Burulaş - Hangi Hatta Hangi Otobüs Vardı?

Bu hattı 1K, 2G gibi Selçukbey Caddesinden Ring yapsak nasıl olur?

Doğu minibüsleri kartlı sisteme entegre edildiğinde Siteler Hareket Merkezi'nde minibüs yığını oluşmaması açısından D4, D4A, D6, D6A, D7, D8, D8A, D9 gibi hatlar da uygun güzergah değişiklikleri ile bu şekilde ring yapılabilir.

16 CDB 768 - Karsan E Ata 12 2026, F1 hattında
16 BTA 515 - Karsan E Ata 18 2023 93 hattında

çalışıyor.

Ayrıca G7 hattının bölgesinde çalışıyorlar

Mesken - Kestel/Gürsu arası yolcu talebi bir yana Ertuğrulgazi ve Polis Okulu duraklarının bölge dinamiği itibarı ile her yüklenici ister istemez bu iki durağın bölgesinde çalışacaktır.

Yarın öbür gün Otosansit (Esenevler) durağı dönüşüme girdiğinde bu durağa 24B veya 24D hatları verilse ne olacak?

Erikli, Ertuğrulgazi, Polis Okulu ve hatta Yeşilyayla bölgesinde çalışacak.

Bundandır ki @ali 'nin durak bazlı dönüşüm yerine bölgesel dönüşüm - ortak havuz/rotasyon önerileri çok yerinde.

Ama konu Bursa ve Burulaş olunca işler bir ağır ilerliyor biliyorsunuz.

Yaztur'un 16İ hattında Burulaş'ın 16 NVE 41 / 341 Karsan Atak'ı çalışıyor.

Şu an sözleşmeli yüklenicilerde ciddi sıkıntılar var. Bursabeyi hatlarına henüz Burulaş takviyeleri düzenli olarak başlamadı (bir süre önce 25D'de Doruk çalışmıştı istisna olarak) ancak onlarda da sık sık araç arızaları oluyor.

Yaztur ve Bursabeyi'nin araç sorunları, Doğu ÖHO'nun geleceğinin belirsizliği ileride nelere sebep olacak zaman gösterecek. Aslında Doğu ÖHO mevcut çalışma sistemlerinden çıkıp Yaztur, Bursabeyi vb. gibi alt yüklenici olarak çalışmaya geçse bu muallakları çözülür çünkü onların işleyişinde, araçlarında vs. sıkıntı yok.

Düne kadar Burulaş takviyeleri, araç arızalarıyla andığımız Ayazlar dahi kendini toparlamaya başladı. Günün sonunda sözleşmeli taşımacılar elini eteğini çekip hatları kartlı sisteme geçecek durak minibüslerine ve Burulaş'a dağıtılmasa bari.

Günün sonunda sözleşmeli taşımacılar elini eteğini çekip hatları kartlı sisteme geçecek durak minibüslerine ve Burulaş'a dağıtılmasa bari.
Konuyla bağımsız olacak ama buradan söyleyeyim bence İnulaş ve Özyenice vs. bu tarz alt yükleniciler İnegöl Belediyesi ile falan anlaşıp Burulaş kaplaması fakat M plaka çalıştırırlar diye düşünüyorum.

Konuyla bağımsız olacak ama buradan söyleyeyim bence İnulaş ve Özyenice vs. bu tarz alt yükleniciler İnegöl Belediyesi ile falan anlaşıp Burulaş kaplaması fakat M plaka çalıştırırlar diye düşünüyorum.

İlçe belediyesi ile protokol, araç rengi değişikliği gibi uygulamalar neden yapılsın ki? Yani bir katkısı olacak mı işletime ya da sistemi değiştirecek mi?

İlçe belediyesi ile protokol, araç rengi değişikliği gibi uygulamalar neden yapılsın ki? Yani bir katkısı olacak mı işletime ya da sistemi değiştirecek mi?
Bence işletme sistemi değiştirilir diye tahmin ediyorum böylelikle yeni araç vs. alımı hatların işletim şekli ve güzergahlarda değişimler olur.

Bence işletme sistemi değiştirilir diye tahmin ediyorum böylelikle yeni araç vs. alımı hatların işletim şekli ve güzergahlarda değişimler olur.

Bu öneriyle olmasını istediğin şey ne tam çözemedim ama Bursa'da toplu taşıma hizmetlerine ilçe belediyeleri kolay kolay müdahil olmaz. Birçok şehirde gördüğümüz, ilçe belediyeleri tarafından işletilen ring otobüsü vb. uygulamaların da Bursa'da örneği yok mesela.

Ayrıca İnulaş ve Özyenice halihazırda Burulaş ile yaptıkları anlaşmaya dayalı faaliyet gösterirken burada İnegöl Belediyesi'nin ne gibi artısı olacak o da muamma. Yeni araç alımı demişsiniz ama bunu İnegöl Belediyesi yerine Burulaş'ın yaptırması daha doğru olur.

16 CDB 768 (2026 Karsan E Ata) ve 16 ASC 594 (2024 Karsan E Ata) an itibarı ile F1 hattında,
16 BBE 597 (2021 Karsan E Ata) H4 hattında,
16 BTA 515 (2023 Karsan E Ata Körüklü) hat dışı olarak Karsan fabrikasında
16 ASV 595 ve 16 BBE 596 plakalı Karsan E Ata'lar herhangi bir hattan veya hat dışı olarak herhangi bir konumdan sinyal vermiyor.

