bykullanıcım
WT Kullanıcı
Zongulağa keşke Jestlerden biraz verseler filo ya belki farklı bir model alınır onun yerine Bursa'ya elektrikli modeller veya çeşitliliği arttırırlar.Muhtemelen yeni modeller: Karsan Jest![]()
Zongulağa keşke Jestlerden biraz verseler filo ya belki farklı bir model alınır onun yerine Bursa'ya elektrikli modeller veya çeşitliliği arttırırlar.Muhtemelen yeni modeller: Karsan Jest![]()
Elektrikli hat diye bir tarife yapılır mı bilemem ? Altyapı şöyle olur son duraklara falan yapılabilir ki Siteler Otobüs İşletmesi elektrikli otobüs şarj alanı için uygun. Bunun dışında Acemler,Küçük Sanayi,Üniversite.... gibi peronlara şarj istasyonu yapılsa sadece otobüsler için zaten tur bitimlerinde kısa süreli hızlı şarjlar için ona göre istasyon inşası yapılır. Son duraklar için ideal ring hatlarının da kısa süreli bekleme durumlarında (Örneğin H-4'de araca binilirken üst kısmdan şarj edilir. Yolcu binişi kısa sürse bile alacağı güç ile 1-2 km daha ek menzil sunar.)Şu an Burulaş'ta 4 adet E Ata var ya mesela atıyorum 6 tane daha alındı 10 tane oldu. Diyelim ki bu sayede gidip bir H1, H4 vb. hattı elektrikliye çevirip bu araçları tamamen çalıştırmaya başladılar. Tamamen elektrikli otobüs çalışan bu hattın maliyeti düşeceği için ilk UKOME'de hatta tarife indirimi yapılır mı onu bir düşünelim. Ondan sonra elektrikli otobüs alımları, altyapısı vs. hakkında konuşalım.
Elektrikli hat diye bir tarife yapılır mı bilemem ? Altyapı şöyle olur son duraklara falan yapılabilir ki Siteler Otobüs İşletmesi elektrikli otobüs şarj alanı için uygun. Bunun dışında Acemler,Küçük Sanayi,Üniversite.... gibi peronlara şarj istasyonu yapılsa sadece otobüsler için zaten tur bitimlerinde kısa süreli hızlı şarjlar için ona göre istasyon inşası yapılır. Son duraklar için ideal ring hatlarının da kısa süreli bekleme durumlarında (Örneğin H-4'de araca binilirken üst kısmdan şarj edilir. Yolcu binişi kısa sürse bile alacağı güç ile 1-2 km daha ek menzil sunar.)
Ülkemizde Hybrid otobüs çok nadir kullanılıyor Mercedes Conecto Hybrid ile Man Lion's City nin Hybrid modeli mevcut Man tabii Türkiye de kullanılmıyor Hybrid modeli ama Conectosu bir iki şehirde kullanılıyor.Yolcu biniş süresi, bekleme süresi vb. küçük ayrıntıları kazanılacak birkaç dakikalık fazladan şarj süresi için hesaplamak zorunda kalmak yerine dizel otobüsten devam edelim işte.
Dizel araçların rölanti sarsıntısından dolayı yaşanan yıpranmaları azaltmak için hibrit araçlara yönelebiliriz.
Dizel otobüslerin çalışma sistemi gereği kurum bağlama, Adblue gereksinimi vb. külfet oluşturacak durumlar için CNG'li otobüsler de değerlendirilebilir.
Troleybüs zaten bildiğimiz ve konuştuğumuz bir şey.
Bir yandan da içten yanmalı motorlar yüz yıllardır gelişmiş ve oturmuşken son dönemde türeyen elektrikli araç misyonerleri tarafından bu kadar kötülenmesi, elektrikli araçlar için yapılan propagandalar ve ikna çalışmaları çok rahatsız edici.
