M14 - Altunizade-Çamlıca Camii-Bosna Bulvarı-Kazım Karabekir-Topağacı-Ümraniye Spor Köyü Metro Hattı

Metro istanbul sitesi > hatlarımız’dan bütün şimdinin ve geleceğin hatlarını görüntüleyebilirsiniz.

Haritayı biliyorum, teşekkürler. Kastettiğim şey mevcut ve gelecek hatların haritası değil; inşaattaki projelerin tamamlanma yüzdesini gösteren canlı bir ilerleme panosu. Hangi tünel kazımda, ray döşemede, test aşamasında bunları tek ekranda görmek. Metro İstanbul sitesinde bu bilgi var mı?

Bir sade vatandaş olarak düşündüm ve yazdım. Bunu İBB ve ilgili birimler de düşünemiyor mu?
Mesela bir metro tutkunu olarak M12, M5 uzatmaları, M7 Mahmutbey–Esenyurt, M20 ya da Ümraniye–Ataşehir–Göztepe hattına girip tek bir ekranda şunu görebilsek:

🟢 Tüneller: %98
🟡 Ray döşeme: %72
🟡 Elektromekanik: %54
🔴 Test sürüşleri: %0
projenin hangi aşamada olduğunu çok daha net anlarız.
Aslında İstanbul’da metroya yönelik ciddi bir ilgi var. Sosyal medyada yüz binlerce kişi yeni hatları, TBM çıkışlarını ve test trenlerini yakından takip ediyor. Bu yüzden İBB’nin tüm projeler için böyle bir “canlı ilerleme panosu” oluşturması, şeffaflık açısından oldukça faydalı olurdu.
Böylece vatandaş “Bu hat ne durumda?” sorusunun cevabını söylentiyle değil, doğrudan resmi veri üzerinden alırdı. Özellikle İstanbul gibi aynı anda 10’dan fazla metro hattının inşa edildiği bir şehirde bunun ciddi bir karşılığı olurdu.
Örnek:
FreakMaps güzel bir site. "Yapım halinde" modunu seçince inşaattaki hatları gösteriyor, üstelik 29 Mayıs 2026'da güncellenmiş, yani neredeyse canlı.

Ekli dosyayı görüntüle 44324
@Marmaray beyefendi, bahsettiğim konu bu.

Haritayı biliyorum, teşekkürler. Kastettiğim şey mevcut ve gelecek hatların haritası değil; inşaattaki projelerin tamamlanma yüzdesini gösteren canlı bir ilerleme panosu. Hangi tünel kazımda, ray döşemede, test aşamasında bunları tek ekranda görmek. Metro İstanbul sitesinde bu bilgi var mı?
Transitturkey’dekiler buna dair bir site yapmıştı. https://metroistiyorum.github.io/

Transitturkey’dekiler buna dair bir site yapmıştı. https://metroistiyorum.github.io/
Harika bir site. Tek bakışta her şey belli — açılan hatlar, gün sayacı, hedef yıl.
M11 açıldı dün gece TCDD'nin forumda söylediği doğrulandı. 🎉
M12 ve Gebze-Darıca 2026 sonu/29 Ekim hedefi cumhuriyet bayramına yetiştirme klasik Türkiye taktiği. 😄
İşte İBB'nin yapması gereken tam olarak bu.
Yukarıda Moskova metrosunun site ve istasyon şantiyelerini yazdım. İbb de bunu başarabilir aslında. Entegre de başarısızlık bu konuda başarılı olsunlar bari.

Umarım siz haklı çıkarsınız da ben gönüllü olarak “tamam ben yanılmışım” derim. 😄

U1 & U2 -bu ay açılıyor.

M12 - İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yetki ve sorumluluk alanında bulunan bir hat.

Benim sahadan gördüğüm kadarıyla Sahrayıcedit istasyonu ve TCDD- Marmaray ile entegre edilecek Tütüncü Mehmet Efendi istasyonları biraz geriden geliyor.

Fakat Temmuz ayı kritik M12 için. Test ve sertifikasyon sürecini Ekim ayına kadar tamamlaması gerekiyor.

29 Ekim 2026’da İstanbul halkı davet edildi eğer açılmazsa hattın açılışı 5.kez revize edilmiş olacak.

M1 - Gebze-Darıca
metrosu da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yetki ve sorumluluk alanında bulunan bir hat.

%95 fiziki ilerleme kaydedildi, yılın son çeyreğinde açılması için yoğun bir çaba sarf ediliyor.

Daha sonrasında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne devir & teslim yapılacak.

Geri