Bursa'nın Minibüsleri

İstanbula diğer şehirlere bakarsan nasıl olduğunu görürsün. Sadece güzergahlar da olsa yeterli şehire yeni gelen biri için önemli şeyler bunlar. Bu uygulamalardan başka bir bilgisi yok çünkü
İstanbul'da bilet sistemi olmayan minibüsler bilet sistemini kullanan otobüslerle entegre edebilmişlerse güzelmiş. İstanbul belediyesini tebrik etmek lazım.

Tüm minibüsleri böyle yapmadan bi işe yaramaz ya 8 m 17+1 olacaklar yada böyle sprinter usta şekline dönüşecekler.

Konu içindeki mesaj 'Bursa'nın Minibüsleri'

https://wowturkiyem.com/konular/bursanın-minibüsleri.2873/post-17607

Hatlar da ona göre yeniden düzenlenirse olabilir çünkü Çirişhane B2C, B2K ve Ertuğrulgazi G8 hatlarının yolcu sayısı çok düşük. Jesti zor dolduran hatlar. Tek kapı Sprinter City 45 te çift kapılı Sprinter City 75 te çok güzel araçlar. Minibüslerin ve minibüsçülüğün bu kadar yaygın olduğu ülkemizde bu araçların iç piyasaya girememesini anlamıyorum. Minibüsçüler çift teker araçlara pek rağbet göstermiyor. Belki de Sprinter City bu yüzden iç piyasaya giremedi.

Dizayncılarımız Sultan tarzı arkadan alçak taban çift kapılı dizayn ile birlikte Sprinter City 45 dizaynını da araçlara uyguluyor. Sprinter City 75 dizaynını daha görmedim. Çalı durağında bir Iveco var Sultan gibi çift kapılı arkadan alçak tabanlı...

Ayrıca yarın öbür gün Uludağ minibüs durağı da (araçları M plakalıdır) kartlı sisteme girerse bu durağı tamamen Jest'e döndürmek çok sıkıntı olur.

Son düzenleme:
Hatlar da ona göre yeniden düzenlenirse olabilir çünkü Çirişhane B2C, B2K ve Ertuğrulgazi G8 hatlarının yolcu sayısı çok düşük. Jesti zor dolduran hatlar. Tek kapı Sprinter City 45 te çift kapılı Sprinter City 75 te çok güzel araçlar. Minibüslerin ve minibüsçülüğün bu kadar yaygın olduğu ülkemizde bu araçların iç piyasaya girememesini anlamıyorum. Minibüsçüler çift teker araçlara pek rağbet göstermiyor. Belki de Sprinter City bu yüzden iç piyasaya giremedi.

Dizayncılarımız Sultan tarzı arkadan alçak taban çift kapılı dizayn ile birlikte Sprinter City 45 dizaynını da araçlara uyguluyor. Sprinter City 75 dizaynını daha görmedim. Çalı durağında bir Iveco var Sultan gibi çift kapılı arkadan alçak tabanlı...

Ayrıca yarın öbür gün Uludağ minibüs durağı da (araçları M plakalıdır) kartlı sisteme girerse bu durağı tamamen Jest'e döndürmek çok sıkıntı olur.
Şuanda sıfır 2025 Karsan Jest+ 3,5 milyon civarında. Minibüsçüler gidip sıfır 2025 Fiat Ducato panelvanı 1.5 milyona(*sarı site sıfır km ilanları) alıyorlar, gidip dizayncıya kalitesine göre 500bin TL verip 2 milyona anahtar teslim hatlı minibüs alıyorlar. Karsan Jest+ alanlar araç az yaktığı için, fabrikasyon araç ve kartlı sistemde istenilen araç olduğu için alıyorlar.
Bu esnafa sen Almanya'dan Mercedes Sprinter City xx getirirsen hem fiyattan hem de yedek parçadan dolayı almazlar ki. Derler CanCan Dizayna giderim buna çok benzer arabayı yarı parasına yaptırırım öyle alırlar, birde uzun şasi(arkaya kapı eklenmiş ) araçlarda şasi burkulması çok oluyor kıç kısmı çok uzun olduğundan şaseye zarar veriyor o yüzden tercih edilmiyorlar da.

