Bursa'da Güzergahının Değişmesini Veya Kaldırılmasını İstediğiniz Otobüs Hatları

Valla kimse kusura bakmasın ama ''Metroya aktarma'' sistemide bir yere kadar.

Elbette nüfus ve talep olarak fazla etkili olmayan bölgelerde bu sistem yerinde ve faydalı bir sistem,
Fakat bu sistemi Demirci, Yunuseli, Ertuğrul, Ataevler gibi bölgelerde yapamazsın.

İnsanların kişisel araçları ile trafiğe çıkışını olabildiğince azaltmak adına Yoğun bir yerleşkeden Timurtaşpaşa gibi merkez konuma makul uzunlukta hat/hatlar olmak zorunda.
Kimse evden çıkayım, aman 1-2 aktarma yapayım sonrasında Metro ile gideyimde edeyimde diyerek yola çıkmaz. Kendi aracına atlar ve gider bu seferde ''Trafik var of'' diye
oturur yanıklar gibi bağırır durursun.
Bu yüzden zaten B kodlu hatlar fiyasko oldu

Minibüsler ilk kaldırıldığında yerine probuslar geldiğinde her mahalleden metroya taşıma yapacağız metro ile gideceksiniz gibi bir mantık kuruldu

Sonradan heykele tüm hatları uzatmak zorunda kaldılar bu sefer de 9mt turkuazlar yetersiz kaldı vs

Kimse evinden çarşıya 2-3 araç kullanarak gitsin istemez evinin önünden geçen arabaya atlar çarşıya gidip gelmek isterler bu bir Türkiye gerçeği
Hızlı gitmek isteyen metro ile aktarma yapsın istemeyen uzun hat ile gelsin.

Ama örnek olarak 43D gibi hatlara da gerek yok kesinlikle. Benim dediğim kaldırılan 48-48A gibi ya metro-35C yada direkt otobüs mü şeklinde

kardeşim senin bu uzun hatlardan alıp veremediğin tam olarak ne? yolcu tarafından talep olduğu sürece o beğenmediğin uzun hatlar vızır vızır geçmeye devam edecek. Bu fikrin de aşırı mantıksız. 43a ve b46 hatları şuan gayet te iyi işliyor, sen bu mantıksız düzenlemeyle iki hattı da mağdur ettin.

Kimi insan tıklım tıklım gidecek olmasına rağmen trafiğe takılmamak için metro (veya metro aktarmalı ulaşım) kullanır;

Kimi insan trafiğe takılacağını bilmesine rağmen metro aktarmalı ulaşım yerine mümkün mertebe gideceği bölgenin hattını kullanır.

Raylı sistem yatırımlarının ardından raylı sisteme rağbeti arttırmak ve hızlı ulaşım gibi amaçlarla besleme hatları ve aktarma sistemi oluşturuluyor ancak raylı sisteme rağbeti arttırmak başka bir şey, bu arkadaşın amacı insanlara raylı sistemi "dayatmak".

Kaldı ki dünyanın hiçbir yerinde raylı sistem yapıldığı ve insanlara raylı sistemi dayatmak için bu arkadaşın düşündüğünü yapmıyorlar. Üstelik hiçbir metropolde insanları sadece raylı sistem ile taşıyamazsınız.

Kimi insan tıklım tıklım gidecek olmasına rağmen trafiğe takılmamak için metro (veya metro aktarmalı ulaşım) kullanır;

Kimi insan trafiğe takılacağını bilmesine rağmen metro aktarmalı ulaşım yerine mümkün mertebe gideceği bölgenin hattını kullanır.

Raylı sistem yatırımlarının ardından raylı sisteme rağbeti arttırmak ve hızlı ulaşım gibi amaçlarla besleme hatları ve aktarma sistemi oluşturuluyor ancak raylı sisteme rağbeti arttırmak başka bir şey, bu arkadaşın amacı insanlara raylı sistemi "dayatmak".

