Bursa'nın Minibüsleri

ayın 25'i oldu hala şubat toplantısı paylaşılmadı, bakalım geçen ay yada bu ay dönüşümü onaylanan duraklardan hangilerinin dönüşümüne karar verildi merak ediyorum. Burulaş'ın minibüsçülere 8.5 metre otobüs aldırıp dizayncıda proje çizdirip 16+1 düzenle minibüs ruhsatlı otobüs aldırması gerekiyor.

ayın 25'i oldu hala şubat toplantısı paylaşılmadı, bakalım geçen ay yada bu ay dönüşümü onaylanan duraklardan hangilerinin dönüşümüne karar verildi merak ediyorum. Burulaş'ın minibüsçülere 8.5 metre otobüs aldırıp dizayncıda proje çizdirip 16+1 düzenle minibüs ruhsatlı otobüs aldırması gerekiyor.
Aynen öyle 8.5 ler yeterli olacak aslında neden böyle karar almıyorlar acaba

Koltuk eksiltme ile 16+1 düzenine sokulacak 8-8.5 metrelik otobüsler, yoğun saatlerde 12 metrelik otobüsleri aratmayacak ancak boş veya az yolcuyla gittiğinde de 12 metre kadar zarar yazmayacak. Üstelik koltuk sayısından dolayı araçlar minibüs ruhsatlı olacağından minibüsçülerin ehliyet yükseltmesine ya da fazladan vergi ödemesine gerek kalmayacak. Kapasite nedeniyle Görükle, Kestel ve Gürsu duraklarındaki minibüs yığılması yerini sayıca daha az olan bu otobüslere bırakacak. Bunun sonucunda duraklar yeni hatlara da girebilecek. Gürsu = D23, Görükle = 3G gibi...

Bence bu sistemi minibüsçüler kabul eder ama yol yakınken bu sisteme dönülmesi gerekiyor. Dönüşüme girmiş durakların araçlarının büyük çoğunluğu yeni. Dönüşüme girecek duraklar da yeni araçlar alacak. Yeni araç al - sat - yenisini al döngüsüyle işletmecileri yıpratmamak gerekiyor.

Koltuk eksiltme ile 16+1 düzenine sokulacak 8-8.5 metrelik otobüsler, yoğun saatlerde 12 metrelik otobüsleri aratmayacak ancak boş veya az yolcuyla gittiğinde de 12 metre kadar zarar yazmayacak. Üstelik koltuk sayısından dolayı araçlar minibüs ruhsatlı olacağından minibüsçülerin ehliyet yükseltmesine ya da fazladan vergi ödemesine gerek kalmayacak. Kapasite nedeniyle Görükle, Kestel ve Gürsu duraklarındaki minibüs yığılması yerini sayıca daha az olan bu otobüslere bırakacak. Bunun sonucunda duraklar yeni hatlara da girebilecek. Gürsu = D23, Görükle = 3G gibi...

Bence bu sistemi minibüsçüler kabul eder ama yol yakınken bu sisteme dönülmesi gerekiyor. Dönüşüme girmiş durakların araçlarının büyük çoğunluğu yeni. Dönüşüme girecek duraklar da yeni araçlar alacak. Yeni araç al - sat - yenisini al döngüsüyle işletmecileri yıpratmamak gerekiyor.
Geçen gün 35C hattında seyahat etmem gerekti. Bu hatta en son Burulaş'ın Doruk'ları ile seyahat etmiştim. Karsan Atak araç ruhsatta 25+40~ kapasite vermesine rağmen ayakta yolcu sayısı 15 olunca yolcular mızmızlanmaya başladı; "kaptan yeter, dönüm arazi mi var arkada, araba doldu kalksana, arkada araba var onu kaldırın, nereye yürüyelim kardeşim" vs. gibisinden. Aracı inceleyince zaten 8 metre klasmanının çok gereksiz olduğu ve dar olduğu açıkça belli, en düşük uzunluk 9 metre olmalıydı bence.
Ataklara gelince de inerken inceleyince üstünde kalan fabrika sipariş kağıdında tam anımsayamamak ile birlikte 21 sabit + 4 katlanır ya da 23 sabit + 4 katlanır koltuk yazdığını gördüm.
Burulaş'ın bu duruma el atıp bu araçların koltuklarının sökülmesine izin vermesi lazım. Ama tek tip standart belirlenip bu koltuklar sökülmeli. Atak aracı inceleyince orta sahanlıktaki 4 katlanır, bunların, araca göre, ön yönünde kalan 2 sabit koltuğun sökülmesi gerekli. Yolcu iniş kapısının ön yönünde kalan 4 koltuk da sökülebilir ama 35C hattına yaşlılar binmeyi tercih ettiği için bu 4 zemine bitişik koltuğun sökülmemesi taraftarıyım. Şayet bu koltukların duvara sırtlarının verilmesi ve kapı ile aralarına bir tane kontrplak atılıp güvenlikleri sağlanırsa oradan da 1 koltuk ile kısmi olarak 4 kişilik kapasite artırımı olabilir.
Anlayamadığım şey bu araçların en düşük 25 koltuk olma sebebi nedir? Kim neden bunlara 25 koltuk şartı koyuyor. Bu araçlar 20 koltuklu olsa çok daha işe yaracaklar. Otokar Centro aracı bile bu Karsan Atak'tan çok yolcu taşıyabilir.

