Jest demişken, Bursa'da özel halk otobüsü ve minibüs işletmecilerinin çoğunluğunun otobüs işletimine yanaşmaması, 2018 yılında mikrobüs sisteminin çıkış amacının metroya dikey besleme hatlarında çalışma olması (amacından sapsa da) gibi gerçekleri göz önünde bulundurup, özel halk otobüsleri tarafından işletilen metro besleme hatlarına baktığımda B2 hariç tüm hatların çok fazla dolaştığını fark ettim. Araçların kapasitesinin küçük olması sebebiyle ilk duraklardan aracın dolup sonraki duraklarda bekleyen yolcuya hizmet verememesine karşılık depar gereksinimi ve bu gereksinimin karşılanabilirliğini de hesaba kattığımda metro besleme hatları için bir plan yapılması gerektiğine kanaat getirdim.
Ekli dosyayı görüntüle 29093Ekli dosyayı görüntüle 29094
Minibüs işletimine göre en verimsiz ve çetrefilli bulduğum hatlar B4 ve B5.
Bu mesajda özel halk otobüslerinin otobüse dönüşümünün gerektiği ve Karsan Jest'in sıkıntılarına değinmeyeceğim, sadece sistem ve hatlar üzerinden konuşacağım. Böyle bir işletim yapılacaksa hatların bu kadar dolaşması yerine "nokta atışı taşımacılık" yapılsa araçlar daha verimli kullanılmaz mıydı? Sonuçta bu tip dolaşan hatlar büyük bir otobüsle birden fazla bölgeyi tek seferde taşıma disiplinine hitap ediyor. Minibüsler ile sık aralıkta işletilen besleme hatlarının bu kadar dolaşması doğru değil. Şoföre de yolcuya da yazık.
Hatların yolcu indi bindi durumunu, yolcuların taleplerini bilmediğim için kabataslak hat planı yapamam, uygun olmaz ancak batı grubu özel halk otobüslerinin çalışma alanı içerisinde işletilebilecek her türlü metro besleme hattının gerek güzergah gerek araç dağılımı bakımından homojen planlanması gerekiyor.
Bu durumda varyantlı işletimi önerebileceğim ilk hat B16A olur.
Ekli dosyayı görüntüle 29099a
B16A'yı aktif kullandığını hatırladığım için
@mustafag sana da danışmak isterim. Bu hat nasıl bölünebilir, bölünmeli mi? Akyıldız'a kadar gitmesi doğru mu?