Şuanda sıfır 2025 Karsan Jest+ 3,5 milyon civarında. Minibüsçüler gidip sıfır 2025 Fiat Ducato panelvanı 1.5 milyona(*sarı site sıfır km ilanları) alıyorlar, gidip dizayncıya kalitesine göre 500bin TL verip 2 milyona anahtar teslim hatlı minibüs alıyorlar. Karsan Jest+ alanlar araç az yaktığı için, fabrikasyon araç ve kartlı sistemde istenilen araç olduğu için alıyorlar.
Bu esnafa sen Almanya'dan Mercedes Sprinter City xx getirirsen hem fiyattan hem de yedek parçadan dolayı almazlar ki. Derler CanCan Dizayna giderim buna çok benzer arabayı yarı parasına yaptırırım öyle alırlar, birde uzun şasi(arkaya kapı eklenmiş ) araçlarda şasi burkulması çok oluyor kıç kısmı çok uzun olduğundan şaseye zarar veriyor o yüzden tercih edilmiyorlar da.

Almanya'dan getirtmeyeceğiz ki?

Hoşdere ne güne duruyor? Bu arada illa ki Sprinter City olması şart değil. Otokar Centro ve Karsan Jest'in tüm olumsuz yanlarının ortadan kaldırıldığı, minibüsçüleri ihya edecek fabrikasyon bir minibüsü Güleryüz, BMC, Temsa... Dur dur. Akia! Konkordato sürecindeki Akia böyle bir işe girişip minibüsçülere toplu araç satsa konkordato sürecinden çıkabilir :)

• Beğen
Tepkiler: ali
Mesela neden minibüs piyasasına girmiyorlar hep merak etmişimdir. Hatta bir dönem servis otobüsü (yüksek tabanlı GD-272) bile vardı artık yok

Otobüste dahi hedef kitleleri Özel Halk Otobüsü olup yıllarca bu kitleye araç satan ve sevilen Güleryüz bence minibüs için en uygun fabrika. Üretilecek minibüs modelinin teknik özellikleri ne olmalı konusuna değinmeyeceğim ama Centro ve Jest'den daha iyi olursa minibüs camiasını kazanır.

Minibüs piyasasındaki en iyi minibüsler Karsan'ın. Karsan'ın tüm modellerini beğeniyorum. Çok güzel ürünler üretiyorlar.

Bugün 2G ve G7 ye binme imkanım oldu. 2G boş sayılabilecek kadar yolcusu vardı. G7 nispeten daha fazla yolcu taşıyordu. Minibüs dönüşümleri yollarda arz fazlası mikrobüs dolaşmasına neden olmuş gibi geliyor bana.

Bugün 2G ve G7 ye binme imkanım oldu. 2G boş sayılabilecek kadar yolcusu vardı. G7 nispeten daha fazla yolcu taşıyordu. Minibüs dönüşümleri yollarda arz fazlası mikrobüs dolaşmasına neden olmuş gibi geliyor bana.

Gürsu ve Kestel duraklarının her birinde 60-70 civarı araç olduğu ve hiçbir minibüsçünün aracını yatırmak / yedek olarak bekletmek istememesinden dolayı bu manzarayla karşılabilirsin.

Buna karşılık Çirişhane durağında bu dediğin mümkün değil, B2D'ye araç yetmediği durumlar bile oluyor. Aslında o durak için B2C hattının kapatılıp diğer hatlardan birinin Kent Meydanı geçişli yapılması daha iyi olacaktır.

