Bursa Ulaşımı Genel Sohbet ve Fotoğraflar

Kullandığı araçlar 20 senelik olunca haliyle jest değil.
Zamanında bazı ÖHO lar 12 metre araç bile almış ama sonra satmak zorunda kalmışlar
Yaş zorunluluğu gelirse Kocaelide Karsan Atak görmek isterdim
Kocaeli'de ÖHO bir aralar 12 metrelik araçlar vardı sonradan bunlara geçtiler nedense bir yerde de görmüştüm Isuzu Novociti Life kullanılıyordu Kocaeli'de. Bursa'da yaş zorunluluğuna takılsa bile hemen yeni Jest ile değiştiriyorlar.

Kocaeli'de ÖHO bir aralar 12 metrelik araçlar vardı sonradan bunlara geçtiler nedense bir yerde de görmüştüm Isuzu Novociti Life kullanılıyordu Kocaeli'de. Bursa'da yaş zorunluluğuna takılsa bile hemen yeni Jest ile değiştiriyorlar.
Novociti life sadece bir semtin ÖHOsunda var oda toplasan 10 araç filan anca vardır.

Bursa araç yaşı konusunda çok sıkı zamanında eski model tezeller araçları bağlamışlıkları var

Novociti life sadece bir semtin ÖHOsunda var oda toplasan 10 araç filan anca vardır.

Bursa araç yaşı konusunda çok sıkı zamanında eski model tezeller araçları bağlamışlıkları var

Şu an Bursa merkezde en eski araçlar şöyle

B33G hattında sabit Isuzu Novociti = 2011
Yaztur Otokar Doruk'lar = 2011
Bursabeyi Isuzu Citibus'lar = 2012
ÖHO Güleryüz Cobra (16 M 00044) = 2012
Doğu ÖHO Karsan Jest (7139) = 2013
ÖHO Güleryüz Cobra (16 M 00141) = 2013
ÖHO Güleryüz Cobra (16 M 00120) = 2013

2015 öncesi hatırladığım araçlar bunlar. İlçelerde tek tük yaşlı araç var onun dışındaki halk otobüslerinin hepsi 2015 sonrası üretim. Filo yaş ortalaması olarak diğer şehirlere göre genç sayılır.

Burulaş filosu tabii halk otobüslerine göre daha yaşlı kalıyor. Yine de diğer şehirlerden iyiyiz çok şükür.

Şu Bursakart Mobil uygulamasındaki sorunlar ne zaman çözülecek merak ediyorum ? Uygulamada Qr biniş yaparken alt kısımdaki alan telefona denk gelsin diye telefonu sag sol cevirmek gerek ve Qr ı üstteki araç hareket halindeyken okumuyor harcama olunca tam detay gelmiyor. En azından telefonda NFC biniş özelliği gelse yada iyileştirme yapılsa daha iyi olacak.

Şu Bursakart Mobil uygulamasındaki sorunlar ne zaman çözülecek merak ediyorum ? Uygulamada Qr biniş yaparken alt kısımdaki alan telefona denk gelsin diye telefonu sag sol cevirmek gerek ve Qr ı üstteki araç hareket halindeyken okumuyor harcama olunca tam detay gelmiyor. En azından telefonda NFC biniş özelliği gelse yada iyileştirme yapılsa daha iyi olacak.
Daha önce ne dedik bu işi profesyonellere bırakmak lazım yapmadıkları sürece sorun devam edecek.

Daha önce ne dedik bu işi profesyonellere bırakmak lazım yapmadıkları sürece sorun devam edecek.
Abi Manisa BBB daha önceden Akıllı bilet uygulaması ile çalışıyorlardı adamlar Manisakart Mobil diye uygulamaya geçtiler Bursa'da da ilk etapta Akıllı Bilet uygulaması ile çalışıp sonradan Bursakart Mobil uygulamasını yapsalardı en azından belki daha iyi bir uygulama çıkacaktı.
Ek olarak 1 poşetin tellere takılması bile Bursaray seferlerini durdurabiliyor ona şaşırıyorum.

de934a1647.webp

Asis'in validatörlerindeki karekod okuyucular küçük kaldığı için karekod bileti (fiş şeklinde olan) veya sanal Bursakart için telefon ekranında yer alan karekodu okuyuca tamamen yaklaştırdığınızda karekod, okuyucudan taşıyor. Uzaktan okutmalarda da aracın hareketi, yolcunun elinin titremesi vb. sebeplerle karekodun algılanması zorlaşabiliyor.

