Bursa'nın Minibüsleri

Az önce gördüm bir Samanlı minibüsü dijital tabela taktırmış ve tabela şapkanın altında sol üstte idi. Bence diğer araçlar da öyle olmalı okuması daha kolay.

Samanlı minibüsleri dönüşüme hazırlık kapsamında araçlarına elektronik tabela taktırmıştı. Ön tabelası üst köşede olan bir araç hatırlıyorum hatta tabelası yeşil renkti. O araçtan mı bahsediyorsun? Değilse ya başka araçtır ya da turuncu tabela taktırmıştır. Çünkü bir süre önce ön tabelası üst köşede ve yeşil renk olan bir araç görmüştüm.

Samanlı minibüsleri dönüşüme hazırlık kapsamında araçlarına elektronik tabela taktırmıştı. Ön tabelası üst köşede olan bir araç hatırlıyorum hatta tabelası yeşil renkti. O araçtan mı bahsediyorsun? Değilse ya başka araçtır ya da turuncu tabela taktırmıştır. Çünkü bir süre önce ön tabelası üst köşede ve yeşil renk olan bir araç görmüştüm.
Yok normal burulaştaki gibi sarı renkti ve minibüs kodu da yazıyordu

2 yıl önce Bursa BB toplu taşıma araçları için İstanbul benzeri bir muayane sistemi yapmış gerekli yeterliliği sağlamayan araçların ruhsatlarına el koymuş, araçlardaki kusurlarını düzeltmeyen araçların ruhsatları iptal edilecekmiş. Ama Bursa içinde 400 - 500 tane araç bu denetimlerden kaldığı için ve başka sorunlar olduğundan dolayı Bursa BB geri adım atmış. (bilgilerde yanlışlık olabilir)
Hatta çalışan araçların azami çalışma yaşı 15, yeni araç koyma yaşı ise 10 yaştır. Bu yaş eskisi gibi 10+1+1 ile 5 ya da 7 yaş olmazsa Bursa'da J10 gibi herhangi bir standardı karşılamayan araçlar çalışmaya devam edecektir.

Bursa'daki tüm alt yükleniciler ile ilgili konuşmalar Özel Halk Otobüsleri başlığında konuşuluyor, en azından minibüsler hakkında burada konuşalım.

Bugün 2G2 hattında çalışan 16 M 2046 plakalı araca bindim. Bu araçta 23 yaşında kadın bir şoförün çalıştığını duymuştum, o denk geldi. Araç hakimiyeti ve anlık gelişen durumlar konusunda başarılı buldum. Prof. Tezok Caddesi'nde araç içindeki kadın bir yolcunun önümüzdeki G7'ye bineceği için şoförden G7 şoförüne işaret yapmasını istedi. Kadın anında selektör ve korna ile birlikte G7 şoförünü durdurup araçtaki kadın yolcuyu aktardı.

Bursa şehir içi ulaşımının en genç kadın şoförüne mesleğinde başarılar ve kolaylıklar dilerim.

G7 nin mesken meydanından Ertuğrulgaziye doğru çıkarken G7 ye özel durağı var. Bence bu durak bütün otobüslerin durağı olmalı. Olmuyorsa en azından Prof. Tezok caddesinden gelen bütün otobüslerin durağı olmalı. Çünkü Ertuğrulgaziye gitmek isteyen yolcu hem yokuş yukarı hem de uzun sayılabilecek bir mesafe olan Bahçelievler Merkez Camii'ne kadar yürümek zorunda kalıyor.

Doğu 600 mavi minibüs dönüşen duraklarla beraber kaça düştü acaba.

G8 hattında bir düzenleme yapmaları gerek. Eğitim caddesi yerine doğrudan Ankara yolundan yoluna devam etmesi gerekir. Yıldırım tarafında oturanlar böylelikle daha hızlı merkeze ulaşma imkanına kavuşmuş olur. Ayrıca G8'in sefer sayılarını da arttırmak gerek. Dediğim güzergah üzerinden giderse araçlar full dolu gider.

G8 hattında bir düzenleme yapmaları gerek. Eğitim caddesi yerine doğrudan Ankara yolundan yoluna devam etmesi gerekir. Yıldırım tarafında oturanlar böylelikle daha hızlı merkeze ulaşma imkanına kavuşmuş olur. Ayrıca G8'in sefer sayılarını da arttırmak gerek. Dediğim güzergah üzerinden giderse araçlar full dolu gider.

