Bursa - T2 Terminal – Kent Meydanı Tramvay Hattı

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Efe16
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Sonuç ne olacak onu söylememişler. :D
Değerlendirme toplantısı yaparlar. Bir çok eksiği görmüşlerdir. Özellikle trafik ışıkları ve parklanmalar. Büyük ihtimalle konu UKOME'ye taşınır. Sonuçta bu iş sadece Burulaş'ı değil; Şoförler Odası, İlçe Belediyesi ve Emniyet Müdürlüğü gibi bir çok kurumu ilgilendiriyor. Bunun içinde bu kurumlarında görüşünün alınması gerekli

26.09.2025 Saat 18:15 Terminal kalkışlı 38 numara ile seyahat ettim güncel trafik durumu nedeniyle T2 hattı Kent Meydanı'na daha önce ulaştı. Hep hattın eksilerini konuştuk fakat trafikten izole olması nedeniyle (Belkide şerit kapatarak trafiği daha yoğun hale getirdi) daha avantajlı olduğunu gördüm. Bu haliyle özellikle yoğun saatlerde tercih edilebilir. Tabiki rayların durumu ve hızı düzeltilirse ayrıca heykele kadar uzarsa çok daha iyi bir hat olacağı bir gerçek.

Screenshot_20250926_183454_Maps.webp

Ağustos sonu - Eylül başı yapılan T1 - T2 birleşik işletimi testinin sonuçları hala yayınlanmadı. Aradan geçen yaklaşık 2 ay içerisinde de bu iki hatta ilişkin bir gelişme görmedik. Bir tek T1 güzergahında çöken yolları iyileştirdiler. Acaba ne oldu, ne olacak...

Ağustos sonu - Eylül başı yapılan T1 - T2 birleşik işletimi testinin sonuçları hala yayınlanmadı. Aradan geçen yaklaşık 2 ay içerisinde de bu iki hatta ilişkin bir gelişme görmedik. Bir tek T1 güzergahında çöken yolları iyileştirdiler. Acaba ne oldu, ne olacak...

Bir rapor hazırlanıp UKOME gündemine gelebilir.

Kentiçi tramvaya tehlikeli tutunma

İpekböceği tramvayı Bursa‘da kentiçindeki ulaşımın ana parçalarında biri. Şimdilik Kent Meydanı Atatürk Anıtı güzergahında çalışıyor. Buna daha sonra Terminale çalışan T-2 Tramvay da eklenecek. Atatürk Anıtı ile Terminal hattı bütünleşecek.

Önceki gün araçla seyir halindeyken fark ettik. Çocuklar Altıparmak yokuşunda İpekböceği katarının arka tramvayına tutunarak trafikte büyük bir tehlike oluşturdular.

Fotoğrafı da kendimiz çektik. Vatmanın çocukları görme şansı yok. Tramvayın arkasına tutunan çocuklar Allah korusun düşseler, arkadan gelen araçların altında kalacaklar.

Ne hazindir ki, etraftaki yurttaşlardan da çocuklar bir uyarı ve müdahale yok.

Bunu zaman zaman görüyoruz.

BURULAŞ yöneticilerinin de trafiği riske atan çocuklar için önlem almasında fayda var.

Arkadaki tramvaya tutunanları görebilmek için belki de kameraya da ihtiyaç var.

Kentin trafiğinde büyük risk oluşturan bu duruma Emniyet Trafik Müdürlüğü‘nün de müdahale etmesi gerekiyor. Tramvaya tutunanlar için caydırıcı bir yaptırım uygulanmadan sorun çözülecek gibi de değil. Tramvayın geçtiği tüm güzergahlarda benzer durumlar yaşanıyor. Çocuklardan birinin ölümlü trafik kazasına karışması durumunda vatmanın sıkıntı yaşaması da muhtemel.

Bu açıdan duruma müdahale etmek gerekiyor.

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı ile BURULAŞ yöneticilerinin bu soruna çözüm üretmeleri şart.

Kaynak: Olay Gazetesi / İhsan Aydın

img5262-480x323.webp

img5268-480x332.webp

Geçmişte vagonların tamponu ile kaportası arasında çapraz bir levha takılıydı. Çıkmaya çalışanın duramayıp kayması ve böylece tutunarak seyahat etmesini engellemek amaçlıydı.

Sonra bu levhalar söküldü. Ayrıca otobüslerde de ara ara böyle tutunup gidenleri görüyorum. Kesin bir çözüm gerekir

Bu durum İstanbul'da da yaşanıyor ki bizim otobüslerde de aynı durum var. Problem eğitimsizliğin (aile eğitimi) ve denetimsizliğin sebebi. Ben artık caddelerde trafik polisi görmüyorum. Hele hele trafik kurallarının sürekli ihlal edildiği Altıparmak'ta belli saatler dışında polis yok desek yeridir. Burada Emniyet Müdürlüğü takkeyi önüne koyacak.

İstanbul'da T1 Kabataş - Bağcılar hattında bu durum sıkça yaşanıyor. Bazen vatandaş çekip sosyal medyada yayınlıyor. Hatta bu hat üzerinde işleyen her vagonun önünde ve arkasında kamerada var. Vatman kabindeki kameralardan bu durumu tespit edip telsizle gelecek istasyonda güvenliğin müdahale etmesini istiyor. Güvenlik ceza kesme yetkisi olmadığı için sadece uzaklaştırıyor bunu yapanları.