Türkiye şehir içi otobüsü Avrupa gibi işleten bir ülke değil, o otobüsün potansiyelini sonuna kadar kullanır, sınırlarını zorlar ve canını alana kadar kullanır. Kış mevsiminde menzil kaybı yaşayan ve son duraklarda az az şarj etmek için ince hesaplar yapılan elektrikli araçları bu zorlu koşullara uyduramazsınız. Bu araçlar böyle koşullarda erken havlu atar.
crrc metrobüs zincirlikuyu yokuşunu çıkamadığı ve boğaziçi köprüsünü geçmek için fazla ağır olduğundan dolayı alınmadı diye biliyorum yanlışım varsa düzeltebilirsinizMesela baska bir örnek vereyim İstanbul Metrobüsü için CRCC nin bir elektrikli metrobüsü gelmişti ki görüntüsü bildiginiz bizim İpekböceği gibiydi sonra araç test edildikten sonra alım vs. olmadı belki siyasi sebeplerden dolayı olmadı ya da başka bir durumdan dolayı.
Ek olarak arac gercekten tam ve T2 nin yerinde yol olsaydı raylı sistem yerine tam Bursa'nın şartlarına uygun bir araçtı. T1 hattına bile girerdi bence ki Burulaş bu aracları bir şekilde bulup bence test etmeli ki mesela otoban ile tam şehir içine uyumlu olsa al H4 ü metrobüs olarak işlet mesela veya 93 e ki tam o rota icin ideal bir arac.
Dediğin bölüm Ertuğrul-Dörtçelik Çocuk Hastanesi istasyonu ile Özlüce istasyonu arasında BiaPort binasının önünde bulunuyor. O tel kafesleri tüm hat üzerinde uygulamak insanda depresiflik yaratır.Üniversite etabında bir alan var üstü kapalı yerden çıkarken hattın belli bir alanı kapalıydı hatta yanlışım varsa düzeltelim ama en azından olacaksa bu şekilde tedbirler alınabilir veya Rüzgar kırıcı paneller var bu yandan gelebilecek bir tabelayı vs. hatta girmesini engeller.
Dediğin bölüm Ertuğrul-Dörtçelik Çocuk Hastanesi istasyonu ile Özlüce istasyonu arasında BiaPort binasının önünde bulunuyor. O tel kafesleri tüm hat üzerinde uygulamak insanda depresiflik yaratır.
Buna katılıyorum orda tünele giriş bölümünde uygılandı bursarayın üstüne bişeyler atılıyordu ve düşüyordu.Dediğin bölüm Ertuğrul-Dörtçelik Çocuk Hastanesi istasyonu ile Özlüce istasyonu arasında BiaPort binasının önünde bulunuyor. O tel kafesleri tüm hat üzerinde uygulamak insanda depresiflik yaratır.
Bir yandan doğru hattı seyrerken insanlar bir nebze de olsa rahatlıyor ve bu durum bu sefer vatmanın da yolcunun da psikolojisini bozabilir.Dediğin bölüm Ertuğrul-Dörtçelik Çocuk Hastanesi istasyonu ile Özlüce istasyonu arasında BiaPort binasının önünde bulunuyor. O tel kafesleri tüm hat üzerinde uygulamak insanda depresiflik yaratır.
Bir yandan doğru hattı seyrerken insanlar bir nebze de olsa rahatlıyor ve bu durum bu sefer vatmanın da yolcunun da psikolojisini bozabilir.
bu rengi beğendim toplu ulaşım şirketlerimiz açık yeşil ve sarıdan başka renk bilmiyorlar bu renk güzlolurduPsikolojiyi o kadar düşünüyorsak otobüsleri de uyarıcı özelliğe sahip sarı renkten kurtarıp yerine dinlendirici özelliğe sahip, yumuşak ve pastel renklere boyayalım.
Örneğin;
Ekli dosyayı görüntüle 30212
Katılıyorum renk değişimi zamanla gündeme gelecektir.Otobüsler yeşil beyaz olmalı.
Burulaş neden ilk başta sarı renk tercih etti kimsenin haberi de yok ondan zaten
Otobüsler yeşil beyaz olmalı.