@ali dediğiniz gibi 9 metre sınıfı cidden çok değerliydi. 3 kapılı olması da avantajdı. Şu an 9 metre sınıfında Isuzu Citibus ve Temsa MD9 LE var. İhraç sürüm olarak ta Doruk'un 9 metrelik sürümü var. Araçlar artık ya 8-8.5 metre ya da 10-11 metre. Bu iki sınıf ta 9 metre gibi olamadı. 10 metrelik araçlarla 12 mrtrelik araçların arasındaki azıcık bir fiyat farkı ve 10 metrelerin 9 metre gibi her yere girememesi alıcıları 12 metreye yönlendiriyor maalesef.

Ancak 25 metre koltuk şartı yok muhtemelen üretici öyle tercih ediyor. 17 ve üstü koltuk sayısı aracın otobüs olarak tescil edilebilmesi için yeterli.

@ali dediğiniz gibi 9 metre sınıfı cidden çok değerliydi. 3 kapılı olması da avantajdı. Şu an 9 metre sınıfında Isuzu Citibus ve Temsa MD9 LE var. İhraç sürüm olarak ta Doruk'un 9 metrelik sürümü var. Araçlar artık ya 8-8.5 metre ya da 10-11 metre. Bu iki sınıf ta 9 metre gibi olamadı. 10 metrelik araçlarla 12 metrelik araçların arasındaki azıcık bir fiyat farkı ve 10 metrelerin 9 metre gibi her yere girememesi alıcıları 12 metreye yönlendiriyor maalesef.

Ancak 25 tane koltuk şartı yok muhtemelen üretici öyle tercih ediyor. 17 ve üstü koltuk sayısı aracın otobüs olarak tescil edilebilmesi için yeterli.
9 metre sınıfında Akia'nın tasarımı çok güzeldi. Tam alçak tabanlı olmasının çok büyük avantajı vardı. Temsa'nın tasarımını güncelleyip Otokar Doruk'a benzemesi gerekmekte, led tabelası vs. çok ufak ama güzel araçtır. Güleryüz güzeldi ama kendileri bitirip 12m ve DD araçlara yöneldiler. Otokar Doruk serisini 16 yıldır Bursa'lı biliyor zaten. Boyundan çok büyük işlere kalkışıp 19İ, D2A gibi güzergahı çok dar olup yolcusu çok olan hatlarda sürekli kullanıldılar. Isuzu'da 2012'den beri Bursa'lı biliyor zaten. Gerek doğu bölgesinin tek tip ve dolu araçları gerek şehir merkezinde kullanılan araçları ile ne oldukları belli.
Hatırlarsınız Doruk LE 10m modeli Bursa'ya geldiğinde D2A hattında denemişti Burulaş. 10 metre araçları Türkiye'de çok alan görmedim bi' Doruk'lar satıldı başka satılmadı zaten.
Bi' BMC NEOCITY modeli 9 metreye alternatif oldu. Burulaş hatlarını incelerseniz Körüklü hatları var, Solo hatları var, Doruk hatları var, Atak hatları var, ve Jest hatları var. Doruk hatlarına Burulaş Atak vermiyor çünkü kapasitesi yetersiz kalıyor, onlar yerine BMC veriyor.

Google'de kısa bir bakışma sonucunda bu sayfayı buldum ama tam okumadım. Sanırsam 18-24 koltukluk araçlar farklı sınıf sayılıyor. Bu sayfa da ise başka bir bilgi veriliyor. Tam anlamadım ama.

