Bursa Ulaşımı Genel Sohbet ve Fotoğraflar

Dizel otobüs te bu kadar ivmelense tepki gösteririm usul usul hızlansın araçlar. Seri araç kötü şoförün elinde yolcuyu üzer
Öyle değil tatlı tatlı hızlanıyor gücü hissediyorsun şanzıman ve vites olmadığı için anlamıyorsun bile gerçekten harika.

Efe abi ile birbirimizi ikna etmeye çalıştığımız şu elektrikli - dizel otobüs mevzusu bir yana, Burulaş ile ilgili başka bir konuya değinmek istiyorum.

Uzunca bir süredir belirli aralıklarla Şikayetvar platformunda Burulaş'a yönelik şikayetleri okuyorum. Aralarında yüksek olasılıkla şikayet sayısını yüksek göstermek için fake olduğunu düşündüğüm, bu kanıya şikayet metninde gerçekte olmayan hat ve güzergah bilgisine yer verildiği için vardığım, şikayetler yer alıyor. Buna ek olarak -tabii ki buna Burulaş karar verse de- yolcunun haksız olduğu, yolcunun çözüm olarak istediklerinin Burulaş tarafından uygulanmayacağına emin olduğum çok sayıda şikayet var. Özellikle mükerrer ücret ödemesi vb. nedenlerle Bursakart'a ücret iadesi, yanlış Bursakart'a online dolumda banka kartına iade veya bakiyenin doğru karta aktarımı gibi şikayetler.

Buna ek olarak -Bursakart Mobil'deki online dolum arızaları dışında- Bursakart'ların çalışma prensibinden ve uygulama üzerinden defalarca yapılan uyarılara rağmen hâlâ gelen "bekleyen bakiye" şikayetleri var.

Bu platform üzerinden Burulaş'ın iş yükünü gereksiz arttıran bir şikayet balonu var. Herkes kendini haklı gördüğü için de bu kaçınılmaz. Zaten uzunca bir süredir Burulaş'ın platform üzerinden şikayetlere yanıt vermediğini görüyorum. Belki platform üzerinden aldığı, şikayeti yazana ait e-posta adresi ve cep telefonu numarası bilgileri üzerinden ulaşıyordur bilemiyorum ancak burada değinmek istediğim, Burulaş'ın iş yükünü ciddi bir şekilde arttıran bu şikayet yığınları. Beyaz Masa, TC kimlik numarası talep edip, Şikayetvar bunu talep etmediği için de Şikayetvar üzerinden çok fazla şikayet gördüğümüzü söyleyebilirim.

Efe abi ile birbirimizi ikna etmeye çalıştığımız şu elektrikli - dizel otobüs mevzusu bir yana, Burulaş ile ilgili başka bir konuya değinmek istiyorum.

Uzunca bir süredir belirli aralıklarla Şikayetvar platformunda Burulaş'a yönelik şikayetleri okuyorum. Aralarında yüksek olasılıkla şikayet sayısını yüksek göstermek için fake olduğunu düşündüğüm, bu kanıya şikayet metninde gerçekte olmayan hat ve güzergah bilgisine yer verildiği için vardığım, şikayetler yer alıyor. Buna ek olarak -tabii ki buna Burulaş karar verse de- yolcunun haksız olduğu, yolcunun çözüm olarak istediklerinin Burulaş tarafından uygulanmayacağına emin olduğum çok sayıda şikayet var. Özellikle mükerrer ücret ödemesi vb. nedenlerle Bursakart'a ücret iadesi, yanlış Bursakart'a online dolumda banka kartına iade veya bakiyenin doğru karta aktarımı gibi şikayetler.

Buna ek olarak -Bursakart Mobil'deki online dolum arızaları dışında- Bursakart'ların çalışma prensibinden ve uygulama üzerinden defalarca yapılan uyarılara rağmen hâlâ gelen "bekleyen bakiye" şikayetleri var.