Kaldı ki dünyanın hiçbir yerinde raylı sistem yapıldığı ve insanlara raylı sistemi dayatmak için bu arkadaşın düşündüğünü yapmıyorlar. Üstelik hiçbir metropolde insanları sadece raylı sistem ile taşıyamazsınız.
Amacım fatih ile hürriyeti birbirine bağlamaktı
Aynı zamanda hürikyetide fsm ye bağlayabiliriz
Sefer süresinin çok uzayacagını zannetmiyorum fakat ben burada metroya paralel diye en iç kesimlerden götürmedim
Ayrıca madem direkt hat olucak tek araćla gidilecek
Metronun günlük 300000 yolcusu nereden geliyor
Aktarma konforlu hale getirilseydi zaten millet kökten uzun hat kullanmayı bırakırdı
Mesela benim diğer fikrim ise d23ü gürsu değilde kestel istasyonunda bırakmak böylece metroyu kaçırma korkusunu bi nebze azaltır
Mesela fatihten yunuseli veya hürriyete ben direkt hat göremedim acemlerde aktarma ile gidilmesi gerek(bu arada benle alakası yok) çünkü hürriyette 6 tane okul var ve belki öğrenci yoğunluğunu azaltmak için bir çözümdür diye sundum
Tabii ki 4 milyonu raylı sistemle taşıyamassın ben bütün bursayı raylı sistemle taşıyalım demedim zaten taşınamazda 500bin kapasitesi falan var bursarayın yada daha az
Otobüsler hakkında bilgim olmayabilir ama b46ya bindiğimde bomboş oluyordu o yüzden gereksiz dedim
Uzun hatlar olmuyacakmı olucak tabii ki ama sen yoğun hatları izmir yoluna sokarsan zaten trafik kilit oluyor okul zamanı ve hem akşamsa tadından yenmez iç caddelerden geçirelim ne oluyor yani?
Üniversiteye uzun hat olmasını anlarım kapasite yetmiyor ama diğer yerlerede direkt hat olmasın diyeceğim zaten yok
Mesela 6f,6fd,b42a,b40 gibi hatlardan şikayetim yok ama mesela d200e giren hatlar d200 yerine çekige caddesinden gitse ve hız kazanılsa?

Son düzenleme:
Amacım fatih ile hürriyeti birbirine bağlamaktı
Aynı zamanda hürikyetide fsm ye bağlayabiliriz
Sefer süresinin çok uzayacagını zannetmiyorum fakat ben burada metroya paralel diye en iç kesimlerden götürmedim
Ayrıca madem direkt hat olucak tek araćla gidilecek
Metronun günlük 300000 yolcusu nereden geliyor
Aktarma konforlu hale getirilseydi zaten millet kökten uzun hat kullanmayı bırakırdı
Mesela benim diğer fikrim ise d23ü gürsu değilde kestel istasyonunda bırakmak böylece metroyu kaçırma korkusunu bi nebze azaltır
Mesela fatihten yunuseli veya hürriyete ben direkt hat göremedim acemlerde aktarma ile gidilmesi gerek(bu arada benle alakası yok) çünkü hürriyette 6 tane okul var ve belki öğrenci yoğunluğunu azaltmak için bir çözümdür diye sundum
Tabii ki 4 milyonu raylı sistemle taşıyamassın ben bütün bursayı raylı sistemle taşıyalım demedim zaten taşınamazda 500bin kapasitesi falan var bursarayın yada daha az
Otobüsler hakkında bilgim olmayabilir ama b46ya bindiğimde bomboş oluyordu o yüzden gereksiz dedim
Uzun hatlar olmuyacakmı olucak tabii ki ama sen yoğun hatları izmir yoluna sokarsan zaten trafik kilit oluyor okul zamanı ve hem akşamsa tadından yenmez iç caddelerden geçirelim ne oluyor yani?
Üniversiteye uzun hat olmasını anlarım kapasite yetmiyor ama diğer yerlerede direkt hat olmasın diyeceğim zaten yok
Mesela 6f,6fd,b42a,b40 gibi hatlardan şikayetim yok ama mesela d200e girmek yerine çekige caddesinden gitse ve hız kazanılsa?