31A'da 16 TAT 84 / 384 ve 16 TAT 66 / 366 Karsan Atak'lar çalışıyor.

21C'de 16 AJJ 613 / 613 Karsan Jest çalışmış

Bunun dışında gözüme çarpan olağan dışı araç küçültme görmedim.

Yaz tarifesinden dolayı yolcu yoğunluğu düşüşü gerekçesiyle araç küçültmeler görüyoruz ama sizce bunlar kalıcı olur mu?

Salı günü Eylül ayına gireceğiz. Normalde araç - şoför rotasyonları istisnalar dışında ay başında yapılıyor ancak 14 Eylül'de yeni eğitim öğretim yılı başlayacağı için rotasyonun 14 Eylül Pazartesi günü uygulanacağını düşünüyorum.

Fahrettin Beşli dönemi (2025 Haziran) başlayan araç - şoför rotasyon düzeni şu anki Mehmet Kürşat Çapar döneminde de sürdürülüyor. Mehmet Kürşat Çapar 1. dönemindeki "dinamik sistem" veya "nonstop çalışma" adlarıyla anılan düzen uygulanmıyor.

Mevcut düzende büyük ölçüde her araca iki şoför sabitleniyor ancak zimmet uygulaması bulunmuyor. Bu iki şoför araçları arıza vb. sebebiyle sefere çıkamayacak olduklarında vardiyalarını, vardiya düzenini (haftalık izin günü ve sabahçı - akşamcılık) korumak kaydıyla başka bir araçta sürdürüyor.

Haftalık izin günü bu iki şoförün çalıştığı hatta kaçıncı araç olduklarına bağlı olarak formenler tarafından belirleniyor. Haftanın 7 gününden herhangi birinde haftalık izinlerini yapıyorlar. Evet, Burulaş şoförleri haftada 6 gün çalışıyor.

Bu şoförlerin çalıştığı aracın hafta sonu veya pazar günü çalışması yoksa (hafta sonu / pazar daha az araç çalışan hatlarda) ve şoförlerin haftalık izni hafta içi bir gün ise bu şoförler hafta sonu başka hatta kendi araçlarıyla (veya arıza vb. durumunda başka araçla) çalışıyorlar. Örneğin geçtiğimiz yaz 43D hattında çalışan iki tanıdığım şoför (aynı aracın iki ortağı) haftalık izinlerini Cumartesi yapıp Pazar günleri de 1M hattında çalışıyordu.

Şoförlerin hafta içi izninin olduğu durumda bu iki şoförün sabit çalıştığı araca yedek iki şoför geçebiliyor ya da yerine başka araç - iki şoför gelebiliyor.

Rotasyonlar en başta dediğim gibi aylık yapılıyor. Bu rotasyon sonucunda aynı aracın ortakları olan iki şoför aynı araçla başka hatta verilebiliyor, aynı araçla aynı hatta devam edebiliyor ya da farklı araçla farklı hatta verilebiliyor. Yani Burulaş'ta şu an araç ve şoför koşulları doğrultusunda kendimce adını koyduğum "yarı sabit araç - şoför" sistemi uygulanıyor. Zimmet yok ancak şoförler Fahrettin Beşli öncesi dönemdeki gibi her gün sürekli araç ve hat değiştirmiyor.

Gece hatlarında çalışan şoförler sabit, mevcut şoför kadrosundan periyodik olarak gece vardiyasına şoför geçişi yapılıyor. Gece hatlarına dair bildiğim tek düzen ayrıntısı bu.

Konu rotasyondan açılmışken @ali de önceki mesajlarda rotasyon konusunda bir şeyler söylemişken düzene dair ayrıntıları paylaşmak istedim.

Şimdiden yeni eğitim - öğretim yılı hayırlı olsun. Umarım iyi bir sistemle kış programına hazırlık yapılmıştır.

Araçların bakımları aksatılmasın yeter Alinur Aktaş dönemi gibi yangınlar görmeyelim
Bazı şoförler aracı çok hor kullanıyor bir de denetim yapılması gerekli

Bakımların nizami olması gerektiği kadar işçiliğin de Bursaray atölye kalitesinde olması şart.

Araç içindeki kapak vb. trimleri trime uygun vidalarla vida yuvalarından tutturmak yerine vida yuvalarının hizasında rastgele bir yerlere akıllı vida atarak trim tutturuyorlar. Daha geçende 25A hattında 2. nesil Conecto'lardan birinin orta kapı üstü trim kapağı gözümün önünde açıldı. Şoför durakta idareten kapattı.

Yine aynı araçlarda motor yanında oturursanız motor odası üzerindeki trim kapağına dikkat ederseniz kenarlarının delik deşik olduğunu görürsünüz.

İşin özeti otobüs atölyesi işini hiç iyi yapmıyor. Keşke sadece bu tarz kozmetik zaafiyetleri olsa. Kaplıkaya'da freni patlayan Otokar Kent'i, birkaç yıl önce arka arkaya yanan Otokar Doruk'ları hiç hesaba katmıyorum.

Otokar Kent'in karıştığı kazada dönemin Burulaş genel müdürü otobüs atölyesine gerekeni yapıp işçiliği düzeltip kaliteyi arttırır diye beklerken kendisi Personel B Kafe, işletme içerisinde Şoför Berberi, üniforma değişikliği, sağa sola tabela vb. basit ve otobüs işletmede yapılması gerekenin yanında çok lüzumsuz kalan işlerle meşguldü.

Geri