Bursa - Geçit - Mudanya Metrobüs Hattı

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Efe16
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Olması gereken sistem bence budur arkadaşlar. Kütahya bu işi başlattı. Biz sadece biraz daha gelişmiş bataryalı araç ve tabi ki körüklü almamız yeterli olacaktır.
Bu sistemin normal şarjla ne farkı varki ben onu çözemedim 400 kw bir bataryayı buda aynı hızda doldurur ben çok bi avantaj göremiyorum açıkcası eğer 300 kw hızlışarjı geçebiliyorsa o zaman tamam ama pek sanmiyorum.

IMG_1643-768x576.webp

Bozankaya'nın Romanya'ya sattığı körüklü troleybüs. Batarya desteği de var. Hat dışı olarak 25 km batarya enerjisi ile gidebiliyor.

Bence olması gereken araç budur.

Bu sistemin normal şarjla ne farkı varki ben onu çözemedim 400 kw bir bataryayı buda aynı hızda doldurur ben çok bi avantaj göremiyorum açıkcası eğer 300 kw hızlışarjı geçebiliyorsa o zaman tamam ama pek sanmiyorum.
Avrupa'da daha hızlı dolan sistemler mevcut. Kütahya'da ki sistem başlangıç bir durum

Avrupa'da daha hızlı dolan sistemler mevcut. Kütahya'da ki sistem başlangıç bir durum
Normal kablolu şarjlarda 500 kw olanda var ben avantaj göremedim bu sistemde bence görüntüden ibaret sadece burdaki önemli konu alt yapıyı oluşturup sistemi çalıştırmak toplasan 20 tane şarj cihazı takacaklar mudanya ve yht istasyonuna kesinlikle bir problem olmadan çalışır otobüsler.

Bir zamanlar (2000 yılı öncesi) "Bursa'nın ilk engelleri aşan otobüs hatları" diye duyuruları yapılan alçak tabanlı otobüs hattı reklamlarından sonra acaba "Bursa'nın ilk çevre dostu yeşil ve çevreci hattı" diye reklam duyar mıyız?

Bir zamanlar (2000 yılı öncesi) "Bursa'nın ilk engelleri aşan otobüs hatları" diye duyuruları yapılan alçak tabanlı otobüs hattı reklamlarından sonra acaba "Bursa'nın ilk çevre dostu yeşil ve çevreci hattı" diye reklam duyar mıyız?
İnşallah böyle bir proje planlanır dizel arabalara harcanacak parayla bu yeni teknoloji yapılsın

Lityum.webp

Bu bir lityum madeni. Elektrikli araçların bataryaları için bunun gibi bir sürü maden işletiliyor.

Egzoz gazı salınımı olmadığı için elektrikli araçlara çevreci diyenin bu fotoğrafa bakmasını rica ederim.

Dünya şimdi böyle, karıştırma orasını en çevreci biziz

Orası öyle tabi ama benim anlamadığım dünya genelinde troleybüs gibi yıllardır kullanılan bir sistemin inatla görmezden gelinip bataryalı elektrikli otobüs macerasına atılınması. Bunu diğer ülkeler de yapıyor maalesef. Yeni troleybüs alıp işleten çok az.

Orası öyle tabi ama benim anlamadığım dünya genelinde troleybüs gibi yıllardır kullanılan bir sistemin inatla görmezden gelinip bataryalı elektrikli otobüs macerasına atılınması. Bunu diğer ülkeler de yapıyor maalesef. Yeni troleybüs alıp işleten çok az.
Kapitalizm. Paraların bir şekilde yer değiştirmesi gerekiyor

Mudanya yolunun en sağ kısmı ( petrol istasyonuna girişleri vs. düşünerek yapılsa menzil bitmesine yakın direkt üstteki tellere bağlanacak ve menzil korunmuş olacak.

1768045065623.webp

germany-ehighway-ogi.webp

Almanya'da elektrikli kamyon ve tırların gidişini destekleyen bir otoban ve Scania'nın bu otobanda gidişe uygun olarak ürettiği bir tır.

Raylı sistem gibi devreyi rayın tamamlaması yöntemi mümkün olmadığından çift kutuplu pantograf kullanılmış.

Bizim Mudanya metrobüs hattı için de elektrikli körüklü otobüsleri bu şekilde ürettirsek, şoförler de bunun bilinciyle yol üzerinde keskin manevralardan kaçınarak aracı sürse, Mudanya yolu boyunca bu yöntemle havai enerjiyle hareket edip manevra gerektiren alanlarda batarya enerjisiyle hareket etse nasıl olurdu? Hem bu sistemde rijit katener de kullanılabilir @Efe16

Bizim Mudanya metrobüs hattı için de elektrikli körüklü otobüsleri bu şekilde ürettirsek, şoförler de bunun bilinciyle yol üzerinde keskin manevralardan kaçınarak aracı sürse, Mudanya yolu boyunca bu yöntemle havai enerjiyle hareket edip manevra gerektiren alanlarda batarya enerjisiyle hareket etse nasıl olurdu? Hem bu sistemde rijit katener de kullanılabilir @Efe16

Bak bu olur ama işin içine yine maliyet ve süre devreye giriyor maalesef.

Mudanya yolunda en mantıklı elektrikli otobüs hemde Avrupa Birliği buna fon da sağlıyor ayrıca çok iyi bir seçim reklamı. İleride alınacak körüklü elektrikli araçlara da öncü olur bu proje

Mudanya yolunda en mantıklı elektrikli otobüs hemde Avrupa Birliği buna fon da sağlıyor ayrıca çok iyi bir seçim reklamı. İleride alınacak körüklü elektrikli araçlara da öncü olur bu proje

Avrupa Birliği fonuyla ilgili bir şey merak ediyorum. Avrupa Birliği belediyelere sadece araç alımında mı fon sağlıyor yoksa şarj istasyonu vb. altyapısı için de fon sağlıyor mu?

