Bursakart 🪪

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Berktuğ
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Uygulamada hala otobüslerin yeri doğru görünmüyor takılıp kalıyor bunları hala düzeltmediler gerçekten hiç özenle bişey yapmıyorlar ne ucuzsa onu yapmanın peşindeler.

35C'deki araçlara baktığımda diğer araçların konumu anlık güncellenirken BPC 679'un konumu hep geriden geliyor. Araç Setbaşı'na varmış oluyor ama baksan hala kalkış durağında.

Bunun uygulama/web sitesi kaynaklı olduğunu değil de validatör kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Acaba bu geriden gözüken araçların validatörlerinin internet altyapısında mı bir sıkıntı var yoksa GPS modüllerinde mi... Üstelik validatörlerin GPS ve GSM modülleri de dışarıda; validatör içine gömülü değil, kabloyla dışarı çekiyorlar validatörün yakınına bir yere yapıştırıyorlar.

2 saat öncede B43 hattında araç acemlere geldiği halde uygulama da acemlerden emel yönünde gösteriyordu acaba şöförlerin validatörde değiştimesi mi gerekiyor
2016 yıllarında iett de validatör kendini ekran korumasına aldığında uygulamada ekran korumasına aldığı yerde takılı kalıyordu şöförün ekrana dokunması gerekiyordu
35C'deki araçlara baktığımda diğer araçların konumu anlık güncellenirken BPC 679'un konumu hep geriden geliyor. Araç Setbaşı'na varmış oluyor ama baksan hala kalkış durağında.

Bunun uygulama/web sitesi kaynaklı olduğunu değil de validatör kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Acaba bu geriden gözüken araçların validatörlerinin internet altyapısında mı bir sıkıntı var yoksa GPS modüllerinde mi... Üstelik validatörlerin GPS ve GSM modülleri de dışarıda; validatör içine gömülü değil, kabloyla dışarı çekiyorlar validatörün yakınına bir yere yapıştırıyorlar.

2 saat öncede B43 hattında araç acemlere geldiği halde uygulama da acemlerden emel yönünde gösteriyordu acaba şöförlerin validatörde değiştimesi mi gerekiyor
2016 yıllarında iett de validatör kendini ekran korumasına aldığında uygulamada ekran korumasına aldığı yerde takılı kalıyordu şöförün ekrana dokunması gerekiyordu

Şoför validatörü - araç içi yolcu bilgilendirme ekranında durakların takılı kalması durumu vardı. Bu ring olmayan hatlarda da (B43 bir örnektir) aracın gittiği yönün tersinde gözükmesine de sebep olabiliyor. (Emek -> Acemler yönüne seyreden aracı Bursakart Mobil'de Acemler -> Emek yönünü açınca görmek)

Bunun için şoförlerin hattı açarken yönü doğru seçmesi, durak takılması olduğunda önündeki durak listesinden doğru durağı seçip konuma bağlı durak akışının devamını sağlaması gerekiyor. Özellikle araç içi yolcu bilgilendirme ekranı olan araçlarda bu anonsların da doğru yapılmasını sağlar.

Ancak hala hattı doğru giremeyip hat listesinde yükleniciden bağımsız her araçta en başta gözüken 35SE hattını açıp yanlış ücret toplayan, yanlış yolcu verisine vs. sebep olan şoförler var. Burulaş'ın ilgili birimine her aracın şoför validatöründe sadece aracın bağlı olduğu yüklenicinin hatlarının gözüküp diğer hatların gözükmemesini sağlamayı önermiştim, not aldılar ancak sanırım hala uygulanmadı.

Bu arada buna benzer bir mevzu için Burulaş, hareket noktaları dışındaki yerlerden kalkışı/varışı olan ring hatlarında ilk durağın az gerisinde olacak şekilde "SONDURAK (İLÇE)" şeklinde sanal duraklar işledi. Bu durakların fiziksel karşılığı yok, sadece Bursakart web sitesi/mobil uygulamasında gözüküyor ve şoförlerin turunu tamamladığında otomatik olarak aracın hattı bitirip "uzun dıt" sesi eşliğinde validatörün hat dışına çıkması için.

