Bursa'da Minibüs Taşımacılığı Ve Bursakart Sistemine Entegrasyonu

4G ve 35G hatları yeterli olacaktır. Şuan neredeyse 35G hattında şoförler dinlenmeden tur atıyorlar, kolay iş değil.

4G ve 35G'de karınca duası gibi çizelge, 1-2 dakikada bir sefer, iç peronlardaki minibüs yığını... Düşünemiyorum. Acaba Kızılcıklı - Balkan - Kurtuluş - Görükle vs. güzergahında ayrı bir hat ya da Görükle durağının Küçük Sanayi seferleri gibi ayrı hatlar mı oluşturulup bu durağa verilseydi?

Görükle'nin toplu taşıma girmeyen cadde ve bulvarlarına da pek âlâ hat oluşturulabilirdi. 35G olmamış maalesef.

4G ve 35G'de karınca duası gibi çizelge, 1-2 dakikada bir sefer, iç peronlardaki minibüs yığını... Düşünemiyorum. Acaba Kızılcıklı - Balkan - Kurtuluş - Görükle vs. güzergahında ayrı bir hat ya da Görükle durağının Küçük Sanayi seferleri gibi ayrı hatlar mı oluşturulup bu durağa verilseydi?

Görükle'nin toplu taşıma girmeyen cadde ve bulvarlarına da pek âlâ hat oluşturulabilirdi. 35G olmamış maalesef.
Durak dönüşümü %100 olduğunda tahminimce hatları sadeleştirip yeni hatlar gelecektir. Bir yanda kartlı sistemde çalışan minibüs, diğer yanda eski sistemden nakit çalışan bir minibüs ve diğer yanda Burulaş'ın daha devrini yapmadığı ve işlettiği 4G hattı. Bana göre bir karmaşıklık olması doğal geliyor bana. Dönüşüm tamamlandığında işler rayına oturur. Hatta Büyükbalıklı, Gökçeköy gibi Görükle'ye yakın olan köylerin hatlarını konuşmaya başlarız.

Durak dönüşümü %100 olduğunda tahminimce hatları sadeleştirip yeni hatlar gelecektir. Bir yanda kartlı sistemde çalışan minibüs, diğer yanda eski sistemden nakit çalışan bir minibüs ve diğer yanda Burulaş'ın daha devrini yapmadığı ve işlettiği 4G hattı. Bana göre bir karmaşıklık olması doğal geliyor bana. Dönüşüm tamamlandığında işler rayına oturur. Hatta Büyükbalıklı, Gökçeköy gibi Görükle'ye yakın olan köylerin hatlarını konuşmaya başlarız.

Dönüşümün şu an %27.77'si (108 toplam araçtan 30'u) gerçekleştirildiği için şu anki durum doğal. Dönüşümün en başında zaten "nokta atışı taşımacılık" fikrini düşünmüştüm çünkü duraktaki araç sayısı fazla. Çoğu durakta 20-30 araç var.

Üniversite İst - Görükle direkt.
Üniversite İst. - Kampüs - Görükle
Kampüs içi ring
ana sistem olacak şekilde varyantlı hatlar işletimi yapılır. GR1 GR2 GR3 vs. (örnek) kodlama sistemiyle bu iş çözülür.

Hatta Görükle - Üniversite ve Kampüs Ring'lere araç yetince köyler ile birlikte, Kayapa, Hasanağa, Balkan, Kızılcıklı, Kurtuluş vs. de gündeme alınır.

Dönüşümün şu an %27.77'si (108 toplam araçtan 30'u) gerçekleştirildiği için şu anki durum doğal. Dönüşümün en başında zaten "nokta atışı taşımacılık" fikrini düşünmüştüm çünkü duraktaki araç sayısı fazla. Çoğu durakta 20-30 araç var.

Üniversite İst - Görükle direkt.
Üniversite İst. - Kampüs - Görükle
Kampüs içi ring
ana sistem olacak şekilde varyantlı hatlar işletimi yapılır. GR1 GR2 GR3 vs. (örnek) kodlama sistemiyle bu iş çözülür.