Karekod göster (telefondan okutma) yöntemiyle yapılacak işlemlerde okuyucu karekodu algıladığında yeşil ışık yakar (validatör üst ledleri değil, okuyucu içindeki led) ve ardından işlem gerçekleşir. Bu işlemde validatör donanımı nedeniyle yavaş olduğu için yolcular tereddütte kalabiliyor, arkasındaki yolcu da kendi kartını okuttu mu karışıklıklar çıkabiliyor.

NFC'de bu sorunların hiçbiri yok ama nedense bu özellik gelmiyor. NFC desteklemeyen cihaz da yok gibi bir şey artık.

İlla ki karekod olacaksa validatörlerin karekod okuyucuları yukarıdaki fotoğraflardaki gibi büyük olmalı, imkanlar dahilinde validatörün kendi ekranı haricinde karekod göster özelliği için sadece karekod gösterecek "e-ink" teknolojili 2. ekran bulunmalı. Bu da mevcut validatör ekranlarından okuturken yaşanan parlamaları önlemek için.

Ekli dosyayı görüntüle 30535

Asis'in validatörlerindeki karekod okuyucular küçük kaldığı için karekod bileti (fiş şeklinde olan) veya sanal Bursakart için telefon ekranında yer alan karekodu okuyuca tamamen yaklaştırdığınızda karekod, okuyucudan taşıyor. Uzaktan okutmalarda da aracın hareketi, yolcunun elinin titremesi vb. sebeplerle karekodun algılanması zorlaşabiliyor.

Karekod göster (telefondan okutma) yöntemiyle yapılacak işlemlerde okuyucu karekodu algıladığında yeşil ışık yakar (validatör üst ledleri değil, okuyucu içindeki led) ve ardından işlem gerçekleşir. Bu işlemde validatör donanımı nedeniyle yavaş olduğu için yolcular tereddütte kalabiliyor, arkasındaki yolcu da kendi kartını okuttu mu karışıklıklar çıkabiliyor.

NFC'de bu sorunların hiçbiri yok ama nedense bu özellik gelmiyor. NFC desteklemeyen cihaz da yok gibi bir şey artık.

İlla ki karekod olacaksa validatörlerin karekod okuyucuları yukarıdaki fotoğraflardaki gibi büyük olmalı, imkanlar dahilinde validatörün kendi ekranı haricinde karekod göster özelliği için sadece karekod gösterecek "e-ink" teknolojili 2. ekran bulunmalı. Bu da mevcut validatör ekranlarından okuturken yaşanan parlamaları önlemek için.
İstanbul’da karekod okuyucuya ek olarak validatörde istanbulkart uygulamasının okuyabileceği kocaman bir karekod var. Karekod okuyuculara hep sinir olmuşumdur fakat o telefonun okuduğu şak diye görüyor. Tek sorun aracın GPS’i bozuk olduğu zamanlar ya da şöför kendi kartını validatöre okutmadığı vakitler o karekod çıkmıyor diye hatırlıyorum yanlış hatırlıyor da olabilirim

Tek sorun aracın GPS’i bozuk olduğu zamanlar ya da şöför kendi kartını validatöre okutmadığı vakitler o karekod çıkmıyor diye hatırlıyorum yanlış hatırlıyor da olabilirim

Bahsettiğiniz sebeplerden dolayı değil de validatörün internet bağlantısı yoksa karekod üretemiyor.

Kendi içerisinde internet bağlantısı yokken karekod üretip hafızada tutsa bile telefona karekodu okuttuğumuzda telefondan validatöre bir veri aktarımı olmadığından validatör bunu algılayamaz.

Çalışma prensibi şöyle:

1) Telefona validatördeki karekodu okutursunuz
2) Telefon geçiş talebini İstanbulkart (veya başka şehrin kartlı sistemi) sunucusuna iletir.
3) Validatör ekrandaki karekodun okutulup okutulmadığını sunucudan sorgular
4) Uygunsa geçiş gerçekleşir.

