Bursa'nın Minibüsleri

543723992_17845662126564710_5470960752810497460_n.webp

Mart ayı UKOME kararı sonucu M plakalı minibüslere reklam alma izni gelmesiyle birlikte yakın zamanda Mudanya minibüsleri araçlarına reklam almaya başladı. Bursa'da Burulaş ile doğrudan rekabet eden sayılı duraklardan olan Mudanya minibüsleri, yolcular bütünleşik bilet sisteminin avantajları nedeniyle Burulaş hatlarını tercih ettiği için Haziran UKOME'de zam talebinde bulunmayan tek toplu taşıma yüklenicisi olmuştu. Bundan dolayı yaşanan gelir kaybını tolere etmek için reklam almaya başladıklarını düşünüyorum

Kaynak (fotoğraf): @btb.medya (Instagram)

Bursa'da M plakalı minibüslerin birebir kartlı sisteme dönüşümünün Çirişhane durağı ile başladığını dile getirsek de aslında ilk dönüşüm Karacabey'de başladı. Merkezdeki M plaka kartlı sistem dönüşümünden farklı olarak araçlar sözleşmeli renklerine boyandı.

Karacabeyde durumlar biraz farklı araç konusunda fazla tolerans gösterildi. Sarı-beyaz renkli araçlarda sivil plaka da mevcut M plakada mevcut.
Sarı-beyaz renkli Bursakart düzenli araçlar da mevcut az sayıda ve tek hatta çalışıyor olsa da mavi renkli sıradan minibüslerde mevcut.
Araçlar desen Fiat Ducato, Peugeot Boxer araçlar da mevcut Jest hatta J10 gibi etiketli dediğimiz süslü araçlar da mevcut.
Bu konuda Karacabey kötü bir örnektir.

Karacabeyde durumlar biraz farklı araç konusunda fazla tolerans gösterildi. Sarı-beyaz renkli araçlarda sivil plaka da mevcut M plakada mevcut.
Sarı-beyaz renkli Bursakart düzenli araçlar da mevcut az sayıda ve tek hatta çalışıyor olsa da mavi renkli sıradan minibüslerde mevcut.
Araçlar desen Fiat Ducato, Peugeot Boxer araçlar da mevcut Jest hatta J10 gibi etiketli dediğimiz süslü araçlar da mevcut.
Bu konuda Karacabey kötü bir örnektir.
Aslında sistem çok basit, M plaka hakkı olanları Batı gibi cama kadar sarı üstü beyaz yapacaksın. M plaka hakkı olmayanları sözleşmeli rengine boyayacaksın. Nasılsa M plaka hakkı yoksa hat ömür boyu bunlarda olmayacağı için sözleşmelidir bunlar. M plaka hakkı varsa dönüştürdük diyeceksin. Merkezde de rengi saçma olan araçları da bu şekilde değiştireceksin bitti (Minibüsçüler odasının araçları, Doğu ÖHO araçları B35, 4x araçlar; bunlar sözleşmeli rengine boyanmalı). M plaka hakkı olan Otobüslerin ise rengini Yeşil beyaz boyadın mı bütün renk karmaşası biter. Birde Karsan e-Ata araçlarını da sarıya boyayıp Mavi şeritli yap tamamdır sorun kalmadı(Renklerini sevmedim bunların).

M plaka hakkı olmayan araçları HO plaka kapsamına alıp HO plaka yapacaksın bütün düzen sağlanacak. M plaka hakkına sahip olanlar M plakadan devam. Belki Burulaş araçları için de BO xxxxx plakaları da alınabilir.

Aslında sistem çok basit, M plaka hakkı olanları Batı gibi cama kadar sarı üstü beyaz yapacaksın. M plaka hakkı olmayanları sözleşmeli rengine boyayacaksın. Nasılsa M plaka hakkı yoksa hat ömür boyu bunlarda olmayacağı için sözleşmelidir bunlar. M plaka hakkı varsa dönüştürdük diyeceksin. Merkezde de rengi saçma olan araçları da bu şekilde değiştireceksin bitti (Minibüsçüler odasının araçları, Doğu ÖHO araçları B35, 4x araçlar; bunlar sözleşmeli rengine boyanmalı). M plaka hakkı olan Otobüslerin ise rengini Yeşil beyaz boyadın mı bütün renk karmaşası biter. Birde Karsan e-Ata araçlarını da sarıya boyayıp Mavi şeritli yap tamamdır sorun kalmadı(Renklerini sevmedim bunların).