Güvenlik ceza kesme yetkisi olmadığı için sadece uzaklaştırıyor bunu yapanları.

Sadece ceza kesme nezdinde değil güvenliklerin yasal olarak neredeyse her konuda eli kolu bağlı. İnsanların "güvenlik uyuyor mu" diye tepki gösterdiği bir olayda güvenlik görevini tam anlamıyla yapsa mahkemeler davalar, güvenlik şirketi ya da görev yaptığı işletme de arkasında durmuyor, tek başına kalıyor.

Heykel'e çıkarken en azından yolun tramvay geçen kısmını bariyerler ile kapatılırsa veya aç kapa bariyerler ile (tramvayın sefer saati bitince yol eskiye dönecek şekilde yapılsa) tramvayın önüne araç geçmez (duraklar hariç).

Heykel'e çıkarken en azından yolun tramvay geçen kısmını bariyerler ile kapatılırsa veya aç kapa bariyerler ile (tramvayın sefer saati bitince yol eskiye dönecek şekilde yapılsa) tramvayın önüne araç geçmez (duraklar hariç).
Kesinlikle bir çalışma yapılması gerekli eğer T2 entegrasyonu yapılacaksa bu çalışma şart

Kesinlikle bir çalışma yapılması gerekli eğer T2 entegrasyonu yapılacaksa bu çalışma şart

Bazı noktalarda tramvay duraklarının aynı zamanda otobüs durağı olarak kullanılması da çok soruna neden oluyor. Durakta tramvay varken bazı otobüsler durağın arkasında bekliyor bazıları tramvayın önüne geçiyor bazıları hiç durmadan ilerliyor. Bununla ilgili de bir düzenleme lazım. Ancak daha önemlisi, İpekböceği tramvaylarının teker düzeltme işlemleri avuç taşlama ile değil, Bursaray araçlarındaki gibi torna ile gerçekleştirilmeli. Avuç taşlama kullanımı ne yazık ki apleti (teker yuvarlaklığının bozulması) sorununa neden oluyor bu da vagonların yol boyu sarsılmasına, tramvay yolunun yer yer çökmesine vs. sebep oluyor.

Entegrasyona başlayacaklarının öncesinde tramvayın kırmızı ışıkta durmayacak şekilde bir çalışma yapmaları gerekmekte. Gerekirse tramvay araçlarının sürücü kısmında bir kumanda olacak ve trafik ışığına yaklaşılınca vatman kumandadan düğmeye basarak kendisine yeşil ışık yakarak devam edecek.

trafik ışığına yaklaşılınca vatman kumandadan düğmeye basarak kendisine yeşil ışık yakarak devam edecek.

Bunu vatmanın kontrolüne bırakmak yerine T1 güzergahı üzerindeki trafik ışıklarına HGS benzeri UHF RFID altyapılı bir sistem kurup, vagonların da ön camına RFID etiket yapıştırıp vagonlar ışıklara yaklaşırken algılanıp yeşil ışık yakması sağlanabilir. Burulaş bunu otobüslerde OMC ve bazı hareket noktalarında uyguluyor. Halk otobüslerinin de camında "moonwell" yazılı RFID etiketler yer alıyor..

Bunu vatmanın kontrolüne bırakmak yerine T1 güzergahı üzerindeki trafik ışıklarına HGS benzeri UHF RFID altyapılı bir sistem kurup, vagonların da ön camına RFID etiket yapıştırıp vagonlar ışıklara yaklaşırken algılanıp yeşil ışık yakması sağlanabilir. Burulaş bunu otobüslerde OMC ve bazı hareket noktalarında uyguluyor. Halk otobüslerinin de camında "moonwell" yazılı RFID etiketler yer alıyor..
Ben kara düzenden bahsettim. Yapılması gerekli olan bir durum.

Tabi buraya gelene kadar T2 hattında ki zıplama olayı son buldu mu ona bakmak lazım. Entegrasyon öncesi hat içinde koşullarında iyileştirilmesi gerekiyor.

Bugün Terminal'den Kent Meydanı'na T2'ye binerek gittim. 263 numaralı İpekböceği geldi.

Zıplama sorunu büyük ölçüde çözülmüş. Beşyol - Gençosman ve Terminal - Meslek Yüksek Okulu (tünel) arası hariç zıplama aşağı yukarı Bursaray'daki Bombardier'lerdeki kadar. Vagonların alçak taban olması göz önünde bulundurulduğunda kabul edilebilir ölçüde.

Bu seferi vagonun en ortasında H boji denilen bölümde gerçekleştirdim. Burası bir vagonda zıplamanın en çok hissedildiği yer. Yani hatta ciddi bir iyileştirme yapıldığı ortada.

Kent Meydanı kavşağındaki lambalara takılmamız dahil 20 dakikada vardım. Sinyalizasyon / ATP ilavesi ve Terminal çıkışındaki keskin kurpların düzeltilmesiyle bu hat iyi yol kat eder.

Geri