Salı günü Eylül ayına gireceğiz. Normalde araç - şoför rotasyonları istisnalar dışında ay başında yapılıyor ancak 14 Eylül'de yeni eğitim öğretim yılı başlayacağı için rotasyonun 14 Eylül Pazartesi günü uygulanacağını düşünüyorum.
Fahrettin Beşli dönemi (2025 Haziran) başlayan araç - şoför rotasyon düzeni şu anki Mehmet Kürşat Çapar döneminde de sürdürülüyor. Mehmet Kürşat Çapar 1. dönemindeki "dinamik sistem" veya "nonstop çalışma" adlarıyla anılan düzen uygulanmıyor.
Mevcut düzende büyük ölçüde her araca iki şoför sabitleniyor ancak zimmet uygulaması bulunmuyor. Bu iki şoför araçları arıza vb. sebebiyle sefere çıkamayacak olduklarında vardiyalarını, vardiya düzenini (haftalık izin günü ve sabahçı - akşamcılık) korumak kaydıyla başka bir araçta sürdürüyor.
Haftalık izin günü bu iki şoförün çalıştığı hatta kaçıncı araç olduklarına bağlı olarak formenler tarafından belirleniyor. Haftanın 7 gününden herhangi birinde haftalık izinlerini yapıyorlar. Evet, Burulaş şoförleri haftada 6 gün çalışıyor.
Bu şoförlerin çalıştığı aracın hafta sonu veya pazar günü çalışması yoksa (hafta sonu / pazar daha az araç çalışan hatlarda) ve şoförlerin haftalık izni hafta içi bir gün ise bu şoförler hafta sonu başka hatta kendi araçlarıyla (veya arıza vb. durumunda başka araçla) çalışıyorlar. Örneğin geçtiğimiz yaz 43D hattında çalışan iki tanıdığım şoför (aynı aracın iki ortağı) haftalık izinlerini Cumartesi yapıp Pazar günleri de 1M hattında çalışıyordu.
Şoförlerin hafta içi izninin olduğu durumda bu iki şoförün sabit çalıştığı araca yedek iki şoför geçebiliyor ya da yerine başka araç - iki şoför gelebiliyor.
Rotasyonlar en başta dediğim gibi aylık yapılıyor. Bu rotasyon sonucunda aynı aracın ortakları olan iki şoför aynı araçla başka hatta verilebiliyor, aynı araçla aynı hatta devam edebiliyor ya da farklı araçla farklı hatta verilebiliyor. Yani Burulaş'ta şu an araç ve şoför koşulları doğrultusunda kendimce adını koyduğum "yarı sabit araç - şoför" sistemi uygulanıyor. Zimmet yok ancak şoförler Fahrettin Beşli öncesi dönemdeki gibi her gün sürekli araç ve hat değiştirmiyor.
Gece hatlarında çalışan şoförler sabit, mevcut şoför kadrosundan periyodik olarak gece vardiyasına şoför geçişi yapılıyor. Gece hatlarına dair bildiğim tek düzen ayrıntısı bu.
Konu rotasyondan açılmışken
@ali de önceki mesajlarda rotasyon konusunda bir şeyler söylemişken düzene dair ayrıntıları paylaşmak istedim.
Şimdiden yeni eğitim - öğretim yılı hayırlı olsun. Umarım iyi bir sistemle kış programına hazırlık yapılmıştır.