önünde bulundurmak gerekir. Daha sonra toplu taşımadaki özelleştirmeyi, her özel yüklenicinin komün bir şekilde çalışmadığını, şahıs düzeyinde çalışanların olduğunu, şahısların yat gününde bu araçları hususi olarak (özellikle minibüsleri) kullandığını unutmamak gerekir. Hepsi bir yana burada üç beş araçtan değil, 3 bin civarı (özel - ilçe - burulaş dahil) araçtan bahsediyoruz, her biri için sadece şarj altyapısının değil, bu araçların her gün gereken elektrik enerjisini karşılayacak santral/şebekenin de göz önünde bulundurulması gerekir.

Bunları geçtik, bu araçlar dizel araçlar kadar ucuz değil, herkes alabilecek mi? Aldı diyelim, bu sefer aracın borcu olacak o yüzden bilet ücretine zam gelecek. Araçların borcu bitti diyelim bu sefer tarife indirimi ya da zam yapmama gibi kararlar alınacağını da sanmıyorum, kârı arttırmak ya da süreç içinde piyasada her şeye zam gelirken toplu taşımanın ucuz kalmaması için yine zam yapılacak.

Efe abi elektrikli araç konusunda taraflı bir görüşe sahip olduğu için @mustafag sana sormak isterim abi sen ne düşünüyorsun?

:D :D sor bakalım ne diyecek.

Uzun zamandır elektrikli araçlar hakkında konuşuyoruz senin de fikirlerini biliyorum artık abi elinde sihirli değnek olsa sabahına tüm toplu taşımayı elektrikli yaparsın 😂

Karşı değilim bu fikre, elektrikli araçlarda üstelik motor odası sıcaklığı, rölanti, titreşim, motor gürültüsü gibi şeyler de yok. Avantajı büyük. 👍

Sadece Mustafa abi de acaba bizle hemfikir mi yoksa petrolhead mi onu merak ettim.

@mustafag sana sormak isterim abi sen ne düşünüyorsun?
Mesajda bahsettiğin gibi yokuş, yolcu yoğunluğu, havanın sıcak veya soğuk olması gibi bir sürü erken var. Bu etkenlerin hepsi enerjiyi direkt etkileyen şeyler. Haliyle aracın kat edeceği mesafeyi etkiliyor.
Mesela araçlar tur tamamlamada uzun uzun boş durmuyorlar. Onun içinde öyle 400-500 km menzil var deyip bir otobüsü b planı olmadan hatta vermek çokta garantici bir davranış değil.
Belediyeler takviye yapıp elektrikli otobüsün yerini doldurabilir ama şahıs olarak yani bireysel birisi bunu yapamaz. Bireyseller için bu konu çok uzak.
Ben açıkçası pantograflı otobüsten yanayım. Çünkü bu pantograflı sistemde çok daha hızlı dolum yapılabiliyor. Trambus yani troleybüs sistemi de mantıklı ama sonuçta onun da bir kurulum maliyeti var, belli noktalara trafo yapmak zorundasınız.
Açıkçası toplu taşıma da topyekûn elektrikli otobüse sıcak bakmıyorum. Münferit sayıda olabilir ama tüm filo olmaz, daha erken. Şuan için Efe'nin dediği gibi petrolcüyüm ama ölümüne değil tabi.

Geri