Hatta Görükle - Üniversite ve Kampüs Ring'lere araç yetince köyler ile birlikte, Kayapa, Hasanağa, Balkan, Kızılcıklı, Kurtuluş vs. de gündeme alınır.
Burada ilerleyen dönemde Burulaş 8 metrelik araca izin verecek mi o da önemli, 2-3 yıl içinde her şey çözüme kavuşur burası için

Burada ilerleyen dönemde Burulaş 8 metrelik araca izin verecek mi o da önemli, 2-3 yıl içinde her şey çözüme kavuşur burası için

Tekirdağ'da minibüs plakasını (59 M xxxx) 7 metrelik Prestij City, Novociti, Sultan City tarzı araçlara takıyorlar. Görükle bence 8 metre konusunda öncü durak(lardan) olabilir. Her durak değil belki ama Görükle, Demirtaş, Gürsu ve Kestel gibi kritik duraklar 8 metreye geçerse güzel olur.

Geçmelilerde minibüsle bu iş yürümez 8 metrelerle herkesin memnun olacağı bir düzen olur.

Bu yüzden Ulaşım Ana Planı yapılıp önümüzdeki uzun yıllar için işletilmesi gereken hatlar öngörülüp belirlenip ona göre bir süreç izlenmeli.

Görükle, Gürsu, Kestel ve Demirtaş'ı 8 metre yaparız ama diğer durakların hepsini 8 metre yapamayız. Bir de Demirtaş'ı 8 metre yaptığınızda duraktaki 58 araç yığılma oluşturmayacak mı? 17D bu durağa verilmez, Burulaş'ta olması da uygun olmaz, T2 aktarması mecbur bırakıldığında ya da T2 Demirtaş'a uzatıldığında ne olacak? Öyle bir durumda Terminal'deki curcunayı düşünemiyorum. Bunun daha Ovaakça'sı var Hipodrom'u var...

Burulaş'a ve sözleşmelilere çalışma alanı bırakılması açısından D11A/D11B, D1A, D2A/D2B gibi birden fazla minibüs durağının iş alanına hizmet verilen hatların arttırılması gerekecek.

Bu işler minibüs yığmakla da olmuyor "Hadi 8 metreye geçelim" demekle de olmuyor.

Kuştepe durağı mesela bu konuda bir örnek. Bu durağı 8 metre yapamazsınız. Güzergahları uygun değil.

Bu işler minibüs yığmakla da olmuyor "Hadi 8 metreye geçelim" demekle de olmuyor.
Hat konusu tartışılabilir ama araç boyu bence tartışmaya kapalı yolcusu azsa 15 dakika değilde yarım saat yaparsın olur biter ama yolda kalacak kadar yoğun hattada jest veremezsin bunun iyice tartılıp büyük çoğunluğu 8-12 metre olacak şekilde düzenlenmesi lazım

Bir de Demirtaş'ı 8 metre yaptığınızda duraktaki 58 araç yığılma oluşturmayacak mı? 17D bu durağa verilmez, Burulaş'ta olması da uygun olmaz, T2 aktarması mecbur bırakıldığında ya da T2 Demirtaş'a uzatıldığında ne olacak? Öyle bir durumda Terminal'deki curcunayı düşünemiyorum. Bunun daha Ovaakça'sı var Hipodrom'u var...
Demirtaş hatlarını Terminal merkezli gibi düşünüyoruz ama dediğin gibi tramvay Demirtaş'a gittiğinde nasıl bir hat düzenlemesi olur bende bilemedim

Demirtaş hatlarını Terminal merkezli gibi düşünüyoruz ama dediğin gibi tramvay Demirtaş'a gittiğinde nasıl bir hat düzenlemesi olur bende bilemedim

Hipodrom durağı ile birleşirlerse 19B hattı ve 19B varyantı hayata geçirilebilecek Eski Gemlik Yolu geçişli hatlar makul olur. Hipodrom'da da 20 civarı araç olsa 80 küsür araç yapar birleşimde.

Hat konusu tartışılabilir ama araç boyu bence tartışmaya kapalı yolcusu azsa 15 dakika değilde yarım saat yaparsın olur biter ama yolda kalacak kadar yoğun hattada jest veremezsin bunun iyice tartılıp büyük çoğunluğu 8-12 metre olacak şekilde düzenlenmesi lazım

Abi Bursa'da maalesef minibüsle işletmen gereken değil, minibüsle işletmek zorunda olduğun hatırı sayılır sayıda hat var. Lütfen bu konuyu batı özel halk otobüslerinin minibüs inadıyla karıştırmayalım, o başka durum, bu başka durum. Çamlıtarla'ya mı, Mollaarap'a mı, Kuştepe'ye mi, Kestanelik'e, Üftade'ye, Mollafenari'ye, Yiğitali'ye mi, ovada Armutköy'e mi, Çeltik'e mi, Mutlular'a mı, Çukurca'ya mı 8 metre koyacaksınız?

