Bursa - Gemlik Limanı ve Sanayi Tesisleri Demiryolu Bağlantısı Projesi 🚧

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Berktuğ
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Güzergâhı daha işlevsel hale getirilerek ileride banliyö işletmesine uygun bir yapıya dönüştürülemez mi?

1. etap Gemlik, 2. etap Orhangazi ve daha ileri bir aşamada Yalova bağlantısı düşünülebilir. Böylece Bursa'nın doğu ve batı aksında olduğu gibi kuzeybatı yönünde de güçlü bir raylı sistem koridoru oluşturulmuş olur.

Özellikle Gemlik ve Orhangazi'nin Bursa ile olan yoğun ulaşım ilişkisi düşünüldüğünde, bu hattın yalnızca bugünün değil, bölgenin gelecekteki ulaşım ihtiyacının da planlanması açısından değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sanayi, nüfus artışı ve şehirler arası hareketlilik göz önüne alındığında, bugün hayal gibi görünen bir bağlantı yarın ciddi bir ihtiyaç haline gelebilir.

Üstelik böyle bir proje sadece ulaşımı kolaylaştırmakla kalmaz; Bursa'yı çevre ilçeleri ve komşu illerle demiryolu üzerinden daha güçlü şekilde bütünleştirir.

Atatürk'ün “demirağlarla örmek” hedefini günümüz şartlarında yeniden yorumlayacaksak, neden böyle uzun vadeli projeleri bugünden konuşmayalım?

Belki biraz hayalperestlik diyebilirsiniz. :) Ama şehirlerin ulaşım geleceği de biraz böyle hayal edilerek planlanmıyor mu?

İleride banliyö hattı da gelmeli
Bursa siyasetinde bir babayiğit aranıyor! Gören, bilen varsa söylesin. :)

Hani şarkıda “seveni arıyorum gören söylesin..” denir ya; işte Bursa'nın da bugün böyle bir babayiğide ihtiyacı var ve bende babayiğit arıyorum bilen söylesin diyorum..

Osmaneli'den başlayıp Bursa üzerinden Karacabey'e kadar gelecek HT hattının altyapısından, elektrifikasyonundan ve döşenecek ilave raylardan yararlanarak neden bir Bursa banliyö sistemi kurmayalım?

İnegöl'den Yenişehir'e aktarma bağlantısı, Gemlik'ten Orhangazi'ye uzanacak bir banliyö hattı, Karacabey'den Kemalpaşa'ya bağlantı, İznik'ten Yenişehir'e aktarma... Bursa'nın yüzölçümü ve yerleşim yapısı düşünüldüğünde bunlar lüks değil, geleceğin ulaşım planlaması olarak görülmeli.

Bugün yapılacak doğru planlamayla, mevcut ve yapımı devam eden demiryolu yatırımlarını sadece şehirlerarası ulaşım için değil, Bursa'nın kendi banliyö sistemi için de değerlendirebiliriz.

Peki bunu kim yapacak?

Bursa siyasetinde çıkıp “Ben bu şehrin ulaşımını 20-30 yıl sonrasını düşünerek planlayacağım” diyecek o mert insan, o babayiğit kim olacak?

Atatürk'ün “anayurdu demirağlarla örmek” hedefini Bursa'da yeniden yaşatacak kişi kim olacak?

Bursa gibi geniş bir alana yayılmış, ilçeleriyle birlikte büyük bir nüfusa sahip şehirde; Gemlik'ten Orhangazi'ye, İnegöl'den Yenişehir'e, Karacabey'den Kemalpaşa'ya, İznik'ten Bursa'ya uzanan bir banliyö ağı neden olmasın?

Belki yine “hayalperestlik” diyecekler. :)

Ama şehirlerin geleceği, bugün hayal edebilen ve yarınını planlayabilen insanların eseri oluyor.

O yüzden soruyorum: Bursa siyasetinde o babayiğit nerede?

Geri