M13 - Yenidoğan - Söğütlüçeşme Metro Hattı

Şantiyedeki kazı gerekli derinliğe ulaşmadan bu makineyi neden monte ediyorlar anlamış değilim tbm'i bütün halde indiremezler sonuçta

Kazı devam etmedikçe çalışmalar başlamış demek için erken fakat fotoğrafta yeni strut boruların geldiği görülüyor buda kazıların yakında devam edeceğini gösteriyor

Ancak diğer istasyonlarda belirgin bir hareket yok aydınlarda arsadaki otlar biçilip yerine çakıl serilmişti fakat bundan başka gelişme olmadı

Tüm istasyonlar şaft kazısı için hazır vaziyette kapanan şaftların yeniden açılma haberleri yakında gelebilir

Şantiyedeki kazı gerekli derinliğe ulaşmadan bu makineyi neden monte ediyorlar anlamış değilim tbm'i bütün halde indiremezler sonuçta

Kazı devam etmedikçe çalışmalar başlamış demek için erken fakat fotoğrafta yeni strut boruların geldiği görülüyor buda kazıların yakında devam edeceğini gösteriyor

Ancak diğer istasyonlarda belirgin bir hareket yok aydınlarda arsadaki otlar biçilip yerine çakıl serilmişti fakat bundan başka gelişme olmadı

Tüm istasyonlar şaft kazısı için hazır vaziyette kapanan şaftların yeniden açılma haberleri yakında gelebilir

Durağan bir hattı bir kıpırdanma var bakalım devamı gelecek mi? Ama TBM konusunda haklısınız.

Katılıyorum. Ben de bugün şantiyeyi yerinde ziyaret ettim. Şu an için "TBM montajı başladı" demek erken olur. Ancak sahada kule vinç, mobil vinç ve yeni ekipmanlar dikkat çekiyordu. Mahalle sakinleri de son günlerde kamyon trafiğinin belirgin şekilde arttığını söyledi. Önümüzdeki haftalarda kazıların yeniden hızlanmasıyla birlikte tablo daha net ortaya çıkacaktır. Takip etmeye devam edeceğim.

Benim rota neredeyse belli oldu:

1. 🚇 Aydınlar İstasyonu – Şaft açıldı mı, kazı başladı mı?

2. 🚇 Emek İstasyonu – TBM montajı, vinçler ve sahadaki hareketlilik.

3. 🚇 Cumhuriyet Mahallesi – Zaten evime yakın olduğu için gelişmeleri sık sık kontrol edebilirim.

Bence M13'ün en sıkı gönüllü takipçilerinden biri olacağım. 😄

Umarım yakın zamanda Aydınlar'dan da, Emek'ten de "kazılar yeniden başladı" haberlerini görürüz. O gün geldiğinde benim heyecanımı tahmin edemezsiniz. 🫢🚇🚴

Bu gidişle şantiye bekçisi beni görünce, "Yine mi sen?" der gibi bakacak. 😂🚇

Benim rota neredeyse belli oldu:

1. 🚇 Aydınlar İstasyonu – Şaft açıldı mı, kazı başladı mı?

2. 🚇 Emek İstasyonu – TBM montajı, vinçler ve sahadaki hareketlilik.

3. 🚇 Cumhuriyet Mahallesi – Zaten evime yakın olduğu için gelişmeleri sık sık kontrol edebilirim.

Bence M13'ün en sıkı gönüllü takipçilerinden biri olacağım. 😄

Umarım yakın zamanda Aydınlar'dan da, Emek'ten de "kazılar yeniden başladı" haberlerini görürüz. O gün geldiğinde benim heyecanımı tahmin edemezsiniz. 🫢🚇🚴

Bu gidişle şantiye bekçisi beni görünce, "Yine mi sen?" der gibi bakacak. 😂🚇
Ben bi ara her ay gidiyordum emek şantiyesine sonra saldım

Cumhuriyet Mahallesi, Aydınlar ve Yenidoğan çevresinde yaşayanlar bu hattı yıllardır bekliyor. Bölgenin nüfusu hızla arttı ama raylı sistem yıllardır gelmedi.
Cumhuriyet Mahallesi'nde yaşayan bir vatandaş olarak en büyük hayalim, yıllardır beklediğimiz M13 metro hattının bir an önce tamamlanıp hizmete açılması. McDonald's ve eski lunaparkın bulunduğu alanda planlanan istasyon girişlerinin her ikisi de evime çok yakın. Bu nedenle metro, benim için sadece bir ulaşım projesi değil, günlük yaşamımı büyük ölçüde kolaylaştıracak önemli bir yatırım. Umarım yıllardır beklediğimiz bu proje en kısa sürede tamamlanır ve hizmete açılır. 🚇

Umarım bir gün, "M13 açıldı, ilk yolculuğumu yaptım." diye de konuşuruz. Cumhuriyet Mahallesi'nde yaşıyorum ve evim McDonald's'a yaklaşık 15-20 metre, eski lunapark alanına ise 100 metre mesafede. İstasyon girişleri bu bölgede yapılırsa, benim için gerçekten büyük bir konfor olacak. Yıllardır beklediğimiz bu metro hattının en kısa sürede tamamlanmasını ve hizmete açılmasını gönülden diliyorum. 🚇🙂