Bu platform üzerinden Burulaş'ın iş yükünü gereksiz arttıran bir şikayet balonu var. Herkes kendini haklı gördüğü için de bu kaçınılmaz. Zaten uzunca bir süredir Burulaş'ın platform üzerinden şikayetlere yanıt vermediğini görüyorum. Belki platform üzerinden aldığı, şikayeti yazana ait e-posta adresi ve cep telefonu numarası bilgileri üzerinden ulaşıyordur bilemiyorum ancak burada değinmek istediğim, Burulaş'ın iş yükünü ciddi bir şekilde arttıran bu şikayet yığınları. Beyaz Masa, TC kimlik numarası talep edip, Şikayetvar bunu talep etmediği için de Şikayetvar üzerinden çok fazla şikayet gördüğümüzü söyleyebilirim.
Bekleyen bakiye kısmını çogu kesim arac validatöre okutunca karta geçeceğini bilmiyor online dolum yapılırken uyarı vermesi gerek "Bakiyeniz Validatöre İlk Okuttuğunda Geçecektir" seklinde bir uyarı sart beklenen bakiye kısmında bir işaret var oradan görünebiliyor ama sorun var gösteriliyor bu yüzden yazı ya dolumdan önce yada dolum gerçekleşti araca okutunca gececek ifadesi yer alması gerek.

Bekleyen bakiye kısmını çogu kesim arac validatöre okutunca karta geçeceğini bilmiyor online dolum yapılırken uyarı vermesi gerek "Bakiyeniz Validatöre İlk Okuttuğunda Geçecektir" seklinde bir uyarı sart beklenen bakiye kısmında bir işaret var oradan görünebiliyor ama sorun var gösteriliyor bu yüzden yazı ya dolumdan önce yada dolum gerçekleşti araca okutunca gececek ifadesi yer alması gerek.
Uygulamada ve sitede de bu uyarıyı maalesef yapmıyor.O yüzden kart okunduğu zaman millet beklemeden çekiyor ve yükleme olmuyor zaman kaybı hep.

Dediğiniz düzeltme şikayetleri azaltır ama H1'in tabelasında sabit kocaman Terminal Demirtaş yazmasına ve uzaktan gelen aracı görmesine rağmen şoföre Terminal mi? / Demirtaş mı? diye soran tiplerden bu şikayet bitmez. 😅

Dediğiniz düzeltme şikayetleri azaltır ama H1'in tabelasında sabit kocaman Terminal Demirtaş yazmasına ve uzaktan gelen aracı görmesine rağmen şoföre Terminal mi? / Demirtaş mı? diye soran tiplerden bu şikayet bitmez. 😅
Bugün yaşadığım şey gibi tabelada güzergah yazar ama Terminal'e gider mi diye sorar veya diğer araç ne zaman gelecek diye sorar. Ek olarak 631 hattında bugün bindiğim BMC Procity'deki yolcuların bana da sordular TR Karekod ile ödeme validatör QR kodu ile ödeme yapıldığını sordular ve bende Bursakart Mobil'deki QR kullanılıyor sadece dedim. Fakat şu TR Karekod ile otobüse binme yöntemi de otobüste olmalı bence çünkü bunu yapan çok yolcu var. Aslında sesli yolcu bilgilendirme sistemi duraklarda olsa kapalı duraklarda ama dış duraklar da dış sesten anlaşılmaz ama örnegin Gelecek Araç H-1 Terminal-Demirtaş aracı olup araç Terminal yönüne gitmektedir diye sesli bilgilendirme olsa iyi olur nasıl metrolarda trenimiz Küçük Sanayi-Üniversite yönüne gitmektedir diyorsa araçlarda da olmalı.

Geçtiğimiz gün Anatolium'daki yoğun trafik nedeniyle Terminal arka çıkışını kullanan otobüs hatları Terminal ön çıkışı - As Merkez kavşağı üzerinden Yalova Yolu'na yönlendirilmişti. O gün de, başka zaman da İETT'nin bu yaptığı gibi bir duyuru yapılabilir diye düşünüyorum. Burulaş web sitesi / sosyal medya hesapları, Bursakart web sitesi / mobil uygulaması bu amaçla kullanılabilir. Mücbir sebeplerle yaşanan geçici güzergah değişiklikleri, sefer iptalleri ve gecikmeleri duyurmak çok temel ve "maliyetsiz" bir hizmet. Bir tanecik push bildirim, duyuruyu geçecekler, Bursakart Mobil uygulaması yüklü telefonlara bildirim olarak gelecek, zor mu bu Allah aşkına?

Bu aralar Sahibinden'de direkt Jest ilanları görüyorum Sarı-Beyaz veya 1 tane Sarı Jest vardı ve yılları da baya yakındı 2022-2023 dü acaba Jestleri yavaş yavaş satılığa çıkartıp Centro'ya falan mı geçecekler yoksa yeni model Jest'e mi ?

