Bursa - Burulaş'ın Yeni Otobüs İhtiyacı

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan tempra
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Eskiden bence en iyisi olan Burulaş şuan sadece cebini düşünen patronlar gibi olmuş. Aktarmalı ulaşım tamam olsun ama bütün uzun hatları kapatıp aktarmalı ulaşım yaparsan hergün büyüyen bu şehirde bursaray da mikrobüs muhabbetine döner yetersiz kalır

Eskiden bence en iyisi olan Burulaş şuan sadece cebini düşünen patronlar gibi olmuş. Aktarmalı ulaşım tamam olsun ama bütün uzun hatları kapatıp aktarmalı ulaşım yaparsan hergün büyüyen bu şehirde bursaray da mikrobüs muhabbetine döner yetersiz kalır
Bursaya doğu batı ekseninde bir bursaray daha yapılmadığı sürece onların o aktrama fantazisi sadece rüya olarak kalır bu şehirde merkezde 2.5 milyon insan yaşıyor bursaray süper bir ulaşım aracı olsada kapasitesi belli o yüzden her otobüs hattı aktarmaya dönemez onu bir geçecekler

31A'da eskisi gibi körüklü çalışsın diyoruz da yakında 31A'yı kapatmazlarsa iyidir.

"Büyükşehirlerde aktarmasız olmaz" diyerek 31A, E12, E13 hatlarını direkt gözden çıkarmalarını bekliyorum açıkçası. Yolcusu var mı, var ama ulaşım otoriteleri için bu kadar uzun hatları ve bu hatlarda otobüsleri işletmektense aktarmalı ulaşım yöntemi daha cazip geliyor.
E hatlarını bilemem ama 31/A'nın epey yolcusu var, kapatılmaması gereken bir hat

2/U,F/1,F3 vb hataların otobüsü burulaşın bu modelden alması lszım.

2/U,F/1,F3 vb hataların otobüsü burulaşın bu modelden alması lszım.

Dizeli Bursa'da S2 ve D23 hatlarında denenmişti. Binme fırsatım da olmuştu. Çok güzel araç kesinlikle filoda değerlendirilmeli ancak test sonucu bildiğim kadarıyla "çok yakıyor" yönündeydi. Elektriklisinde böyle bir dert olmaz tabii orası ayrı.

Bir kaç gündür 1/TH hattında 9 metre 3 kapılı otokar 220 le ler çalışıyor.Bu tarz hatlar için gerçekten çok uygun 26 oturma kapasitesi 50 kişi üzeride toplam kapasite gayet yeterli günümüzde sıfır üretim bu segmentte sadece temsa MD 9 LE modeli var.Burulaşın yenilenen bu modelden çokça sipariş vermesi lazım hem eskiyen 12 metrelerin yerine kullanılır hemde yolcusu az hatlarda yine tam performans verir 8 metrelerle beraber değerlendirilmeli.

Körüklü, körüklü, körüklü...
Gerisini şu an düşünmedim, sadece körüklü.
Var herhalde 37 tane körüklü,
Olan hatlara anca yetiyor 37 körüklü.

Türkiye'nin en büyük 4. şehrinde neden 37 körüklü,
Alsalar keşke bi' 50 tane daha, olsa 87 körüklü.
Sonra koysalar H1'e, E12'ye, S2'ye bol bol körüklü,
Milletin pestili çıkmasa, gitseler rahat rahat, yetiş ya körüklü...

Gemini_Generated_Image_2waaph2waaph2waa.webp

Ekli dosyayı görüntüle 48783
Uzun hatlara 3 kapılı körüklü alıp daha fazla oturma kapasitesiyle seferler yapılmalı aslında ne kadar basit bir iş neden insanları balık istifi taşıyorlar eziyetten zevk mi alıyorlar anlamıyorum artık toplasan 50 körüklünün belediyeye ne kadar zararı olacak ki.

Uzun hatlara 3 kapılı körüklü alıp daha fazla oturma kapasitesiyle seferler yapılmalı aslında ne kadar basit bir iş neden insanları balık istifi taşıyorlar eziyetten zevk mi alıyorlar anlamıyorum artık toplasan 50 körüklünün belediyeye ne kadar zararı olacak ki.
aslında insanları metroya yönlendirme çabası var. Ben eskiden uzun hatlarda yolculuk yaparken artık metro ile gidiyorum hem de günde 4 km yürümeme rağmen daha hızlı daha ucuz ve daha konforlu

Aynen öyle.
90'lı yılların başında Yeşilyayla Mesken bölgesine çalışan 25/A,25/B,30,30/B ve bugünkü S/1,S/2'nin ataları 3/A ve 24'te 4 körüklü otobüs çalışırdı.
Bugünde durum konserve kutularından bozma minibüs.30 küsür senede neredeeenn nereeeye!
Mevcut idare bırakın körüklü almayı elindeki tüm hatlardan çıkıp işletmenin kapısına kilit vurma derdinde.Aktaş-Çapar ikilisin göreve gelmesiyle başlayan küçülme devam ediyor.
Sorun sadece alın şu kadar 8m çözülsün olayı da değil.Siyaset rant çarkı.
Bu sorun sadece Bursa'da değil, bir çok büyükşehirde de böyle malesef.
Çapar zihniyeti bunu İETT'de denedi ve OLMADI.
Giderek artan nüfusla beraber Bursa'da da olmamalı.