Sarı, sarı beyaz, gri şeritli sarı beyaz gibi benzer renk kombinasyonları yerine uzaktan dahi ayırt edilebilecek birbirine zıt renkler kullanılmalı. Önerim şu şekilde

Özel Halk Otobüsleri (Batı otobüs + minibüs) = Yeşil
Kartlı sisteme girmiş M xxxx plakalı minibüsler = Mavi
Burulaş araçları = Sarı
Sözleşmeli araçlar = Beyaz

Daha önce tabela programlama biçimlerinde ve araç önüne yüklenici adı yazma fikrimde söylediğim gibi insanlar toplu taşıma araçlarını daha çok durakta beklediği için ön tarafını görmekte. Tabela programlama da araç rengi de ön cepheden net algılanabilecek şekilde olmalı. Elektrikli araçlara özel yan şerit uygulaması benlik değil.

Hatta bu renkler ile birlikte tekrardan araç önünde servis araçlarındaki gibi yüklenici adı belirtme uygulamasını dile getireceğim. Ayırt edilebilirlik ve kurumsal kimlik açısından toplu taşıma araçlarının dışında yüklenici adı belirgin bir şekilde yazılmalı "mümkünse öne". 19E, B35, B30, B33G gibi şahıs yükleniciler tarafından işletilen araçların önüne yüklenici kişinin adı soyadı veya "şahıs yüklenici" ibaresi yazılabilir.

M plaka hakkı olmayan araçları HO plaka kapsamına alıp HO plaka yapacaksın bütün düzen sağlanacak. M plaka hakkına sahip olanlar M plakadan devam. Belki Burulaş araçları için de BO xxxxx plakaları da alınabilir.

HO plaka geçiş süreci Bursa'da iptal edildi diye biliyorum. Burulaş'ta da Bursa'da hiçbir araca verilmemiş 16 B xxxx verelim daha iyi. Sonda O harfi 0 (sıfır) ile karıştığı için hiç gözüme güzel gelmiyor. Ve 8 karakterli plakalar (16 HH SSSS veya 16 HHH SSS) da keza çirkin duruyor.

• Beğen
Tepkiler: ali
Sarı, sarı beyaz, gri şeritli sarı beyaz gibi benzer renk kombinasyonları yerine uzaktan dahi ayırt edilebilecek birbirine zıt renkler kullanılmalı. Önerim şu şekilde

Özel Halk Otobüsleri (Batı otobüs + minibüs) = Yeşil
Kartlı sisteme girmiş M xxxx plakalı minibüsler = Mavi
Burulaş araçları = Sarı
Sözleşmeli araçlar = Beyaz

Daha önce tabela programlama biçimlerinde ve araç önüne yüklenici adı yazma fikrimde söylediğim gibi insanlar toplu taşıma araçlarını daha çok durakta beklediği için ön tarafını görmekte. Tabela programlama da araç rengi de ön cepheden net algılanabilecek şekilde olmalı. Elektrikli araçlara özel yan şerit uygulaması benlik değil.

Hatta bu renkler ile birlikte tekrardan araç önünde servis araçlarındaki gibi yüklenici adı belirtme uygulamasını dile getireceğim. Ayırt edilebilirlik ve kurumsal kimlik açısından toplu taşıma araçlarının dışında yüklenici adı belirgin bir şekilde yazılmalı "mümkünse öne". 19E, B35, B30, B33G gibi şahıs yükleniciler tarafından işletilen araçların önüne yüklenici kişinin adı soyadı veya "şahıs yüklenici" ibaresi yazılabilir.

HO plaka geçiş süreci Bursa'da iptal edildi diye biliyorum. Burulaş'ta da Bursa'da hiçbir araca verilmemiş 16 B xxxx verelim daha iyi. Sonda O harfi 0 (sıfır) ile karıştığı için hiç gözüme güzel gelmiyor. Ve 8 karakterli plakalar (16 HH SSSS veya 16 HHH SSS) da keza çirkin duruyor.
Burulaş Bursa BB son dönemde bütün araçları sarıya çevirmeye çalıştığı için bu renk düzenini önerdim, Bursa'da mavi renk denilince(Volvo Mavisi) "çağ dışı" minibüsler akıllarına geliyor bu yüzden algıyı yıkmak için sarı yapıyorlar. Millet araçlar sarı olunca kalite yükseldi sanıyor.