QR(Kare Kod) Tek Biniş Bilet Satışları Hakkında Duyuru​

Değerli Yolcularımız,

Bursa genelinde toplu taşıma hizmetlerini daha modern, hızlı ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmak adına dijital dönüşüm çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.

Bu kapsamda, çevre dostu dijital alternatiflerin kullanımını teşvik etmek, fiziksel bilet kullanımını azaltmak amacıyla şehiriçi toplu taşıma hizmeti satış kanallarımızda önemli bir düzenlemeye gidilmektedir.

1 Eylül 2026 tarihi itibarıyla, BursaKart satış bayilerinden QR(Kare Kod) tek biniş bilet satışları hizmeti sonlandırılacaktır.

Konuya ilişkin detaylı bilgiye 0850 850 99 16 numaralı Çağrı Merkezimiz aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Kaynak: Burulaş (Web Sitesi)

Tek kullanımlık bilet uygulamasının genişletilip iyileştirilerek Bursakart, sanal Bursakart ve banka/kredi kartıyla ödemeye birebir alternatif olmasını dilerdim. Tek kullanımlık biletler tamamen anonim olduğu için istemediler herhalde. Diğer ödeme yöntemlerinde bir şekilde yolcuya dair veri elde edilebiliyor.

QR(Kare Kod) Tek Biniş Bilet Satışları Hakkında Duyuru​

Değerli Yolcularımız,

Bursa genelinde toplu taşıma hizmetlerini daha modern, hızlı ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmak adına dijital dönüşüm çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.

Bu kapsamda, çevre dostu dijital alternatiflerin kullanımını teşvik etmek, fiziksel bilet kullanımını azaltmak amacıyla şehiriçi toplu taşıma hizmeti satış kanallarımızda önemli bir düzenlemeye gidilmektedir.

1 Eylül 2026 tarihi itibarıyla, BursaKart satış bayilerinden QR(Kare Kod) tek biniş bilet satışları hizmeti sonlandırılacaktır.

Konuya ilişkin detaylı bilgiye 0850 850 99 16 numaralı Çağrı Merkezimiz aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Kaynak: Burulaş (Web Sitesi)

Tek kullanımlık bilet uygulamasının genişletilip iyileştirilerek Bursakart, sanal Bursakart ve banka/kredi kartıyla ödemeye birebir alternatif olmasını dilerdim. Tek kullanımlık biletler tamamen anonim olduğu için istemediler herhalde. Diğer ödeme yöntemlerinde bir şekilde yolcuya dair veri elde edilebiliyor.
Sanal Bursakart aslında iyileştirilebilir ki kişiselleştirilmiş tam kart olarak geçiyor ve TC Kimlik no ya tanımlı galiba ki uygulamaya üye olduktan sonra tek seferliğine bir sanal kart oluşturuluyıor. Ek olarak NFC olarak da biniş sağlanabilirse vs. daha iyi olacak. Ayrıca aktarma indirimi vs. de bunda uygulansa daha iyi olacak ki aktarma indirimleri, gittiğin kadar öde gibi alternatifler de gelebilir. Ayrıca tek kullanımlık bir aralar QR biletten önce tek kullanımlık Bukart'lar vardı onun gibi bir şey de gelebilir ki Kocaeli'de tek kullanımlık otobüs kartı satılıyor diye biliyorum Hat250 var olduğu dönemde o hat için ki Yenişehir H.Limanı hattında da olabilir.

Senin hangi jestlere bindiğini bulmak için takip edecekler o yüzden yasakladılar. :D

Senin hangi jestlere bindiğini bulmak için takip edecekler o yüzden yasakladılar. :D

Abi ben zaten kişiselleştirilmiş kart kullanıyorum yani nokta atışı takip var. :D

Ben sadece TC kimlik numarası ibraz edilerek açılan Bursakart Mobil üyeliği veya kredi/banka kartı dayatmalarına itiraz ediyorum.