Bu aralar Sahibinden'de direkt Jest ilanları görüyorum Sarı-Beyaz veya 1 tane Sarı Jest vardı ve yılları da baya yakındı 2022-2023 dü acaba Jestleri yavaş yavaş satılığa çıkartıp Centro'ya falan mı geçecekler yoksa yeni model Jest'e mi ?

Tek sarı olan Kestel çıkması, geri kalan sarı beyazlar Gölyazı Koop. çıkması. Kestel'deki Centro'ya geçmez, yeni aracı kesin Jest'tir. Gölyazı Koop. da yerine tekrar sıfır Jest almış. 16 BYP 409 (3501) ve 16 BYP 362 (3502) plakalı yeni araçlar Gölyazı halkına ve kooperatifine hayırlı olsun (Sayenizde ben de yeni öğrendim 😂)

Tek sarı olan Kestel çıkması, geri kalan sarı beyazlar Gölyazı Koop. çıkması. Kestel'deki Centro'ya geçmez, yeni aracı kesin Jest'tir. Gölyazı Koop. da yerine tekrar sıfır Jest almış. 16 BYP 409 (3501) ve 16 BYP 362 (3502) plakalı yeni araçlar Gölyazı halkına ve kooperatifine hayırlı olsun (Sayenizde ben de yeni öğrendim 😂)
Gölyazı halkına hayırlı olsun diyelim bizde. Kestel'deki Centro'ya geçseymiş keşke farklı bir araç hem kapasite yanından da bir tık daha iyidir Jest'e göre. (Birde İstanbul'dan bir 8.5 metrelik Cobra var onu da alıp keşke ÖHO'ya alınabilse keşke.) 😂😂

Gölyazı halkına hayırlı olsun diyelim bizde. Kestel'deki Centro'ya geçseymiş keşke farklı bir araç hem kapasite yanından da bir tık daha iyidir Jest'e göre. (Birde İstanbul'dan bir 8.5 metrelik Cobra var onu da alıp keşke ÖHO'ya alınabilse keşke.) 😂😂

Centro'nun 15+1 fabrikasyon versiyonu yok. Biz bu aracı küçük otobüs olarak gördüğümüzden fiyatı göz ardı edebilsek te minibüsçü bu aracı minibüs piyasasına göre değerlendirecek ve pahalı bulduğundan yanaşmayacak. İstanbul'da sanırım tek minibüs ruhsatlı Centro, nakit sistem bir minibüs hattında faaliyet gösteriyor. Demek ki tonaj yönünden sıkıntı olmuyor (Minibüslerin mevzuat gereği ağırlığının 5 tonu geçmemesi lazım).

17+1 sağdan soldan bir şekilde Centro ayarlasa proje çizdirip minibüs ruhsatına geçirmesi lazım, bu araçlar teknik olarak özel halk otobüsü olmadığı için. Bu durumda astarı yüzünden pahalıya gelir. Böyle bir işe yanaşacak nadir mal sahibi bulursunuz belki de hiç bulamazsınız

Centro'nun 15+1 fabrikasyon versiyonu yok. Biz bu aracı küçük otobüs olarak gördüğümüzden fiyatı göz ardı edebilsek te minibüsçü bu aracı minibüs piyasasına göre değerlendirecek ve pahalı bulduğundan yanaşmayacak. İstanbul'da sanırım tek minibüs ruhsatlı Centro, nakit sistem bir minibüs hattında faaliyet gösteriyor. Demek ki tonaj yönünden sıkıntı olmuyor (Minibüslerin mevzuat gereği ağırlığının 5 tonu geçmemesi lazım).

17+1 sağdan soldan bir şekilde Centro ayarlasa proje çizdirip minibüs ruhsatına geçirmesi lazım, bu araçlar teknik olarak özel halk otobüsü olmadığı için. Bu durumda astarı yüzünden pahalıya gelir. Böyle bir işe yanaşacak nadir mal sahibi bulursunuz belki de hiç bulamazsınız
Jest Bursa'da ve bazı illerde minibüs ruhsatlı otobüs olarak geçer ama Centro direkt Bursa'da kullanılan mikrobüs olarak hizmet verir (adının hakkını verir yani).

Jest Bursa'da ve bazı illerde minibüs ruhsatlı otobüs olarak geçer ama Centro direkt Bursa'da kullanılan mikrobüs olarak hizmet verir (adının hakkını verir yani).