Mesela, Fatih'ten Hürriyet'e yolcu talebi var mı? Varsa bu yolcu talebi düzenli mi? Bunu biliyor musun? Ayrıca Fatih - Hürriyet arası için Fatih'ten Etibank Caddesi'ne azıcık yürüyerek 31A hattı kullanılabilir.

Her yerden her yere hat talep eden çıkar, önemli olan bu talebin yoğunluğu, sürekliliği ve sürdürülebilirliğidir.

Son paragrafta bahsettiğin dört hat da zaten Çekirge'den geçiyor bu arada?

Mesela, Fatih'ten Hürriyet'e yolcu talebi var mı? Varsa bu yolcu talebi düzenli mi? Bunu biliyor musun? Ayrıca Fatih - Hürriyet arası için Fatih'ten Etibank Caddesi'ne azıcık yürüyerek 31A hattı kullanılabilir.

Her yerden her yere hat talep eden çıkar, önemli olan bu talebin yoğunluğu, sürekliliği ve sürdürülebilirliğidir.

Son paragrafta bahsettiğin dört hat da zaten Çekirge'den geçiyor bu arada?
D200 den geçen hatlardan bahsetmek istemiştim unutmuşum. 8l 31A 9M 9PA gibi
31A geçebilir çünkü istanbul caddesine gidiyor ama diğer hatları çekirgeden sokabiliriz
Ama şöyle sıkıntı doğar kültürparka ulaşım zorlu olur
Veya üniversiteye direk hat gitmeyen yerlere sokabiliriz diyecegim ama sefer süresi uzar gereksiz yere zaten trafikten zaman kaybetmek istemeyen metroya gidecektir
Benim burada başka şikaytet ettiğim konu ise fiyatlandırma tarifesi besleme + metro < uzun hat olmalı böylelikle metroya teşfik sağlanır ve isteyen metroya binebilir
Şuanda kapasite yetersizliği icin bir şey söylemiyorum zaten üniversite hattı tam kapasite çalısıyor ve yetmiyor o zama pik saatlerde atıyorum 15dk da bir kalkıyor ise o saatler dısında 20 dk da bir kalksın
Benim şikayetim ise Atatürk caddesinden 72 hat geçmesi yani uzun hat olup olmaması çok önemli degil sıkıntı bu zaten ben 6fd 8l 9d kalksın demiyorumki hem zaten bunlar metroya paralel gitmiyor iç ulaşımıda sağlıyor merkez ulaşımınıda ayrıca Metronun gidemediği hamzabeye çekirgeye gidiyor

Mesela 6f,6fd,b42a,b40 gibi hatlardan şikayetim yok ama mesela d200e girmek yerine çekige caddesinden gitse ve hız kazanılsa?
Saydığın hatlardan hepsi halihazırda d200 yerine dikkaldırım-çekirge caddesi güzergahından gidiyor. b40 sadece dönüşte Buski ve Soğukkuyu durakları için d200'e giriyor.

Bu arada hazır 6f ve 6fd konusu açılmışken, @Berktuğ'un eski forumda 6f ve 6fd hatlarının birleştirilmesi gerektiğini söylediğini hatırlıyorum.

Saydığın hatlardan hepsi halihazırda d200 yerine dikkaldırım-çekirge caddesi güzergahından gidiyor. b40 sadece dönüşte Buski ve Soğukkuyu durakları için d200'e giriyor.

Bu arada hazır 6f ve 6fd konusu açılmışken, @Berktuğ'un eski forumda 6f ve 6fd hatlarının birleştirilmesi gerektiğini söylediğini hatırlıyorum.
Bencede birleştirilmesi gerekir demirciden başlatırız hepsini koduda 6D olur

Berktuğ abi hâlâ onu savunuyor.