Ekli dosyayı görüntüle 30535

Gerede'de şu turuncu validatörlerden vardı en son ve Android tabanlıydı sürümü eskiydi ama sorun neydi Android'de veya uygulamada sorun yaşanınca kart okutma işlemi olmuyordu validatör yeniden başlatılıyordu Görseldeki validatör aktif olarak en son Gerede'de kullanılıyordu ve sadece belediye dışında dolum yapılmıyordu. Mevcut validatörlerin en azından işlemci tabanı iyileştirilse sorun kalmayacak Linux tabanlı bizdekiler yanlış bilmiyorsam Bursa da aktif kullanılanlar.

1767891616736.webp

Ne güzel validatör keşke bizim olsa :D
Tek eksi yanı abi en son eski Android işletim sistemini kullanması 7 yada 8 olması ve bir iki kart okutmadan sonra sistemin donması onu da telefona reset atar gibi resetliyorlardı. Validatör turun başlangıcından 1-2 dk sonra kendini toparlıyordu ve bu sistemde bir mobil uygulama falan yoktu 2 hat vardı ve saatleri belliydi 3 Jest 1 Atak vardı alım olduysa bilemem. Ek olarak Bursa da böyle validatörler gelse daha hızlı olurdu ona da eminiz. Acaba Asis validatörlerde Android'e mi geçse ?

KKTC'de yeni hayata geçen Adakart sisteminin validatörleri daha iyi. Alınacaksa onlar alınsın.

Konudan bağımsız Kıbrıs ulaşım konusunda bu arada baya ilerledi kartlı sisteme geçiş falan toparladı sadece otobüsleri eski ve daha tam sistem oturmadı. Adakart validatörleri de ek olarak baya güzel keşke Bursa da veya diğer illerde bu tarz validatörlere geçilse.

Tek eksi yanı abi en son eski Android işletim sistemini kullanması 7 yada 8 olması ve bir iki kart okutmadan sonra sistemin donması onu da telefona reset atar gibi resetliyorlardı. Validatör turun başlangıcından 1-2 dk sonra kendini toparlıyordu ve bu sistemde bir mobil uygulama falan yoktu 2 hat vardı ve saatleri belliydi 3 Jest 1 Atak vardı alım olduysa bilemem. Ek olarak Bursa da böyle validatörler gelse daha hızlı olurdu ona da eminiz. Acaba Asis validatörlerde Android'e mi geçse ?
Yenilerde yükseltmişlerdir belki asiste geçebilir.

Asis val 8 işimizi görür yeterki değiştirsinler.

Val8 bile güncel koşullara göre eski kalıyor, ilk üretimi 2020 yılında olan bir model.

Val10 biyometrik veri doğrulama özelliğine sahip son model ancak KVKK uyumu alamadı. Gerek te yok. Terzi usulü çalışan, sipariş üzerine şirkete özel çözüm geliştirebilen Asis aslında Burulaş'ın da isteği doğrultusunda bize özel bir cihaz geliştirse çok iyi olur. Android işletim sistemli, ıvırlı zıvırlı. Hatta öncü oluruz Asis ile anlaşmalı diğer şehirlerde de hayata geçer.

Manisa BBB şimdi Manisa kart altyapısını yenilemiş ve Validatörler 4G uyumlu hale falan getirmişler ki en son Manisa'da BMC Procity alındığı zaman Val8 takılmıştı önceki araçlar da ve Halk otobüslerinde Val5 vardı (Sakarya da kullanılan) mevcut kartlardaki okuma hızının yenilenen altyapı ile daha hızlı okumasını falan sağlıyormuş ki Akıllı biletten artık kopup yeni uygulamaya geçmisler.

Madem belediyeler adım atıp altyapılarını daha iyi hale getirmek icin çalışmalar yapıyorlar Burulaş ve Bursa Büyükşehir neden böyle bir çalısma yapmıyor anlamıyorum ? Mesela mevcut validatörlerin değişimi altyapı sisteminin daha hızlı hale getirilmesi (yeni 3.nesil kartlar bile yavaş okuyor) Bursakart Mobil uygulamasını daha iyi hale getirmek. Yolcunun da şoförün de işini daha kolay hale getirmek gerekiyor (durağa yaklaşan araç bulunamadı).