Burulaş burada işin kolayına kaçıyor. Bir adli vakada toplu taşıma kullanıldığında ilgili birimlere daha rahat hesap vermeyi gerekçe gösteriyor ama araçlarda kamera var, istenilirse bu kamera görüntüleriyle de gereken yapılabilir. Ben bu yüzden bu Bursakart/banka kartı uygulamalarının dayatılmasına itiraz ediyorum.

Sanal Bursakart aslında iyileştirilebilir ki kişiselleştirilmiş tam kart olarak geçiyor ve TC Kimlik no ya tanımlı galiba ki uygulamaya üye olduktan sonra tek seferliğine bir sanal kart oluşturuluyıor. Ek olarak NFC olarak da biniş sağlanabilirse vs. daha iyi olacak. Ayrıca aktarma indirimi vs. de bunda uygulansa daha iyi olacak ki aktarma indirimleri, gittiğin kadar öde gibi alternatifler de gelebilir. Ayrıca tek kullanımlık bir aralar QR biletten önce tek kullanımlık Bukart'lar vardı onun gibi bir şey de gelebilir ki Kocaeli'de tek kullanımlık otobüs kartı satılıyor diye biliyorum Hat250 var olduğu dönemde o hat için ki Yenişehir H.Limanı hattında da olabilir.

Sanal Bursakart'ta aktarma indirimleri uygulanıyor zaten. Kredi/banka kartı gibi her seferinde tek biniş ücreti düşmüyor. Bir tek metrodaki gittiğin kadar öde Sanal Bursakart'ta kullanılamıyor onun için de yazılımın ayarlanması lazım. Bursakart Mobil'de "ücret iadesi al" şeklinde bir bölüm eklenerek karekod göster/oku yöntemleriyle iade validatörlerine telefon okutularak iade işlemi gerçekleştirilebilir.

NFC işini belli ki Burulaş istemiyor bundan eminiz. Tek kullanımlık Bursakart'ları (Ultralight) maliyet gerekçesiyle kaldırdılar. Yerine gelen fiş formundaki karekod tek kullanımlık biletleri de çevrecilik/dijitalleşme gerekçeleriyle kaldıracaklar ki ben bu gerekçeyi tutarlı bulmadım. Zaten şehir içi tarifelere eş değer ücreti yok. 100 TL ücreti var. Kullanımı da haliyle epey düşük. Çevreye ne kadar zararlı olabilir ki? Yakında Bursakart bayilerindeki Vera Delta pos cihazlarını bilgi fişi vermeyecek şekilde güncelleyerek ya da akıllı telefonla bayiliğe geçerek o taraftaki fiş kullanımını da bitirirler.

Abi ben zaten kişiselleştirilmiş kart kullanıyorum yani nokta atışı takip var. :D

Ben sadece TC kimlik numarası ibraz edilerek açılan Bursakart Mobil üyeliği veya kredi/banka kartı dayatmalarına itiraz ediyorum.

Burulaş burada işin kolayına kaçıyor. Bir adli vakada toplu taşıma kullanıldığında ilgili birimlere daha rahat hesap vermeyi gerekçe gösteriyor ama araçlarda kamera var, istenilirse bu kamera görüntüleriyle de gereken yapılabilir. Ben bu yüzden bu Bursakart/banka kartı uygulamalarının dayatılmasına itiraz ediyorum.

Sanal Bursakart'ta aktarma indirimleri uygulanıyor zaten. Kredi/banka kartı gibi her seferinde tek biniş ücreti düşmüyor. Bir tek metrodaki gittiğin kadar öde Sanal Bursakart'ta kullanılamıyor onun için de yazılımın ayarlanması lazım. Bursakart Mobil'de "ücret iadesi al" şeklinde bir bölüm eklenerek karekod göster/oku yöntemleriyle iade validatörlerine telefon okutularak iade işlemi gerçekleştirilebilir.