10 metre araçları Türkiye'de çok alan görmedim bi' Doruk'lar satıldı başka satılmadı zaten.
Doruk'lar Eskişehir ve İzmir'de alındı. 10 metrelik BMC Procity ve Neocity'ler Samsun ve Trabzon'da faaliyette. Ama tuhaf bulduğum bir araç sınıfı

Google'de kısa bir bakışma sonucunda bu sayfayı buldum ama tam okumadım. Sanırsam 18-24 koltukluk araçlar farklı sınıf sayılıyor. Bu sayfa da ise başka bir bilgi veriliyor. Tam anlamadım ama.

Yetki belgeleri ile ilgili konuşamayacağım ancak yasal olarak en az 17 yolcu koltuğu bulunan tüm araçlar "otobüs" olarak ruhsatlandırılır. Midibüs, mikrobüs gibi bölgesel kullanılan araç tanımları yönetmelikte bulunmuyor. Sınıf kodlarına gelince M2 tüm minibüsler için M3 tüm otobüsler için kullanılan sınıf kodu.

Misal Karsan Jest'ler ilk çıktığından beri ülkemizde 15+1 M2 Sınıf B ruhsatlı satılıyorken Euro 6 3.0 motorlu Jest'ler 15+7+1 (7 Ayakta) M2 Sınıf A ruhsatlı satılmaya başladı.

Yetki belgeleri konusunda da bu araçların şehir içi toplu taşıma aracı olduğunu ve çalışma ruhsatını sonuçta belediyenin düzenlediğini hatırlatarak, belediyenin inisiyatifine bağlı olarak her türlü aracın toplu taşımada faaliyet gösterebileceğini belirtmek istiyorum. Zira son yıllarda yine Yaztur, Bursabeyi gibi sözleşmeli alt yükleniciler Jest'leri 15+7+1 koltuk düzeniyle alıp çalışmaya başladı. Karşılıklı anlaşmalar olduğu müddetçe 16+1 minibüs ruhsatlı Karsan Atak da, 16 M xxxx (tahditli minibüs) plakası takılmış Mercedes Conecto da, B30 hattında otomobil de görebiliriz. :)

Doruk'lar Eskişehir ve İzmir'de alındı. 10 metrelik BMC Procity ve Neocity'ler Samsun ve Trabzon'da faaliyette. Ama tuhaf bulduğum bir araç sınıfı

Yetki belgeleri ile ilgili konuşamayacağım ancak yasal olarak en az 17 yolcu koltuğu bulunan tüm araçlar "otobüs" olarak ruhsatlandırılır. Midibüs, mikrobüs gibi bölgesel kullanılan araç tanımları yönetmelikte bulunmuyor. Sınıf kodlarına gelince M2 tüm minibüsler için M3 tüm otobüsler için kullanılan sınıf kodu.

Misal Karsan Jest'ler ilk çıktığından beri ülkemizde 15+1 M2 Sınıf B ruhsatlı satılıyorken Euro 6 3.0 motorlu Jest'ler 15+7+1 (7 Ayakta) M2 Sınıf A ruhsatlı satılmaya başladı.

Yetki belgeleri konusunda da bu araçların şehir içi toplu taşıma aracı olduğunu ve çalışma ruhsatını sonuçta belediyenin düzenlediğini hatırlatarak, belediyenin inisiyatifine bağlı olarak her türlü aracın toplu taşımada faaliyet gösterebileceğini belirtmek istiyorum. Zira son yıllarda yine Yaztur, Bursabeyi gibi sözleşmeli alt yükleniciler Jest'leri 15+7+1 koltuk düzeniyle alıp çalışmaya başladı. Karşılıklı anlaşmalar olduğu müddetçe 16+1 minibüs ruhsatlı Karsan Atak da, 16 M xxxx (tahditli minibüs) plakası takılmış Mercedes Conecto da, B30 hattında otomobil de görebiliriz. :)
Jest'te ayakta yolcu sorunu çözüldüyse çok iyi olmuş. Umarım Otokar'da Centro modelinin 15+22 kapasite gibi versiyonunu çıkartır. Böylece şehir içindeki kapasite sorunu ve kalabalıklık sorunu çözülür. Malum otobüs ruhsatlı Karsan Jest'ler hakkında olan yorumları herkes biliyor.
19İ ve D2A gibi hatlar için Burulaş'ın bir düzenleme yapması gerekecek bence. Çünkü bu hatları minibüsler aldığı zaman minibüsler ile işletemezler, kapasiteleri yetmez bu hatları taşımaya.

Geri