Aslında yollarda bol miktarda mikrobüs olması yolcu açısından iyi bir şey. Hem daha rahat yolculuk yapıyor hem de durakta fazla beklemiyor.

Aslında yollarda bol miktarda mikrobüs olması yolcu açısından iyi bir şey. Hem daha rahat yolculuk yapıyor hem de durakta fazla beklemiyor.
Buna katılamıyorum maalesef binmesi gereken minibüse yoğunluktan binemeyip işe geç kalan çok kişi var jestlerde yolculuk yapmak berbat bence her türlü otobüsü tercih ederim bence minibüs olayı ülkede yasaklanmalı.

Buna katılamıyorum maalesef binmesi gereken minibüse yoğunluktan binemeyip işe geç kalan çok kişi var jestlerde yolculuk yapmak berbat bence her türlü otobüsü tercih ederim bence minibüs olayı ülkede yasaklanmalı.
Minibüsten dönüşüm olunca belediye mecburen minibüs hattı vermek zorunda kalmış. Belediye 2 minibüse 1 otobüs verse minibüsçüler yine kabul etmez.

Minibüsten dönüşüm olunca belediye mecburen minibüs hattı vermek zorunda kalmış. Belediye 2 minibüse 1 otobüs verse minibüsçüler yine kabul etmez.
2 minibüse 2 adet 8 metre otobüs verilsin herkes kabul eder ona göre hat düzeni yapılsın minibüs çağdışı artık bu ülkede.

2 minibüse 2 adet 8 metre otobüs verilsin herkes kabul eder ona göre hat düzeni yapılsın minibüs çağdışı artık bu ülkede.
Şu an minibüsler bile fazla geliyor talebe. 8 metrelik otobüsler çok fazla gelir. En fazla 2 minibüse 1 otobüs olmalı. Belediyenin minibüsleri güzel bence. Çağdışı olanlar mavi, şapkalı minibüslerdi. Onlarda büyük oranda temizlendi.

Bu başlığın son günlerdeki aktifliği üzerine genel bir mesaj yazmak isterim. Forumumuzun yaşadığı veri kaybından aradaki mesajların silinmesi nedeniyle de gerekli olduğunu düşünüyorum.

Öncelikle dönüşüm tamamen duraklatılmış değil. Hakediş krizinden dolayı başlığın ilk mesajındaki durakların tamamı dilekçelerini geri çektikten sonra birer ay ara ile Erikli ve Ovaakça durakları dönüşüm onayı aldı. Verilecek hatlar, araçların ne zaman sarı olacağı ve yeni düzende başlayacağı belli değil. Erikli durağı hakkında hiçbir bilgi sahibi değilim ancak ağırlıklı olarak J10'lar ile faaliyet gösteren Ovaakça durağı, kredi bulamama vb. nedenler ile dönüşümün ilk şartı olan araç yenilemeyi gerçekleştiremiyor.

Son günlerde araç tipleri, minibüs işletimi hakkında hepimiz farklı şeyler söyledik ama hepimiz tüm hatların Karsan Jest+ ile işletilemeyeceği konusunda hemfikiriz.

Öncelikle çağ dışı olan minibüs değil, minibüsçülüktür. Siz aynı araç sahipleri ve şoförlerini işletim biçimi ve alışkanlıklar bakımından herhangi bir iyileştirme yapmadan 12 metrelik otobüslere geçirdiğinizde İztaşıt sonucunu elde edersiniz.

Salih'in bahsettiği birleştirme konusunun gündeme geleceğini hiç sanmıyorum çünkü 2018 Özel Halk Otobüsleri dönüşümünün de aslında bir sebebi ortaklı işletimi bitirmekti. Ortaklı 9 metrelerin bu dönüşüme doğrudan katıldığı da bunu kanıtlıyor. Duraktaki iki yabancıyı birleşik araç işletimine zorlamak yerine durakta aynı kişiye veya aileye ait olan araçları birleştirme teklifini sunabilirsiniz, en azından denenmiş olur.