NFC işini belli ki Burulaş istemiyor bundan eminiz. Tek kullanımlık Bursakart'ları (Ultralight) maliyet gerekçesiyle kaldırdılar. Yerine gelen fiş formundaki karekod tek kullanımlık biletleri de çevrecilik/dijitalleşme gerekçeleriyle kaldıracaklar ki ben bu gerekçeyi tutarlı bulmadım. Zaten şehir içi tarifelere eş değer ücreti yok. 100 TL ücreti var. Kullanımı da haliyle epey düşük. Çevreye ne kadar zararlı olabilir ki? Yakında Bursakart bayilerindeki Vera Delta pos cihazlarını bilgi fişi vermeyecek şekilde güncelleyerek ya da akıllı telefonla bayiliğe geçerek o taraftaki fiş kullanımını da bitirirler.
Android Poslara geçebilirler bence Vera Delta yerine ki onlar daha hızlı vs. olacaktır ondan eminiz.
NFC işi tanıtım videolarında bile vardı ama uygulanmadı Asis'e geçerken bu da ayrı bir dipnot olarak belirteyim.
Karekod yalnız belli zamanlarda hata veriyor "Genel sistem hatası" diyor uygulama ve bu sefer binişlerde sıkıntı oluyor QR'da ondan yazılımın da çok iyi ayarlanması lazım. Şehir içi örneğin o tek kullanımlık kağıt QR 100 TL ise ve biniş olarak 2 defa biniş yapılsa bile hatta göre değişiyor ondan kaldırılmasını mantıklı buldum.

Android Poslara geçebilirler bence Vera Delta yerine ki onlar daha hızlı vs. olacaktır ondan eminiz.
NFC işi tanıtım videolarında bile vardı ama uygulanmadı Asis'e geçerken bu da ayrı bir dipnot olarak belirteyim.
Karekod yalnız belli zamanlarda hata veriyor "Genel sistem hatası" diyor uygulama ve bu sefer binişlerde sıkıntı oluyor QR'da ondan yazılımın da çok iyi ayarlanması lazım. Şehir içi örneğin o tek kullanımlık kağıt QR 100 TL ise ve biniş olarak 2 defa biniş yapılsa bile hatta göre değişiyor ondan kaldırılmasını mantıklı buldum.

Bayi kanalıyla Bursakart dolum işlemi için Vera Delta şu an oldukça yeterli bir cihaz olup işlem sırasında da cihazlarda bir yavaşlığa rastlamadım. Hatta aşağıya Burulaş'ın önceki Bursakart Elektronik Ücret Toplama Sistemleri müdürü Ufuk beyin Youtube'da paylaştığı bir Bursakart POS videosunu da ekleyeceğim. Video 5 yıl önce paylaşılmış. Şu an güncel yazılımda Bursakart bakiye sorgulama/dolum için herhangi bir tuşa basmaya dahi gerek kalmıyor. Bayi Bursakart'ı cihaza yaklaştırdığı gibi daha hızlı işlem yapabiliyor.

NFC ile binişin uygulanmamasının sebebini "talep azlığı" olarak öğrensem de bu özellik geniş kapsamlı denenmediği ve yolculara duyurulmadığı için gerçek talebin kestirilemediği aşikar. Bana belirtilen gerekçedense ben teknik sebepler olduğunu düşünüyorum. Sanal Bursakart'ta karekod üzerinden yapılan işlemler açık devre oluyor malumunuz. Karekod okut/göster aşamasında akıllı telefonun internet bağlantısı aktif oluyor. İnternet bağlantısı olmayan akıllı telefonlarda da mağduriyet oluşmaması açısından Bursakart Mobil'de çevrimdışı geçişi sağlayacak üç tane geçici karekod oluşturuluyor ve bunları kullanabiliyorsunuz. Tabii bunları kullandıktan sonra internet bağlantısını aktifleştirmeniz isteniyor.