Şu an 15 hattında Burulaş'ın 8-9 metrelik araçları çalışıyor ama dönüşümde bu hat muhakkak Soğanlı durağına geçer. O zaman da bu hat minibüsle çalışır ve 25 gibi değerlenir.

Bu yüzden Ulaşım Ana Planı yapılıp önümüzdeki uzun yıllar için işletilmesi gereken hatlar öngörülüp belirlenip ona göre bir süreç izlenmeli.

Görükle, Gürsu, Kestel ve Demirtaş'ı 8 metre yaparız ama diğer durakların hepsini 8 metre yapamayız. Bir de Demirtaş'ı 8 metre yaptığınızda duraktaki 58 araç yığılma oluşturmayacak mı? 17D bu durağa verilmez, Burulaş'ta olması da uygun olmaz, T2 aktarması mecbur bırakıldığında ya da T2 Demirtaş'a uzatıldığında ne olacak? Öyle bir durumda Terminal'deki curcunayı düşünemiyorum. Bunun daha Ovaakça'sı var Hipodrom'u var...

Burulaş'a ve sözleşmelilere çalışma alanı bırakılması açısından D11A/D11B, D1A, D2A/D2B gibi birden fazla minibüs durağının iş alanına hizmet verilen hatların arttırılması gerekecek.

Kuştepe durağı mesela bu konuda bir örnek. Bu durağı 8 metre yapamazsınız. Güzergahları uygun değil.
hong kong londra gibi yerlerde yapıldığı gibi yoğun hatlarda pik saatlerde hat çizelgesi bir kenara atılıp sadece x dakikada/saniyede bir kalkar gibi bir şey yazılsa nasıl olur?

eğer bir hattın sefer aralığı oldukça kısaysa kimse gidip çizelgesine bakmaz zaten. Çünkü Bir otobüsü kaçırıp kaçırmamak sefer aralığı azaldıkça anlamsızlaşıyor. Metrobüs gibi. İETT’nin sayfasında metrobüs hatlarının sefer çizelgesi yazıyor ama kimsenin “aaa bu da varmış”’tan öte bir amaçla baktığını düşünmüyorum.

Büyükorhan halkı için hayırlı olsun darısı diğer dağ ilçelerine (Keles vs. de geçerse kartlı sisteme tüm Bursa'da entegrasyon tamamlanacaktır.)

Şu an aslında kartlı sistemin olmadığı tek ilçe İznik.

Orhangazi 401 hattında bir araç validatörlü (diğerleri nakit) ve gün içinde 401'in belirli seferlerini bu araç yapıyor.

Yenişehir 501 hattında da bildiğim kadarıyla validatörlü tek araç var ve sistem Orhangazi'deki gibi işliyor.

Keles'te halihazırda 741M ve 755B hatları kartlı sistemde.

Harmancık 732 hattı ile, Orhaneli ise 772 hattı ile kartlı sistem içerisine girecek.

4G ve 35G hatları yeterli olacaktır. Şuan neredeyse 35G hattında şoförler dinlenmeden tur atıyorlar, kolay iş değil.
Açıkçası 3G gibi bir hat dururken Görüklenin kalbi olan hatların minibüs duraklarına verilmesi bana hiç
mantıklı bir davranış gibi gelmedi. Öte yandan bu adamların nakit iken işlettiği bir çok hat zaten
mevcut, bunlardan referans alınarak hatlar planlanabilir ve 3G hattı ile beraber bu adamlara verilebilirdi.

Şuanki durumda bile 35G ve 4G hatları tıka basa full yolcu taşıyor pik saatlerde. 2 Hattında minibüse
döndüğü bir senaryoda dayanma süresinin max. 1 ay olacağını düşünüyorum. Bu sistem oturur gibi
birşey açıkçası söz konusu dahi olamaz. Şuan Kayapa bile yavaş yavaş ulaşım konusunda tıkanma
noktasına gelmişken, neredeyse 35.000 nüfusu olan bir bölgeyi 2 tane mikrobüs, 1 tane solo hattı ile
geçiştirip talepleri karşılayamazsın.

Demek isteyeceğim, Görükle durağı çok yanlış bir şekilde dönüşüme sokuldu. Alternatifler veya verilecek
farklı hatlar varken kalp hatların verilmesi mağduriyet kapılarını araladı. 2027'de dönüşüm tam olduğu
zaman yaşanacak sıkıntıları bile şimdiden görebiliyor ve üzülüyorum. Hayırlısı ne ise o olsun, ne diyelim.

Son düzenleme:
Geri