Val8 bile güncel koşullara göre eski kalıyor, ilk üretimi 2020 yılında olan bir model.

Val10 biyometrik veri doğrulama özelliğine sahip son model ancak KVKK uyumu alamadı. Gerek te yok. Terzi usulü çalışan, sipariş üzerine şirkete özel çözüm geliştirebilen Asis aslında Burulaş'ın da isteği doğrultusunda bize özel bir cihaz geliştirse çok iyi olur. Android işletim sistemli, ıvırlı zıvırlı. Hatta öncü oluruz Asis ile anlaşmalı diğer şehirlerde de hayata geçer.
Asis Android tabanlı bir validatör yapsa ki Kıbrıstakiler Val8 e benziyor zaten videodaki alıp direkt araçlara takılsa şoför paneli de tabletten veya Asis in soför ekranı gibi bir panel yapılsa yine Android tabanlı ve hızlı daha iyi olur ki binişler daha hızlı ve rahat olur.

Asis Android tabanlı bir validatör yapsa ki Kıbrıstakiler Val8 e benziyor zaten videodaki alıp direkt araçlara takılsa şoför paneli de tabletten veya Asis in soför ekranı gibi bir panel yapılsa yine Android tabanlı ve hızlı daha iyi olur ki binişler daha hızlı ve rahat olur.

Asisle sözleşme içerisindeyken Asis'ten bağımsız bir şey yapmak neredeyse imkansız.

Şartlar uygun olsa her belediye bağımsız altyapı sahibi olmak ister. İstediği cihazı koysun, istediği sistemi oluştursun.

Bir gün Burulaş tam bağımsız EÜTS altyapısı yapabilirse tabii bu konuda her türlü öneri yapılır.

Asisle sözleşme içerisindeyken Asis'ten bağımsız bir şey yapmak neredeyse imkansız.

Şartlar uygun olsa her belediye bağımsız altyapı sahibi olmak ister. İstediği cihazı koysun, istediği sistemi oluştursun.

Bir gün Burulaş tam bağımsız EÜTS altyapısı yapabilirse tabii bu konuda her türlü öneri yapılır.
Asis kendisi böyle bir validatör yapsa Android tabanlı VAL8 modeli o zaman olabilir işte direkt eskiler ile değişecek yeniler kullanılacak.

Duewaglar ile alakalı bir iki video izledim. Bursaray'da arızalanmasının sebepleri bence:
-Hollanda'da bu araçlar yer altı enerjisi ile çalışmış ve kataner sistemi ile entegre galiba edilmemiş.
-Belki pantograf takılsa bile Bursaray'daki voltaj ile arac arasındaki voltaj farkının sağlanması icin o parça takılsa da araç hattaki yükü kaldıramadı ve yolda kalıyordu.
- Sinyalizasyon sistemi Siemens sonradan ise belki BBR sistemine geçmiştir bunu bilemem belki daha iyi biliyorsunuzdur ama bu sisteme Duewaglar uyum sağlayamadı ve kara düzen gidiyordu ki makas değişimlerini hatta el ile yapıldığını farkettim Kestel etabında kullanılırken bir iki kaynakta.
-Emek hattında falan da kullanıldı fakat yük + voltaj dengesizliğinden arızalandı.

Eğer bu vagonlar günümüzde kullanılmak istese nasıl bir revize yapılmalı ?
- Motorlar AC motor yapılmalı eski motorlar devreden kaldırılıp.
-Inverter sistemleri devreye alınmalı (1500 V katanerden gelen elektirgi direkt motorların istenildiği frekansa iletmeli.)
-Siemens sinyalizasyonuna uyumlu olacak şekilde bir beyin ve ATP sistemleri yapılmalı.
Bunlarda yapılmak istese ne kadar maliyetli olur bilemeyiz ?

1 tanesi arızalansa vay efendim siz hurda vagon calıştırıyorsunuz diye herkes söylenir hiç gerek yok böyle şeylere göndersin gitsinler biran önce 1 set kalsın takviye için mekik hattında alınacak yeni vagonlara yer lazım.

Geri