Birleştirilmesi gereken hatlara ben:

2GY - 2GA - 2GÇ
3P - 3MU
B41B - B41C
B1 - B1B
D11A - D11B
14N - B27¹
1TG - 1TH²
B35K1 - B35K2
23 - 23A
B31 - B31A
B32 - B32A
4B - 4İ

örneklerini verebilir, örnekleri ciddiyet veya fantezi ekseninde arttırabilirim

¹ 14N - B27 birleşimi Organize Sanayi Metro (Gelecekte Bursa Gar) - Nilüferköy - Aksungur - Ahmetbey - Yunuseli - Acemler Metro şeklindedir

² 1TG - 1TH birleşimi 1TH hattının Görükle uğramalı hâle getirilip 1TG'nin kapatılması şeklindedir.

İşin fantezisine girersek ben 134 ve D24E'yi, 60K ve 2BT'yi de birleştiririm. Hayal gücünün sınırı yok 😄

Bu arada gerek Batı ÖHO gerek sözleşmeli taşımacılar gerek Burulaş nezdinde mikrobüs sistemi sadece mecburi hatlarda olsa daha çok birleşime gidilir ama mikrobüs sisteminin işleyişi gereği az dolaşan, direkt ulaştıran, bol varyantlı hatların olması gerekiyor.

2GY - 2GA - 2GÇ
3P - 3MU
B41B - B41C
B1 - B1B
D11A - D11B
14N - B27¹
1TG - 1TH²
B35K1 - B35K2
23 - 23A
B31 - B31A
B32 - B32A
4B - 4İ

¹ 14N - B27 birleşimi Organize Sanayi Metro (Gelecekte Bursa Gar) - Nilüferköy - Aksungur - Ahmetbey - Yunuseli - Acemler Metro şeklindedir

² 1TG - 1TH birleşimi 1TH hattının Görükle uğramalı hâle getirilip 1TG'nin kapatılması şeklindedir.

İşin fantezisine girersek ben 134 ve D24E'yi, 60K ve 2BT'yi de birleştiririm. Hayal gücünün sınırı yok 😄

Bu arada gerek Batı ÖHO gerek sözleşmeli taşımacılar gerek Burulaş nezdinde mikrobüs sistemi sadece mecburi hatlarda olsa daha çok birleşime gidilir ama mikrobüs sisteminin işleyişi gereği az dolaşan, direkt ulaştıran, bol varyantlı hatların olması gerekiyor.
Mesela 14n 14l2 14l ve 14l4 hatları zaten kısaltılacak bence kısaltılması gerek jestler saat başı kalkıyor ve dolu bile olmuyor yht den başlatılsın bana göre 14l türevleri birleştirilmesi gerekir
4b ile 4i ise şöyle
Atatürk caddesi ve şehreküstü metrodan geçerse olur
Hayalimde b12 ve b17a yı birlestirmek var mantıkı duruyor b12yi jestlere mahkum bırakmayız;)

@Emirhan Sevdalı abi bir sorum var eskiden 6f2'ler Heykele mi çıkıyordu? bence b29 gibi kente çıkıyordu demirci-kent meydanı gibi sonradan mı acemlere çektiler?

Önceden Heykel'e gidiyordu sonradan Timurtaşpaşa - Devlet Hastanesi güzergahına verildi en son Acemler'e kısaltıldı diye hatırlıyorum bilenler teyitlerse sevinirim.

aslında 9d-b42a gibi 6fd-b43b gibi bir şey olabilir timutaşpaşa için

Batı 12 metre hatları için şu anlık tek bir öneride bulunacağım çünkü batı hatları hakkında konuşmaktan sıkıldım

Ben olsam 6FD'yi Demirciden itibaren Çalı - Yaylacık güzergahına uzatır dümdüz 6 numara yapıp 6K1 ve 6F'yi kapatırım

Hat 6:

Yaylacık - Çalı - Demirci - Üçevler - Beşevler - Sur Yapı Marka AVM - Dikkaldırım - Çekirge - Altıparmak - Heykel - Şehreküstü - Fevzi Çakmak Cad. - Kent Meydanı - Merinos - Eski Stadyum güzergahından ring.

Nasıl fikir?