NFC (HCE) yöntemiyle kart kullanımında da bankacılıktan aşinalığınız varsa ilgili banka uygulaması telefonunuza bir yükleme yapıyor ki bu telefonunuzun internet bağlantısı olmadığında da Bursakart Mobil uygulamasındaki 3 çevrimdışı geçişten farklı olarak internet bağlantısı olmadığı sürece istediğiniz kadar kullanımı sağlıyor. 2020 yılında Bursakart Mobil uygulaması çıkarıldığında şu an fiziksel karekodlu fiş formunda olup kaldırılmasına hazırlanılan tek kullanımlık biletlerin dijital karekod ve NFC ile geçiş formlarında satışı Bursakart Mobil üzerinden yapılıyordu. 2022 yılındaki (şu an kullandığımız hali) radikal güncellemeyle bu tek kullanımlık bilet sistemi kaldırılıp yerine TC kimlik numarası ibrazıyla oluşturulan Sanal Bursakart getirildi.

NFC (HCE) yönteminde telefona çevrimdışı ve kapalı devre sanal kart yüklemesi yapıldığından ben NFC ile Bursakart kullanımı uygulamasının Burulaş tarafından uygun bulunmadığını düşünüyorum. Bunu sadece Burulaş değil tüm belediyeler/ulaşım işletmeleri uygun bulmuyor, bunu da belirteyim.

Validatöre banka/kredi kartı okutularak yapılan ödeme sisteminde sıkıntı olduğundan dolayı dünden beri araçlar banka/kredi kartlarıyla ödeme alamıyormuş.

Bu çok kere oluyor cihazın kendini kapatıp açmasına neden oluyor.Bence kredi kartı ödemesi için farklı bir cihaz kullanılmalı.

Diğer şehirlerin elektronik ücret toplama sistemlerinde veya Asis'in Val5 ya da Val8 validatörünü kullanan şehirlerde banka/kredi kartı performansı nasıl bilmiyorum ama çok önceden buralarda bir yerde Özbekistan'ın elektronik ücret toplama sistemini paylaşmıştım. Çok küçük bir cihazı (validatör) aracın tutunma direğine yerleştirmişlerdi ve cihaz boyutuna göre çok iyiydi. Gerek ulaşım kartı gerek Visa/Mastercard gerek Uzcard (Özbekistan'ın Troy'u diyeyim anlayın) hiçbir yavaşlık yok, şak diye ödeme alıyordu.

Validatöre entegre pos cihazıyla banka/kredi kartıyla ödeme alma modeline geçilecekse bu kartlarla yapılan ödemeye yansıtılan komisyon da kaldırılabilir çünkü Bursakart kiosklarındaki (sarı makineler) fiziksel pos cihazları üzerinden yapılan dolum ve vize işlemlerinde komisyon yansıtılmıyor.

bursakart_ogrenci.webp

1 Ağustos 2025'te çıkarılan Bursakart geçişi döneminde başlayan öğrenci indirimli ve abonman tümleşik kart sisteminin sadece "Gülümseyin Bursa'dasınız" sloganlı yeni öğrenci kartlarını değil, sarı renkli temassız logolu önceki öğrenci kartlarını da kapsaması sağlanmış.

Duyuru çok anlaşılabilir değil, muhtemelen insanlar yine kart değişimi olacağını sanacaktır ama yine de hayırlı olsun.

Ekli dosyayı görüntüle 53758

1 Ağustos 2025'te çıkarılan Bursakart geçişi döneminde başlayan öğrenci indirimli ve abonman tümleşik kart sisteminin sadece "Gülümseyin Bursa'dasınız" sloganlı yeni öğrenci kartlarını değil, sarı renkli temassız logolu önceki öğrenci kartlarını da kapsaması sağlanmış.