Yeniden gidersiniz yakında inşallah
Düşünmesi bile harika. Yıllardır Parseller, Meclis ve Sarıgazi gibi metroya erişimi olan semtlere imrenerek baktık. Umarım M13 hattı tamamlandığında Cumhuriyet Mahallesi de aynı imkâna kavuşacak. O zaman bizim de diğer metroya yakın mahallelerden bir farkımız kalmayacak. Hatta istasyona bu kadar yakın oturanlar için ulaşım çok daha kolay ve konforlu olacak. Umarım bu güzel günleri hep birlikte görürüz. 🚇
Cumhuriyet Mahallesi'nde yaşayan bir vatandaş olarak, yıllardır beklediğimiz M13 metro hattının bir an önce tamamlanmasını umut ediyorum. Şimdiden bu büyük projede emeği geçen tüm işçilere, mühendislere, teknisyenlere ve katkı sunan herkese yürekten teşekkür ederim. Umarım çalışmalar güvenli ve planlandığı şekilde ilerler; en kısa zamanda bu güzel hizmete kavuşuruz. 🚇🙏

Bu paylaşımın dili oldukça iddialı ve büyük ölçüde isimsiz bir şantiye çalışanına dayandırılıyor. Tek başına böyle bir ekran görüntüsü, iddianın doğru olduğunu göstermeye yetmez.

Eğer gerçekten:

TBM'nin Romanya'daki başka bir projeye gönderildiğine dair resmi bir açıklama,

yükleme görüntüleri,

yüklenici firmanın veya ilgili kurumların doğruladığı bilgiler

olmadan sadece "şantiye şefi söyledi" deniyorsa, buna temkinli yaklaşmak gerekir.

TBM'ler çok pahalı makinelerdir ve zaman zaman bir projeden diğerine taşınabilirler. Ancak bunun anlamı her zaman "proje iptal oldu" ya da "uzun süre başlamayacak" demek değildir. Bazen proje takvimine, kazı hazırlıklarına veya yüklenicinin planlamasına göre bu tür kararlar alınabilir.

Bu bir iddia. Resmî bir açıklama gelmeden kesin doğru ya da yanlış demek mümkün değil.

Görsel doğru, ben de gidip yerinde gördüm.
Bu iddia bana, zamanında ortaya atılan "TBM çıkışları toprakla dolduruldu" söylemini hatırlattı. Ancak fotoğraftan yola çıkarak "TBM Romanya'ya gidiyor" sonucuna varmak doğru olmaz. Bu iddianın resmî olarak doğrulanmış bir dayanağı yok.

Son düzenleme:
Bu hattın yüklenici firması, yaşanan finansman ödemeleri nedeniyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na çeşitli başvurularda bulunmuştu. Bu durum da projenin ilerleyişini doğrudan etkileyen başlıca unsurlardan biri oldu.

Bugün itibarıyla bakıldığında, 2024 yılından bu yana projede yaklaşık %8 seviyesinde fiziki ilerleme kaydedildiğini de hatırlatmak gerekiyor. Bu oran, çalışmaların tamamen durduğu anlamına gelmese de ilerlemenin istenilen hızda olmadığını gösteriyor.

Bu nedenle hatla ilgili kayda değer ve sahada somut olarak hissedilecek gelişmelerin ancak 2027 yılının son çeyreğinden itibaren görülmeye başlanacağını düşünüyorum.

Projenin önündeki en büyük engel ise maalesef finansman konusu.

Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin şu anda öncelik verdiği iki önemli metro projesi bulunuyor. Bunlardan ilki 29 Ekim 2026 tarihinde açılması hedeflenen M12 Ümraniye–Ataşehir–Göztepe Metro Hattı, diğeri ise 2027 yılı Mayıs ayında hizmete alınması hedeflenen M10 Pendik Merkez–Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı.

Benim değerlendirmeme göre, bu iki hattın büyük ölçüde tamamlanmasının ardından M13 hattına daha yoğun kaynak ve iş gücü ayrılabilecek. Bu nedenle M13’te kısa vadede ciddi bir ivmelenme beklemiyorum.

Bununla birlikte M13, Anadolu Yakası açısından son derece kritik ve stratejik bir proje. Tamamlandığında bölgenin en önemli raylı sistem hatlarından biri olacağına şüphe yok.

Ancak mevcut ilerleme seviyesi, finansman koşulları ve öncelikli projeler birlikte değerlendirildiğinde, hattın bu dönemde hizmete alınmasının zor olduğunu düşünüyorum. Kendi gözlemlerime göre açılışın 2029–2034 yılları arasında gerçekleşmesi daha olası görünüyor. Elbette bu sadece mevcut koşullara dayalı bir değerlendirmedir; finansman ve yapım sürecinde yaşanabilecek olumlu gelişmeler takvimi öne çekebilir.