aslında insanları metroya yönlendirme çabası var. Ben eskiden uzun hatlarda yolculuk yaparken artık metro ile gidiyorum hem de günde 4 km yürümeme rağmen daha hızlı daha ucuz ve daha konforlu
Şimdi H1,2U ve F1 in gittiği güzergahın büyük çoğunluğunda bursaray yok bu hatlar körüklü otobüslerle işletilmeli ve yüksek oturma kapasitesine sahip olmalı.

Şimdi H1,2U ve F1 in gittiği güzergahın büyük çoğunluğunda bursaray yok bu hatlar körüklü otobüslerle işletilmeli ve yüksek oturma kapasitesine sahip olmalı.
sadece bu hatlar değil 1m,1gy ve 1sy de aynı şekilde hatta 101 ve 102 de körüklü olması şart

hatta şöyle diyeyim, 8l deki 10 dakika olan sefer sıklığı 20 dakikaya çıkmış durumda yani metroya yönlendirme çabası gözle görülüyor

E hatlarını bilemem ama 31/A'nın epey yolcusu var, kapatılmaması gereken bir hat
31a'nın yolcusu genellikle hürriyet - emek arası olur. o da öğrenci saatlerinde. yükü çoğunlukla 8l,b40 alır
Bursada çoğu kişi uzun hat sevmiyor. Seviyor da başlangıçtan heykele gitmeyi de sevmiyor çünkü yazın sıcakta öho ya klimasız binmek istemiyor b41c ve b41b konusuna gelirsek zaten bu iki hatta toplam 4 otobüs çalışıyor. Hem kalkarsa tepki olur hemde sefer sıklığı az olduğu için gayet metroya yönlendiriyor insanları (ben dahil)

Yapay zeka ile Isuzu ayrı bir hava katmış 601 hattında 😂

Burada Bursa ulaşımına dair birçok konuyu çok kez tartıştık, yerine göre hemfikir olduk yerine göre farklı görüşler belirttik ama hepimizin ortak özelliği inanmak istediğimize inanmamız.

Dün gece @16 BVH 48 'in yazdığı mesajla başlayan küçük araç - büyük araç tartışmasında da yine mevzu Burulaş Otobüs İşletme ve özelleştirme politikası ile bağdaştırılmış.

Bu konuyu farklı açılardan ele alacağım. İETT bu zamana kadar köye/kırsala, dar bölgeye dahi 12 metre yolladı ve bunun olumsuz yanları konuşuldu. Şimdi İETT 8-9 metrelik otobüs alımı yapacak. Bu araçlar özellikle Sarıyer için çok faydalı olacak.

Özelleştirme - rant kısmından ele alacak olursam özelleştirmenin yok denecek kadar az olduğu İzmir'de dahi ESHOT dönem dönem Sultan City gibi araçları bünyesine kattı. Son alımı da Isuzu Novociti Life idi.

Mehmet Kürşat Çapar'ın yerine göre mantıklı ancak uygulamada başarısız "mikrobüs" fikri İETT'de değil, Düzce'de bizzat kendisinin desteğiyle Düzce Ulaşım adıyla hayata geçti, aradan geçen zamanla Jest'ler yetersiz kalınca Düzce Ulaşım bünyesine 8 ve 12 metrelik araçlar alındı.

2026 Bursa'sını 90'lı ve 2000'li yıllarla sık sık araç boyutları ve artan özelleştirme bakımından kıyaslasanız da bir şeyi atlıyorsunuz; artan binek araç sayısı. Bugün o bahsettiğiniz Yeşilyayla'nın iki şeridi tamamen araç parklanmasına bırakılmış durumda. Hatta bazı araç sürücüleri otobüs durakları ve hatta orta refüje dahi araç bırakabiliyor. Bu yoğun parklanma Bursa'nın her tarafında olduğundan zamanında Ikarus çalışan 37 hattında bugün Centro'lar Yenimahalle vb. güzergahlarında zorlanıyor.

Ayrıca körüklü önerdiğiniz bazı hatlar tamamen körüklüye uygun değil. 101'de körüklüyü meydan peronlara, 102'de Kurşunlu son durağa (iskele) vs. sokamazsınız. 102'ye giren takviye körüklüler Kumsaz'a kadar çalışır 😉

Daha bu konuda çok değinilecek kısım var da mesajı fazla uzatmak istemem.