Bir de bu fon sadece bataryalı elektrikli otobüslerde mi sağlanıyor yoksa troleybüs hatlarında da geçerli mi?

@mustafag sen daha iyi bilirsin abi.

Avrupa Birliği fonuyla ilgili bir şey merak ediyorum. Avrupa Birliği belediyelere sadece araç alımında mı fon sağlıyor yoksa şarj istasyonu vb. altyapısı için de fon sağlıyor mu?

Bir de bu fon sadece bataryalı elektrikli otobüslerde mi sağlanıyor yoksa troleybüs hatlarında da geçerli mi?

@mustafag sen daha iyi bilirsin abi.
Araç alımlarında düşük faizli kolay kredi, altyapı sistemlerinde %50 hibe desteği vardı. Tekerlekli tüm elektrikli araçları kapsıyor. Bataryalı veya telli diye ayrım yoktu. Yeni yıl ile birlikte değişiklik var mı bilmiyorum Yine Dünya Bankası'nın da şarj ağ yapısı ile ilgili yatırımlara da desteği mevcut.

Araç alımlarında düşük faizli kolay kredi, altyapı sistemlerinde %50 hibe desteği vardı. Tekerlekli tüm elektrikli araçları kapsıyor. Bataryalı veya telli diye ayrım yoktu. Yeni yıl ile birlikte değişiklik var mı bilmiyorum Yine Dünya Bankası'nın da şarj ağ yapısı ile ilgili yatırımlara da desteği mevcut.

O zaman şu troleybüs işini tekrar düşünelim biz uzun vadeli yatırım 😅

Ekli dosyayı görüntüle 30787

Bu bir lityum madeni. Elektrikli araçların bataryaları için bunun gibi bir sürü maden işletiliyor.

Egzoz gazı salınımı olmadığı için elektrikli araçlara çevreci diyenin bu fotoğrafa bakmasını rica ederim.
Lityum biz alsak da almasak da işlenecek, kullanılacak bir maden. Dolayısıyla bunu almamak demek sadece bizim payımıza düşen lityumu başkasının kullanması demektir. Onun için elektrikli (hibrit daha iyi olur) araçlara yatırım yapmalı, AB’nin fonlarını kullanmalı AMA diğer avrupa şehirleri gibi dizel araçlarımızı hurdalığa ya da doğu avrupa’ya yollamamalıyız. İkisi beraber çalışmalılar.

20 git 20 gel 40 km 10 tur 400 km ki yapmaz en fazla 4 tur atar günde 1 körüklü elektirikli bu hatta gayet uygunlar.
Elektrikli körüklü yerine 12 m elektrikli + 12 M treyler olacak bir araç alınabilir. Körüklüden daha uzun, kapasitesi daha yüksek olacaktır ve avrupa’da çok elektrikli körüklü yok körüklü ihtiyacını gidermek isteyen treylerliye yatırım yaptığına göre var bir bildikleri. Aynı zamanda, Piyasadaki tek çift körüklü ara, LF 25 fakat istanbul metrobüsünde karıştığı kazaları incelerseniz göreceksiniz ki aracın frenleri tutmuyor.

Son düzenleme:
Elektrikli körüklü yerine 12 m elektrikli + 12 M treyler olacak bir araç alınabilir.
Öyle bir araç alınamaz maalesef alınacak otobüslerin hepsi 18 metre olacaktır.Şuan yapılacak çalışma sadece körüklü otobüs şeklinde olacak sonrası daha fazlasına gerek olup olmadığına bakılacak.

LF 25 fakat istanbul metrobüsünde karıştığı kazaları incelerseniz göreceksiniz ki aracın frenleri tutmuyor.

Metrobüs şoförlerinin sürüş disiplinini bilmiyorum ancak otobüs şoförlerinin çoğu araçların otomatik şanzımanlarındaki vites sınırlama özelliğini, retarderi vs. pek kullanmıyor. Koca otobüslere binek araç gibi davranıyorlar.

Akia Ultra LF25 gibi bir araçta fren bas çek şeklinde kullanım yerine retarderle yavaşlatma, araçtaki Allison şanzımanın kontrolcüsü üzerinden kademeli olarak vites üst sınırını aşağıya çekme gibi freni destekleyici bir sürüş disiplinine sahip olmaları lazım. Yoksa o hatta daha çok kaza olur.

Bu arada treylerli araçların yekpare körüklü otobüslere göre artılarını ve eksilerini konuşsak ta burası Münih değil. Değil Bursa'da, Türkiye genelinde treylerli otobüs işletecek bir belediye bulamazsınız. Gündemlerine bile almazlar.

Öyle bir araç alınamaz maalesef alınacak otobüslerin hepsi 18 metre olacaktır.Şuan yapılacak çalışma sadece körüklü otobüs şeklinde olacak sonrası daha fazlasına gerek olup olmadığına bakılacak.

Metrobüs projesi kapsamında yapılacak hat düzenlemeleri paylaşılmıştı ama hatırladığım kadarıyla 2U ve F1 hatlarına dokunulmamıştı (F3'ü hattan saymıyorum). 2U ve F1 de kapatılıp metrobüsten aktarmaya yönlendirebilir diye düşünüyorum. Belki bu aktarma uygulaması Metrobüs - H1 şeklinde olur.

Geri