G8 zaten Ankara Yolu'ndan gidiyor. Başka bir şey mi anlatmak istedin yoksa güzergahı mı yanlış biliyorsun?

Eğitim caddesinden gidiyordu. Değiştirdiler mi yine güzergahı. Ankara yoluna almışlarsa isabet olmuş.

Ertuğrulgazi Minibüs Durağı'ndan kalkan araç Şevket Yılmaz - Polis Okulu Kavşağı - Arabayatağı İstasyonu - Ankara Yolu - Kent Meydanı - Fomara (ring, aynı güzergahtan dönüş) şeklinde gidiyor. Tam istediğin gibi ama yine de yolcusu az, bu hat bir türlü dikiş tutmadı.

Ertuğrulgazi Minibüs Durağı'ndan kalkan araç Şevket Yılmaz - Polis Okulu Kavşağı - Arabayatağı İstasyonu - Ankara Yolu - Kent Meydanı - Fomara (ring, aynı güzergahtan dönüş) şeklinde gidiyor. Tam istediğin gibi ama yine de yolcusu az, bu hat bir türlü dikiş tutmadı.
Yolcusunun az olmasının sebebi nüfus yoğunluğunun geçen seneye göre az olması. İnsanlar artık eskisi kadar evlerinden dışarı çıkmak istemiyor. Bu da otobüs ve minibüslerin doluluklarına yansıyor. Dikkat edersen artık otobüslerde de eskisi kadar yolcu olmuyor. Geçen sene G7 ve G8 sürekli tıklım tıklım olurdu.

https://www.sahibinden.com/ilan/vas...plus1-yolcu-tasimali-minibus-1268295487/detay

https://www.sahibinden.com/ilan/vas...aka-karacabey-susurluk-hatti-1268028168/detay

https://www.sahibinden.com/ilan/vas...ahibinden-hat-ile-satiliktir-1256334867/detay

https://www.sahibinden.com/ilan/vas...satilik-m-plaka-dolmus-hatti-1241711803/detay

Sahibinden'de Bursa şehir içi ulaşımında faaliyet gösteren dört minibüs ilanı gördüm.

Bu ilanlardan yola çıkarak şunları söylemek istiyorum. Kırsalda alt yüklenicilere çok fazla istisna uygulandığını fark ettim, öyle ki Mustafakemalpaşa - Devecikonağı hattında çalışan araç Burulaş ve BBB logolarına sahip olmasına rağmen Balıkesir plakalı.

Karacabey - Susurluk hattında çalışan İnan Koop. araçları sözleşmeli renklerine, Burulaş ve BBB logolarına sahip olmakla birlikte aracın ön cephesinde kooperatifin logosunu da bulunduruyor. Bu konuda @ali 'ye atıfta bulunmak isterim. Veri kaybından önce araçların ön cephesinde yüklenici adı olmasını önermiştim bana katılmamıştı. İnan Koop.'taki uygulama hoşuma gitti.

Karacabey ve Orhangazi minibüsleri ile ilgili bir şey söyleyemeyeceğim, keşke merkezdeki minibüsler de hatlı bir şekilde bu kadar ucuz olsaydı da en azından aracını hatlı satmak isteyenlerin belediye tarafından kamulaştırılması daha kolay olurdu. Bu kamulaştırma tamamen özeli bitirme amaçlı değil, yığılmayı azaltmak ve aracını hatlı satmak isteyenlere kolaylık amaçlı.

Bursa'nın en büyük eksikliği bursa merkez ile bursanın inegöl, karacabey, yenişehir, iznik gibi ilçelerine ulaşım zorluğu olmasıdır. İnegöl'de bursakart bile geçerli değil. İnegöl belediyesinin biletini almak zorundasın. Belediyenin karacabey, yenişehir, inegöl, iznik gibi ilçelere daha kolay ulaşım imkanları sunması lazım. Özellikle turizm merkezi olan, cazibe merkezi olan İznik'e. Bursa'da oturup İznik'e otobüsle kolay kolay gidemezsin. Sefer saatleri bile çok az.

Bursa'nın en büyük eksikliği bursa merkez ile bursanın inegöl, karacabey, yenişehir, iznik gibi ilçelerine ulaşım zorluğu olmasıdır. İnegöl'de bursakart bile geçerli değil. İnegöl belediyesinin biletini almak zorundasın. Belediyenin karacabey, yenişehir, inegöl, iznik gibi ilçelere daha kolay ulaşım imkanları sunması lazım. Özellikle turizm merkezi olan, cazibe merkezi olan İznik'e. Bursa'da oturup İznik'e otobüsle kolay kolay gidemezsin. Sefer saatleri bile çok az.