Hatta bazı araç sürücüleri otobüs durakları ve hatta orta refüje dahi araç bırakabiliyor. Bu yoğun parklanma Bursa'nın her tarafında olduğundan zamanında Ikarus çalışan 37 hattında bugün Centro'lar Yenimahalle vb. güzergahlarında zorlanıyor.
Burada artan nüfustan ziyade bu nüfusun yapmış olduğu kuralsızlık ve bu kuralsızlığa önlem almayan denetim mekanizmasının yetersizliği orataya çıkıyor

Benim kastettiğim Çapar zihniyetinin İETT'yi haftasonu araç çalıştırmayıp hafta içi suya sabuna dokunmayan hatlarda göstermelik çalıştırmak istemesiydi.
Bu tutmadı.
İmamoğlu ekibi gelince KM bazlı modele geçildi ve sorun çözüldü.
Yeşilyayla özeline gelirsek bugün 94'te körüklü nasıl çalışıyorsa istenen hatta da çalışır.
İdare isterse mevcut şirketin sözleşmesi bitince 25/B'ye körüklü de koyar, paşalar gibi de çalıştırır.Ama siyaset buradan nemalandığı için düzeni bozmak istemez.
Siyaset bu, rantı dağıtma sanatı.
G türevli hatlarda olduğu gibi yeri gelince minibüs de, yolcunun görece az olduğu hatlarda da 8m küçük otobüs de çalışır kimse de bir şey demez.Ama nüfusu 4 milyona dayanmış bir büyükşehirde esnaf siyasetçi yolunu bulsun diye , hem de yoğun hatlarda, konserve kutusu taşımacılık olmaz.
Yolcusu düşük B/6,B/7 gibi hatları ve idareye kaktırıp kısa ve yoğun hatları özelde tutmak "lahanayı yerken katır kutur, sapına gelince mee" demektir.
Aynı tezgahı 6/A,6/E örneğinde de görüyoruz.
Sen ver bana 35/E'yi bak araç sıkıntısı kalacak mı.6/A'da sen çalış ya da kapat.
Hulasai kelam yolcunun alternatifi olmalı.
İsteyen minibüse isteyen otobüse binsin.
Vatandaş siyasetçi esnaf tekelinde boğulmasın.

Burada Bursa ulaşımına dair birçok konuyu çok kez tartıştık, yerine göre hemfikir olduk yerine göre farklı görüşler belirttik ama hepimizin ortak özelliği inanmak istediğimize inanmamız.

Dün gece @16 BVH 48 'in yazdığı mesajla başlayan küçük araç - büyük araç tartışmasında da yine mevzu Burulaş Otobüs İşletme ve özelleştirme politikası ile bağdaştırılmış.

Bu konuyu farklı açılardan ele alacağım. İETT bu zamana kadar köye/kırsala, dar bölgeye dahi 12 metre yolladı ve bunun olumsuz yanları konuşuldu. Şimdi İETT 8-9 metrelik otobüs alımı yapacak. Bu araçlar özellikle Sarıyer için çok faydalı olacak.

Özelleştirme - rant kısmından ele alacak olursam özelleştirmenin yok denecek kadar az olduğu İzmir'de dahi ESHOT dönem dönem Sultan City gibi araçları bünyesine kattı. Son alımı da Isuzu Novociti Life idi.

Mehmet Kürşat Çapar'ın yerine göre mantıklı ancak uygulamada başarısız "mikrobüs" fikri İETT'de değil, Düzce'de bizzat kendisinin desteğiyle Düzce Ulaşım adıyla hayata geçti, aradan geçen zamanla Jest'ler yetersiz kalınca Düzce Ulaşım bünyesine 8 ve 12 metrelik araçlar alındı.

2026 Bursa'sını 90'lı ve 2000'li yıllarla sık sık araç boyutları ve artan özelleştirme bakımından kıyaslasanız da bir şeyi atlıyorsunuz; artan binek araç sayısı. Bugün o bahsettiğiniz Yeşilyayla'nın iki şeridi tamamen araç parklanmasına bırakılmış durumda. Hatta bazı araç sürücüleri otobüs durakları ve hatta orta refüje dahi araç bırakabiliyor. Bu yoğun parklanma Bursa'nın her tarafında olduğundan zamanında Ikarus çalışan 37 hattında bugün Centro'lar Yenimahalle vb. güzergahlarında zorlanıyor.

Ayrıca körüklü önerdiğiniz bazı hatlar tamamen körüklüye uygun değil. 101'de körüklüyü meydan peronlara, 102'de Kurşunlu son durağa (iskele) vs. sokamazsınız. 102'ye giren takviye körüklüler Kumsaz'a kadar çalışır 😉

Daha bu konuda çok değinilecek kısım var da mesajı fazla uzatmak istemem.
101'in son durağı baya dar bu arada ki arka arkaya birde körüklü olacağını düşünürsek baya uğraştırırdı. Ek olarak araç alınacaksa şuanki ihtiyaçlara göre 12-8 ve körüklü olarak yapılabilir. Ek olarak Bursa şartlarında motoru ve şanzımanı dayanabilecek bir araç lazım.

Geri