Batı 12 metre hatları için şu anlık tek bir öneride bulunacağım çünkü batı hatları hakkında konuşmaktan sıkıldım

Ben olsam 6FD'yi Demirciden itibaren Çalı - Yaylacık güzergahına uzatır dümdüz 6 numara yapıp 6K1 ve 6F'yi kapatırım

Hat 6:

Yaylacık - Çalı - Demirci - Üçevler - Beşevler - Sur Yapı Marka AVM - Dikkaldırım - Çekirge - Altıparmak - Heykel - Şehreküstü - Fevzi Çakmak Cad. - Kent Meydanı - Merinos - Eski Stadyum güzergahından ring.

Nasıl fikir?
sefer süresi çok uzamaz mı abi?
çalıdan götürmek iyi fikir ama çalıdaki yolcu talebi nasıl? belki onlar metroya aktarmaya alışmışlardır tahtalıköprüden başlatmak daha mantıklı gibi yada demirciden
eski stadyumdan ring atarken muradiyeden gitsin daha iyi hem talebi karşılar hemde tek araçla gidilir
hem 6 numara olmaz abi biz numara + harf alıştık 😂

sefer süresi çok uzamaz mı abi?
çalıdan götürmek iyi fikir ama çalıdaki yolcu talebi nasıl? belki onlar metroya aktarmaya alışmışlardır tahtalıköprüden başlatmak daha mantıklı gibi yada demirciden
eski stadyumdan ring atarken muradiyeden gitsin daha iyi hem talebi karşılar hemde tek araçla gidilir
hem 6 numara olmaz abi biz numara + harf alıştık 😂

Çalı'da direkt ulaşım konusunda potansiyel yüksek. Hatta 6F1 ve 6F2 hatlarının Acemler'e kısaltılması nedeniyle merkeze giden tek hattın 6K1 olmasından ve 6K1 sefer sıklığının çok yüksek olmamasından şikayet ediyorlardı.

Üstelik 6K1 ne zaman görsem dolu bir hat.

Hat kodu işini bana bırakın dümdüz edeyim 😅

2GY - 2GA - 2GÇ
3P - 3MU
B41B - B41C
B1 - B1B
D11A - D11B
14N - B27¹
1TG - 1TH²
B35K1 - B35K2
23 - 23A
B31 - B31A
B32 - B32A
4B - 4İ

3P ve 3MU zaten ilk açıldığında hatırlarsın 30M koduyla tek bir hattı sonradan muhtarlık isteğiyle ikiye bölündü

23-23A birleşimi bir ara denenmiş miydi sanki öyle hatırlıyorum ama cok hâkim değilim

Çalı'da direkt ulaşım konusunda potansiyel yüksek. Hatta 6F1 ve 6F2 hatlarının Acemler'e kısaltılması nedeniyle merkeze giden tek hattın 6K1 olmasından ve 6K1 sefer sıklığının çok yüksek olmamasından şikayet ediyorlardı.

Üstelik 6K1 ne zaman görsem dolu bir hat.

Hat kodu işini bana bırakın dümdüz edeyim 😅
abi 43a hattı ile ilgili bir bilgi öğrendim sabahları burulaş takviyeye geliyormuş yetersizlikten
sabahları bu takviyenin yanında bursaraya aktarma ücretsiz olan veya hattan bursaraya çok ucuz fiyata aktarma ile ilave hat oluştursak?
Hatta hat kodları 35F(fatih)/35V(veysel karani)
hat kodu işini boideki gibi yap bölgelere numara ver böyle b35k2 14l2 gibi okuyana kadar otobüsün geçtiği kodlar olmasında :)

Son düzenleme:
abi 43a hattı ile ilgili bir bilgi öğrendim sabahları burulaş takviyeye geliyormuş yetersizlikten
sabahları bu takviyenin yanında bursaraya aktarma ücretsiz olan veya hattan bursaraya çok ucuz fiyata aktarma ile ilave hat oluştursak?
Hatta hat kodları 35F(fatih)/35V(veysel karani)

Fatih Mahallesi - Merinos Metro arası aktarmada ücretsiz B2A hattı var kardeşim.