Bunun için 17 ilçede de bütünleşik bilet sistemi uygulanması gerekiyor ama şimdilik çok zor duruyor.

Bütünleşik bilet sistemine dahil olmayan tüm hatları, güzergahları, tarifeleri ve çizelgeleriyle yayınlasalar insanlar çok rahat edecek. Bursa'nın herhangi bir ilçesinde herhangi bir köye insanlar nasıl gideceğini bilmiyor. Burulaş web sitesinde bu hatlar yayınlanmalı hatta Google Haritalar entegrasyonu da olmalı ki insanlar yol tarifi alırken toplu taşıma seçeneğini ve aktarma yollarını öğrenebilsin.

Bunun için 17 ilçede de bütünleşik bilet sistemi uygulanması gerekiyor ama şimdilik çok zor duruyor.

Bütünleşik bilet sistemine dahil olmayan tüm hatları, güzergahları, tarifeleri ve çizelgeleriyle yayınlasalar insanlar çok rahat edecek. Bursa'nın herhangi bir ilçesinde herhangi bir köye insanlar nasıl gideceğini bilmiyor. Burulaş web sitesinde bu hatlar yayınlanmalı hatta Google Haritalar entegrasyonu da olmalı ki insanlar yol tarifi alırken toplu taşıma seçeneğini ve aktarma yollarını öğrenebilsin.
Daha şehir içi minibüs saatleri belli değil minibüs hatları güzergahları internette yok ilçelerinki belli olmaması normal

Bursalıların yüzde sekseni sorsan İznik'e nasıl gideceğini bilmez. Bursa'dan saklı cennet Oylat'a otobüsle gidemezsin. Önce İnegöl'e gideceksin sonra İnegöl'den oylat minibüslerine gideceksin. Oylat bursaya İnegöl'den daha yakın. İnsanları önce daha uzak olan İnegöl'e oradan da oylat'a dolandırmanın anlamı yok. Bursa'dan oylata direk minibüs konsa o minibüs boş kalmaz. Özellikle hafta sonları oturacak yer bulamazsın.

Bursalıların yüzde sekseni sorsan İznik'e nasıl gideceğini bilmez. Bursa'dan saklı cennet Oylat'a otobüsle gidemezsin. Önce İnegöl'e gideceksin sonra İnegöl'den oylat minibüslerine gideceksin. Oylat bursaya İnegöl'den daha yakın. İnsanları önce daha uzak olan İnegöl'e oradan da oylat'a dolandırmanın anlamı yok. Bursa'dan oylata direk minibüs konsa o minibüs boş kalmaz. Özellikle hafta sonları oturacak yer bulamazsın.

Bursa'da 17 ilçe tüm hatların işletimi Burulaş'ta olsa dediğin doğru ama kırsalda tüm iş özelde. Belli ki Oylat hattını işleten, Bursa'dan Oylat'a sefer düzenleyemiyor ya da düzenlemek istemiyor. İnsanları İnegöl'e oradan Oylat'a dolandırmak diyorsun ama Kestel İstasyonu - Oylat arasının İnegöl Terminal - Oylat arasının iki katı mesafe olduğunu unutuyorsun. Böyle durumlarda özel yükleniciler daha kısa mesafeyi işletmeyi tercih eder.

Öbür yandan yaz sezonu için Kumla - Bursa hattı talebi vardı dönemin Burulaş Genel Müdürü Mehmet Kürşat Çapar "Merinos'a üçüncü hattı sokmayız" diye talebi reddetmişti. Düşün bu hattın açıldığını. Bu hat da Gemlik'ten mecbur geçecek, 101 yolcularından da bu hatta yönelen illa ki olacak. Sonra iş barışı sorunları çıkacak, Kumla Koop. başkanı ile Güzel Gemlik Koop. başkanı vs atar 😂

Dönüşmeyen minibüsler nasıl olsun. Ben dönüşenleri söylüyorum. Dönüşenlerin hepsi belediyenin Bursakart uygulamasında güzergahları var.
İstanbula diğer şehirlere bakarsan nasıl olduğunu görürsün. Sadece güzergahlar da olsa yeterli şehire yeni gelen biri için önemli şeyler bunlar. Bu uygulamalardan başka bir bilgisi yok çünkü

Geri