Bu hattın yüklenici firması, yaşanan finansman ödemeleri nedeniyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na çeşitli başvurularda bulunmuştu. Bu durum da projenin ilerleyişini doğrudan etkileyen başlıca unsurlardan biri oldu.

Bugün itibarıyla bakıldığında, 2024 yılından bu yana projede yaklaşık %8 seviyesinde fiziki ilerleme kaydedildiğini de hatırlatmak gerekiyor. Bu oran, çalışmaların tamamen durduğu anlamına gelmese de ilerlemenin istenilen hızda olmadığını gösteriyor.

Bu nedenle hatla ilgili kayda değer ve sahada somut olarak hissedilecek gelişmelerin ancak 2027 yılının son çeyreğinden itibaren görülmeye başlanacağını düşünüyorum.

Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin şu anda öncelik verdiği iki önemli metro projesi bulunuyor. Bunlardan ilki 29 Ekim 2026 tarihinde açılması hedeflenen M12 Ümraniye–Ataşehir–Göztepe Metro Hattı, diğeri ise 2027 yılı Mayıs ayında hizmete alınması hedeflenen M10 Pendik Merkez–Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı.

Benim değerlendirmeme göre, bu iki hattın büyük ölçüde tamamlanmasının ardından M13 hattına daha yoğun kaynak ve iş gücü ayrılabilecek. Bu nedenle M13’te kısa vadede ciddi bir ivmelenme beklemiyorum.

Bununla birlikte M13, Anadolu Yakası açısından son derece kritik ve stratejik bir proje. Tamamlandığında bölgenin en önemli raylı sistem hatlarından biri olacağına şüphe yok.

Ancak mevcut ilerleme seviyesi, finansman koşulları ve öncelikli projeler birlikte değerlendirildiğinde, hattın bu dönemde hizmete alınmasının zor olduğunu düşünüyorum. Kendi gözlemlerime göre açılışın 2029–2034 yılları arasında gerçekleşmesi daha olası görünüyor. Elbette bu sadece mevcut koşullara dayalı bir değerlendirmedir; finansman ve yapım sürecinde yaşanabilecek olumlu gelişmeler takvimi öne çekebilir.
Değerlendirmeniz için teşekkür ederim. Umarım finansman sorunu en kısa sürede çözülür ve M13 Yenidoğan–Söğütlüçeşme Metro Hattı'nda çalışmalar hız kazanır. Cumhuriyet Mahallesi, Aydınlar, Sarıgazi ve Yenidoğan'da yaşayan binlerce kişi bu hattı uzun yıllardır bekliyor. 🚇
M13,Anadolu yakası açısından son derece kritik ve stratejik bir proje.

Fotoğraftaki açıklama bana ait şantiyeye 2 gün önce gittim

Ben 1 yıldır her ay emek şantiyesine gidiyordum ozamanlardada 2 ay sonra başlar 1 ay sonra başlar gibi şeyler duyuyordum fakat bunların hiçbiri gerçekleşmedi

Tbm'in Romanyaya gitmesi mantıklı geldi zaten kazılar bitmeden ne tbm kurması arkadaş moduna girmiştik

2027 ilk çeyrekte m10,m12,m4 bittiği zaman somut gelişmeler olucaktır.

Fakat bilinmez birgün ibb çat diye finanasmanı ayırıp çalışmalara başlayabilir yinede biz emeği ara ara yoklayacağız

Fotoğraftaki açıklama bana ait şantiyeye 2 gün önce gittim

Ben 1 yıldır her ay emek şantiyesine gidiyordum ozamanlardada 2 ay sonra başlar 1 ay sonra başlar gibi şeyler duyuyordum fakat bunların hiçbiri gerçekleşmedi

Tbm'in Romanyaya gitmesi mantıklı geldi zaten kazılar bitmeden ne tbm kurması arkadaş moduna girmiştik

2027 ilk çeyrekte m10,m12,m4 bittiği zaman somut gelişmeler olucaktır.

Fakat bilinmez birgün ibb çat diye finanasmanı ayırıp çalışmalara başlayabilir yinede biz emeği ara ara yoklayacağız
Takip edip sahadan bilgi paylaşmanız güzel. Umarım bu bekleyiş daha fazla uzamaz ve bir gün Emek Şantiyesi'nde gerçekten TBM montajını konuşuruz. Bölge halkı M13 Yenidoğan–Söğütlüçeşme Metro Hattı'nı uzun yıllardır bekliyor. 🚇

Firmanın bakanlığa yaptığı başvurular derken ?
Bunu detaylandırabilirmisiniz

Firmanın bakanlığa yaptığı başvurular derken ?
Bunu detaylandırabilirmisiniz
bu konuda kesin bir bilgi yok. 2025 yılında ulaştırma bakanı abdulkadir uraloğlu ibb'nin metro inşaatlarını yapan üç şirketin ödeme aksaklıkları ile ilgili kendileri ile görüştüğünü belirtmişti. bu şirketler arasında m13 hattından sorumlu doğuş inşaat'ın olup olmadığını bilmiyoruz

Geri