3P ve 3MU zaten ilk açıldığında hatırlarsın 30M koduyla tek bir hattı sonradan muhtarlık isteğiyle ikiye bölündü

23-23A birleşimi bir ara denenmiş miydi sanki öyle hatırlıyorum ama cok hâkim değilim

30M'den Bursabeyi çok şikayetçiydi aşırı dolaşıyor diye. Bir de 30M sadece Piremir'e hizmet verdiği için Musababa muhtarı da hat talep ettiğinden 3P 3MU'ya geçildi.

Bursabeyi 2022 yılında Jest'leri aldığında 1A 30 E2 hatlarına girip kendi hatları olan 36'yı da Jest ile işletime geçirmişti.

E2 araç artışı ve 30M'ye yetebilmek için 1A'yı Burulaş'a geri vermek zorunda kalmışlardı. Sonra 30M kapanıp 30 tekrar açılında Burulaş bünyesinde çalışmaya başladı, o ara yolcu kaybı olduğundan neredeyse boş gidip geliyordu.

En son Bursabeyi Jest'ler ile 3P 3MU 36 E2 hatlarını işletmeye başladı anlayacağın. 1A da bugün Minibüs Koop.'ta

23 23A birleştirilmedi ama 23A Temizlik İşleri (D1A kalkış durağı) 23 Siteler kalkışlı olmuştu. 23A'daki değişiklik durakları tersine çevirdiği için çok tepki aldı, 23'ün de Siteler'den kalkmasına hem Erikli minibüsleri iş barışından dolayı karşı çıktı hem de Siteler'den kalktığı için Fidyekızık köy içine girmediğinden köylü karşı çıktı. Sonra 23A Siteler 23 Fidyekızık kalkışlı yapıldı.

b2a jest ile işletilirse olu mu bu iş ;)
veysel karaniden gelen hat var mı acaba? 15a diye biliyorum ama o ücretsiz değil
43a yoğunlunu azaltmak için 12m ile b2a ya versinler en azından bi nebze azalır yoğunluk

B2A güzergahı daracık sokaklar 12 metreyi nasıl sokacaksın?

B2A hattı Çirişhane minibüsçüleri tarafından M plakalı Jest'ler ile işletiliyor.

Veyselkarani'den en yakın metro istasyonuna aktarmada ücretsiz hattı şart mı gerçekten?

Günümüzde Minibüs Koop. tarafından işletilen D3 Namık Kemal - Heykel hattı ilk aşamada Gökdere Metro - Veyselkarani - Zafer - Namık Kemal - Gökdere Metro şeklinde planlanmıştı, bu ilk plan hayata geçmeden direkt Namık Kemal - Gökdere Metro - Setbaşı güzergahıyla hat Burulaş bünyesinde başladı.

B2A güzergahı daracık sokaklar 12 metreyi nasıl sokacaksın?

B2A hattı Çirişhane minibüsçüleri tarafından M plakalı Jest'ler ile işletiliyor.

Veyselkarani'den en yakın metro istasyonuna aktarmada ücretsiz hattı şart mı gerçekten?

Günümüzde Minibüs Koop. tarafından işletilen D3 Namık Kemal - Heykel hattı ilk aşamada Gökdere Metro - Veyselkarani - Zafer - Namık Kemal - Gökdere Metro şeklinde planlanmıştı, bu ilk plan hayata geçmeden direkt Namık Kemal - Gökdere Metro - Setbaşı güzergahıyla hat Burulaş bünyesinde başladı.
o zaman abi bi şekilde verilmesi gerek yani yeni güzergah oluşsa olmaz mı acaba? merinosa versin direkt
evet dar o sokaklar ama belki cobralar dönebilir belirli güzergahta
Veyselkarani'den en yakın metro istasyonuna aktarmada ücretsiz hattı şart bence çünkü 43a nın güzergahı ordan başlıyor
belki dağıtsak hem metroya hemde otobüse hızı seçen metroya biner otobüsle gitmek isteyen otobüs ama besleme hattına lazım yüksek kapasiteli
şuanda yaz tarifesi olduğu için hangi hat çok kullanılıyor hangisi kullanılmıyor bilmiyorum

Geri