Duyuru çok anlaşılabilir değil, muhtemelen insanlar yine kart değişimi olacağını sanacaktır ama yine de hayırlı olsun.
Birde tek karta geçiş olacak galiba isteyen Abonman Öğrenci, isteyen bakiye yükler gibi öğrenci kartı olarak kullanabilecek. Kartlar tek kart olacak anlaşılan hem değişecek hem düzenlenecek.

Ekli dosyayı görüntüle 53769

Gittiler ayrı ayrı kart ücreti aldılar öğrencilerden şimdide birleşiyor diyorlar vallahi bilahi rezalet sistem

Rezalet hafif kalır. Geçen yıl milleti kart yüzünden kuyruğa dizdiklerini unutmuyorum ah ah...
Sistem değişse bile kartlar falan değişmemeli veya başından yapmalılardı. Sistem mesela ileride Asis’den farklı bir firmaya geçse ve kart değişikliği zorunlu kılsa bu sefer tam kaos olurdu fakat kart değişmek yerine sistem farklı dahil olsa mevcut kartlar kulllanılabilir.
Ek olarak tek kart olacaksa dahil Bursakart’ın aslında websitesinden bir başvuru ile kartı validatöre okutup o özelliği ekleyebilirler bence.

Sistem değişse bile kartlar falan değişmemeli veya başından yapmalılardı. Sistem mesela ileride Asis’den farklı bir firmaya geçse ve kart değişikliği zorunlu kılsa bu sefer tam kaos olurdu fakat kart değişmek yerine sistem farklı dahil olsa mevcut kartlar kulllanılabilir.
Ek olarak tek kart olacaksa dahil Bursakart’ın aslında websitesinden bir başvuru ile kartı validatöre okutup o özelliği ekleyebilirler bence.

Geçtiğimiz yıl yapılan kart değişikliği sistem değişikliği vb. sebeplerle değildi. Aktif Bursakart'ların tamamında bir teknolojik standart oluşturmak, hepsinin Desfire çipli kartlardan oluşmasını sağlamaktı. Bunun teknolojik ve güvenlik açısından haklı gerekçeleri vardı, bunu geçen yıl dile getirmiştim ama buna rağmen bu geçiş bu kadar elzem miydi, her zaman tartışmaya açık.

Bu arada aksi bir durum olmadığı sürece EÜTS yüklenici değişikliklerinde altyapıya ilişkin "master key" yeni yükleniciyle paylaşılarak aktif ulaşım kartlarının bir daha yenilemeye veya yazılım yüklemesine vs. gerek kalmadan yeni altyapıda kullanılması sağlanabiliyor. 2019 yılında Asis altyapısına geçtiğimizde tam olarak bu oldu.

Kart tümleştirmeyi online kanallardan yapma fikrin çok tasarruflu ama çok basit bir dolum/vize işleminde dahi online işlem/talimat tamamlama safhaları sıkıntı çıkarabiliyorken bu tümleştirme işlemini online kanallarda yapma bence sıkıntılara sebep olabilir. Ayrıca geçtiğimiz yıl ilk kez başlayan tümleşik kart uygulamalarında da aksaklıklar oldu. Validatörler tümleşik kartta tanımlı abonman haklarını veya öğrenci indirimini tanımadı. Çok sancılı bir geçişti hatırlasana?

Uygulamadan karta bakiye yüklemesi yapayım diyorum bir türlü yükleyemedim. İlk baş kart hatası verdi, ikinci denemede ödemeyi almadı, şimdide bekleyen ödeme var diyor 🤯 Paramızla rezil oluyoruz, birde şu mobil uygulamaya kart kaydetme mevzusuna son vermeleri lazım

Uygulamadan karta bakiye yüklemesi yapayım diyorum bir türlü yükleyemedim. İlk baş kart hatası verdi, ikinci denemede ödemeyi almadı, şimdide bekleyen ödeme var diyor 🤯 Paramızla rezil oluyoruz, birde şu mobil uygulamaya kart kaydetme mevzusuna son vermeleri lazım
Normal tarayıcıdan yap uygulama bugün sapıttı

Geri