HO iptal edilme sistemi bizdeki ÖHO araçlarının plaka düzeni olduğu için olabilir bence. İstanbul ve Ankara'da hat, köşe numarası üzerinden verildiği için plakalar sivildi.

6 haneli plakalardan oldum olası nefret ederim her harf sıkışık tepişik, uzaktan plakayı anlayamıyorsun bile. Ben 16 B xxxx plakaları gördüm diye hatırlıyorum, emin değilim ama. platesmania.com'a bakınca 16 B serisinden (aynı zamanda C, D serisinden de) plaka girdisi yapılmamış hiç.

Kartlı sistemdeki Görükle minibüsleri ile ilgili güncel bir bilgi edindim. Üniversite'ye gittiğimde şoförlerin çoğunun değişmiş olduğunu fark etmiştim, bilgiyi alınca da teyitlenmiş oldu.

Kartlı sistem öncesi ve dönüşümün başında çalışan Görükle minibüs şoförlerinin 35G temposuna ayak uyduramadığı için işi bıraktığını, araç sahiplerinin bu yüzden sürekli yeni şoför (özellikle genç) aldığını öğrendim. Bu yeni şoförler üstelik eski şoförler kadar iyi olmayıp güzergah değiştirme, yolcuya kötü tutum gibi işletim kalitesini düşüren davranışları sergiliyormuş.

Görükle minibüsleri sevdiğim bir oluşumdu, bu hale gelmesine üzüldüm. Burulaş'ın bu konuda bir şey yapması gerekir.

Burada ki problem minibüsler yolcu potansiyelini karsilayamadi. Şoförlerin dinlenme süreleri yok gibi birşey. Şoför açısından bakılırsa stresi yüksek bir hat. Bu hatta ya 8 metrelik otobüse izin verilecek ya da BURULAŞ ek sefer ile destek atacak ama minibüsçüler buna karşı çıkabilir. Kartlı sistem ile sözde 4G hattı da minibüsçülere geçecekti ama 35G'yi bile kaldiramadilar.

Burada ki problem minibüsler yolcu potansiyelini karsilayamadi. Şoförlerin dinlenme süreleri yok gibi birşey. Şoför açısından bakılırsa stresi yüksek bir hat. Bu hatta ya 8 metrelik otobüse izin verilecek ya da BURULAŞ ek sefer ile destek atacak ama minibüsçüler buna karşı çıkabilir. Kartlı sistem ile sözde 4G hattı da minibüsçülere geçecekti ama 35G'yi bile kaldiramadilar.

Ya 8 metrelik otobüs ile işletime geçilecek ya 35G'nin tekrar Burulaş'a geçişi ile birlikte minibüsçüler için istasyondan Görükle'ye kampüsü dolaşmadan gidecek yeni bir hat açılacak ya da 3G, 1T, 1TK gibi hatların işletimini devralacaklar başka yolu yok

Bunları otobüs almadan devir alamazlar sabah ve akşamları 12m ler yetmiyor ki batı öho bu hatları bırakmaz şu minibüs işinden vazgeçmek lazım 8 metre otobüse geçiş bursanın kurtuluşu olur.

Birebir 12 metreye dönüşüm de olabilir. İşletilen hatlara göre aracın fazla geldiği, mecburen yatması gereken duraklarda ve ÖHO'da da yatışları dönüşümlü yaptırıp, yatan aracın zarar etmeyeceği bir hakediş modeli oluşturulmasıyla da bu sorun çözülebilir.

Böyle minibüs aldılarda biz mi binmedik😃

Cidden çok iyi. Daha önce de dediğim gibi eğer özel halk otobüsleri cidden minibüs işletmeye meraklıysa şöyle bir yol izlenmeli