Ancak Bursa'daki genel ticari plaka dönüşümlerinin sonucunda hep bir yığılma oluyor. Benim de aklıma bu ticari plakalı araçlara yeni çalışma alanı oluşturmak geldi. Bursa il sınırları içerisinde kargo şirketlerine, ecza depolarına, marketlere vb. hizmet veren esnaf kurye araçlarını (hafif ticari veya panelvan) dolaşımdan çekip bu hizmeti, taksi, dolmuş, minibüs ve servis plakası sahiplerinden isteyenlerin, bu araçlardaki yığılmayı bitirmek amacıyla K plakalı tahditli araçlara dönüştürerek sunmalarını sağlamak daha iyi olacaktır. Ticari araçla bitmeyecek bir sektör böylece düzenleme altına da alınmış olur.

Yeşilyayla, değirmenlikızık minibüsleri bir türlü dönüşmedi. J10 gerçekten çok kötü araçlardı. Piyasadan silinmesi iyi oldu.

Almanya'dan getirtmeyeceğiz ki?

Hoşdere ne güne duruyor? Bu arada illa ki Sprinter City olması şart değil. Otokar Centro ve Karsan Jest'in tüm olumsuz yanlarının ortadan kaldırıldığı, minibüsçüleri ihya edecek fabrikasyon bir minibüsü Güleryüz, BMC, Temsa... Dur dur. Akia! Konkordato sürecindeki Akia böyle bir işe girişip minibüsçülere toplu araç satsa konkordato sürecinden çıkabilir :)
Mercedes Türk sadece 12 ve 18 metre araç üretiyor, Citaro K gibi 10 metre araç bile getirmiyor, sadece ağır ticari olan otobüs kamyon grubu var. Hafif ticaride üretim sayısı çok olmadığı için girmezler, fiyat kar oranı çok düşer.
Otobüste dahi hedef kitleleri Özel Halk Otobüsü olup yıllarca bu kitleye araç satan ve sevilen Güleryüz bence minibüs için en uygun fabrika. Üretilecek minibüs modelinin teknik özellikleri ne olmalı konusuna değinmeyeceğim ama Centro ve Jest'den daha iyi olursa minibüs camiasını kazanır.
Güleryüz de fark ettiyseniz artık ufak araba işinden çekildi. Şuanda 10-12m(aynı araç) çift katlı araç dışında araç üretmiyorlar, 9 metre araçlarının üretimini durdurdular. Ellerinde de minibüs sınıfı için platform yok, kar etmeleri için yılda binlerce araç satmaları lazım, kasacının bunla uğraşacağını sanmıyorum.

Son düzenleme:
x16_1269961128v24.webp

Araçtaki Şirinevler ve Heykel yazılarını görünce aklınıza Yıldırım Şirinevler mahallesi gelip aracın doğu minibüsü olduğunu mu düşündünüz?

Bu araç Karacabey'de faaliyet gösteren 16 M 7002 plakalı araç. Bursa'da M plakalı minibüslerin birebir kartlı sisteme dönüşümünün Çirişhane durağı ile başladığını dile getirsek de aslında ilk dönüşüm Karacabey'de başladı. Merkezdeki M plaka kartlı sistem dönüşümünden farklı olarak araçlar sözleşmeli renklerine boyandı. Örneği aşağıya koyacağım.

karacabey-de-ulasimda-yeni-donem-1718258735-102_large.webp

Bu arada üstteki J10'un ilanı hususiye satılık olarak verilmiş. Yani büyük olasılıkla model yükseltilecek. Araçların miadını doldurması, işletim biçiminin de artık güncel koşullara uyum sağlamaması nedeniyle kartlı sistem dönüşümünün hızlanması, 17 ilçede sadece M plakalı araçlarla sınırlı kalmayıp sivil plakalı sözleşmeli araçları da kapsaması gerekiyor.

Geri