Bu araçları ne olarak gördüğümüz değil yüklenicilerin statüleri önemli.

Kartlı sisteme geçmiş M plakalı minibüsler otobüs ruhsatlı (17+1 ve üstü koltuk sayısı) araçları alıp hatta koyamıyor. Çünkü bunlar resmiyette minibüsçü.

Özel halk otobüsçüleri ise 16+1 ve altı koltuk sayısına sahip minibüs ruhsatlı araçları alıp hatta koyamıyor. Çünkü bunlar özel halk otobüsçüsü olup Karayolları Trafik Yönetmeliği'ne göre Özel Halk Otobüsü 17+1 ve üstü araçları tanımlıyor.

Sözleşmelilerde bu konuda bir esneklik var. B35 hattının şahıs yüklenicisi izin verilmesine rağmen 17+1 ÖHO/Burulaş dizayn Jest alıp hatta koyarken bu esneklik çıktığından beri izin verilen Bursabeyi, Yaztur vb. yükleniciler 15+1 Jest alıyor, üstelik Güzel Gemlik Koop. da D1 ehliyetle kullanım, düşük vergi gibi birçok avantaj için elindeki 17+1 Jest'leri, katlanır koltuklarını söküp 13+1 minibüs olarak tekrar ruhsatlandırmış.

Daha fazla esneklik olsa demek ki birileri Fiat Panda ile çalışacak, İtalyan işi 😅

Öho akçalara ve gölyazıya bakıp jestleri 8 metrelerle yeniler umarım.

Minibüs piyasasında bir fabrikasyon araç var o da jest. Centro otobüse kaçıyor oyüzden alınmıyor minibüsten de zaten yazıldı buraya çok farkı var. Fabrikasyon dışı karoseri minibüsten de başka seçenek malesef Türkiyede yok

Minibüs piyasasında bir fabrikasyon araç var o da jest. Centro otobüse kaçıyor oyüzden alınmıyor minibüsten de zaten yazıldı buraya çok farkı var. Fabrikasyon dışı karoseri minibüsten de başka seçenek malesef Türkiyede yok

Aslında geçmişten gelen minibüsçülük ve son yıllarda yaygınlaşan belediye tipi minibüsçülük nedeniyle daha fazla araç seçeneği olması gerekirdi.

Mercedes Sprinter City
Iveco Daily Access
MAN TGE City

gibi minibüs/panelvanların fabrikasyon hat aracı seçeneklerine ek olarak

Isuzu, BMC, Temsa, Akia, Güleryüz gibi otobüs markalarının da minibüs/mikrobüs araçları üretmesiyle yeni seçenekler ortaya çıkar. Bozankaya, Habaş, Skywell gibi markaları dile getirmiyorum çünkü bu iş şu an için elektrikliyle falan olmaz.

Son düzenleme:
fd52bfbf-5858-45fa-a1fa-ca407dc45853_midi1.webp

Elektrikli ve HABAŞ kelimelerini aynı cümlede kullanınca Habaş'ın ürettiği elektrikli otobüsü paylaşmak istedim.

8.2 metre 18+1 koltuk sayısına sahip bu araç Habaş'ın Kocaeli'deki (eski Honda) fabrikasında üretiliyor.

@Efe16 abinin istediği elektriklileştirme bir gün gerçekleşirse bu araç güzel bir seçenek olacaktır.

Tam batı öho ve otobüse dönüşen minibüs hatları için üretilmiş bir otobüs elektirik sarj istasyon sayını arttirip bu otobüslere geçmek lazım artık.

Tam batı öho ve otobüse dönüşen minibüs hatları için üretilmiş bir otobüs elektirik sarj istasyon sayını arttirip bu otobüslere geçmek lazım artık.

1820979.webp

MAZ 206T. Rusya'da kullanılan, dizelden (MAZ 206) troleybüse dönüştürülmüş 8.65 metrelik bir otobüs.

Troleybüsler genellikle 12 metre ve üstü olsa da 8 metreye de çok yakışmış. Olabilirse böyle olsun. Toplu taşımayı bataryalı elektrikli otobüslere tamamen emanet etmek için çok ama çok erken. Avrupa şehirleri bile bunu yapmıyor üstelik.

Maliyetleri düşürmek için elektrikli istiyorsan böyle olsun abi. Özellikle bu araç değil, Habaş, Karsan vb. 8 metrelik elektrikli araç üreten firmalardan araçları troleybüs olarak isteyebiliriz.

Geri