• Araçlar mümkün mertebe ekstra uzun şasi olmalı
• Özel Halk Otobüsleri'ne 9-16 yolcu koltuklu (minibüs ruhsatlı) araç işletim izni verilmeli. Eğer 17+1 zorunluluğu sürecekse araçlar ekstra uzun şasi olmalı, kısa minibüse izin verilmemeli. Araçlar çift kapılı olup ya önden alçak tabanlı (Sprinter City 75 gibi) ya da arkadan alçak tabanlı (Diğer şehirlerdeki minibüsçülerin çift kapılı araçları gibi) olmalı.
• Özel Halk Otobüsleri'nin batı bölgesindeki faaliyeti için geniş çaplı bir plan yapılmalı. Toplam araç sayısına göre minibüsle işletimi uygun olan hatlar ve bu hatlarda çalışacak asgari araç sayısı belirlenmeli. Zamanla yeni açılacak hatların işletimini yüklenmek istiyorlarsa karşılığında ellerindeki bir hattı bırakmalılar ya da oda bünyesinde ortak araç alarak işletime girmeliler. Bu ortak araçlar asla minibüs olmamalı. En az 9 metre olmalı.
• Özel Halk Otobüsleri eğer tüm araçlarını minibüs yapmak, toplamda M plakalı 600 minibüs ile çalışmak istiyorsa otobüsle işletilirken dahi yoğun olan hatlara minibüsle girmeye kalkmamalı. Bunlar için ya oda bünyesinde (Minibüs Koop. 35C - 35B - 19C gibi) otobüs alınmalı (Hattın ihtiyacına göre 9 veya 12 metre) ya da bu hatlar Burulaş veya diğer yüklenicilere bırakılmalı.

• Özel Halk Otobüsleri eğer tüm araçlarını minibüs yapmak, toplamda M plakalı 600 minibüs ile çalışmak istiyorsa otobüsle işletilirken dahi yoğun olan hatlara minibüsle girmeye kalkmamalı. Bunlar için ya oda bünyesinde (Minibüs Koop. 35C - 35B - 19C gibi) otobüs alınmalı (Hattın ihtiyacına göre 9 veya 12 metre) ya da bu hatlar Burulaş veya diğer yüklenicilere bırakılmalı.

Emirhan bu dediğin zaten mevcut sayıları çoğaltılmalı dersen daha doğru olur.
Bir de özellikle 6A, 6E gibi hatların miadı çoktan doldu. Bunlar metro istasyonlarına kısaltılsa daha doğru olacaktır.

Emirhan bu dediğin zaten mevcut sayıları çoğaltılmalı dersen daha doğru olur.
Bir de özellikle 6A, 6E gibi hatların miadı çoktan doldu. Bunlar metro istasyonlarına kısaltılsa daha doğru olacaktır.

6A 6E hattının önümüzdeki süreçte Acemler'e kısalacağını öngörüyorum Berktuğ abi. 👍

Onun dışında B41B - B41C de ÖHO'nun kısaltma ya da kapatma olarak gözden çıkarabileceği bir hat.

Kısa sürede acemlerdeki ilçe minibüsleri bursakart sistemine dahil olursa çok daha rahat ve ucuz ulaşım olacak oralarsa yaşayanlar için bu dönüşümler ulaşıma kalite katacak.

Acemler'e gittiğimde Transit'i görmüştüm ama birileri Sprinter'ı da denk getirip çekmiş.

Gayet oturaklı duruyor araç. LED tabelası da dikkat çekiyor. Kırsal için en uygun araçları işletime almışlar.

Merkezdeki minibüs sayısı azaltılmalı ama illa ki olacaksa da bu tip araçlar olmalı.

Yakın bölge oldukları için bu iki durağın birleşiminin gündeme geldiğini düşünüyorum.

Bu iki durağın aynı anda iş barışını etkileyebilecek önemli bir hat var D11A. Bu hat şu an Burulaş'ta ancak iki durak birleşirse işletimi devralabilirler. Bakalım neler olacak...

Yakın bölge oldukları için bu iki durağın birleşiminin gündeme geldiğini düşünüyorum.

Bu iki durağın aynı anda iş barışını etkileyebilecek önemli bir hat var D11A. Bu hat şu an Burulaş'ta ancak iki durak birleşirse işletimi devralabilirler. Bakalım neler olacak...

İnşallah dönüşüm gerçeklesir ve D11A işletmesi verilir

İnşallah dönüşüm gerçeklesir ve D11A işletmesi verilir

Şu an Gürsu'da en çok iş yapan hatlardan biri de D23. Gürsu minibüsçüleri nakit düzendeyken TOKİ hattına sahipken kartlı sistemde TOKİ'yi kaybettiler.

Eğer ki 8 metrelik araçlara dönüşürlerse mevcut hatlarının yanında D23'ü ve hatta 91G'yi alabilirler.

Geri