Burulaş neden ilk başta sarı renk tercih etti kimsenin haberi de yok ondan zaten
Bursa yeşili üstü beyazSarı renk trafikle doğrudan bağdaştırılan uyarıcı bir renk olduğu için gerek yurt içinde gerek yurt dışında belediyelerin sıkça tercihi olmuştur.
Kırmızı da keza aynı şekilde uyarıcılığa sahip. Bu yüzden bunun yerine açık ve pastel renkler iyi olacaktır. İzmir ESHOT'un yeni renkleri ve yan cephe deseni çok hoşuma gitti mesela. Bursa da böyle mavi - beyaz olabilir. @Yarmaray Düşkünü 'ne katılıyorum gerçekten belediyelerimiz kendini belirli renklerle sınırlamış. Yalova'daki minibüslerin rengi de çok hoş, pembe pembe. Vişne çürüğü, zümrüt yeşili, petrol mavisi gibi tekstilde göze hoş gelen renkler de aslında araçlar için düşünülebilir.
Sarı yerine yeşil yerine daha farklı bir renk olabilir tam Eski Bursaray renginde olacak BOİ renkleri gibi olacak birde bu Ikaruslardaki o ikonik kırmızı renk de tam uyumlu olacak 2 renk Burulaş araçları Bursaray renginde, ÖHO'lar kırmızı, sözleşmeliler ve alt yükleniciler de farklı bir renk olacak o da Duewaglardaki T-3 de kullanılan renkler olabilr.Psikolojiyi o kadar düşünüyorsak otobüsleri de uyarıcı özelliğe sahip sarı renkten kurtarıp yerine dinlendirici özelliğe sahip, yumuşak ve pastel renklere boyayalım.
Örneğin;
Ekli dosyayı görüntüle 30211
Ekli dosyayı görüntüle 30212
Sarı yerine yeşil yerine daha farklı bir renk olabilir tam Eski Bursaray renginde olacak BOİ renkleri gibi olacak birde bu Ikaruslardaki o ikonik kırmızı renk de tam uyumlu olacak 2 renk Burulaş araçları Bursaray renginde, ÖHO'lar kırmızı, sözleşmeliler ve alt yükleniciler de farklı bir renk olacak o da Duewaglardaki T-3 de kullanılan renkler olabilr.
Bursa'da Bursaspor dışında bir sürü takım var o zaman İnegöl'de Bordo-Beyaz olsa İnulaş araçlarında bu sefer diğer yükleniciler belki renklerden dolayı sorun yapacak Bursa'da Yeşil-Beyaz olabilir ama bu rengi mesela ÖHO kullanıyor Burulaş aracı ile hat ve plaka dışında karışma ihtimali var ile yok arası.Eski Bursaray rengi çok güzel mesela hem bildiğimiz hem de aradığımız bir renk. Dinlendirici özelliği de sahip.
Ama gel gelelim Bursa'da olsun diğer şehirlerde olsun insanların görüşü o şehirdeki otobüsler, o şehrin futbol takımının renklerinde olsun
Sakarya'da otobüsleri kırmızı beyaz yapan Yusuf Alemdar da bu yüzden eleştirildi mesela.
Mavi çoğu şehirde ÖHO rengi bunu belediye aracına vermek şehir dışından gelenlerin kafasını karıştırabilir.Renk alternatiflerini sizlerle paylaştım. Turuncu da sözleşmeli ve alt yüklenicilere ait olabilir. @Emirhan Sevdalı Burulaş'ın ikonik rengindeki ufak revize o göz alıcı sarı yerinde tam oldu.
Ekli dosyayı görüntüle 30218 Ekli dosyayı görüntüle 30219 Ekli dosyayı görüntüle 30221
Krem rengi otobüs örneği atacaktım ama bulamadım. Özellikle Conecto gibi agresif bir ön panjura sahip olmayan araçların yakışıklı duracağını düşünüyorum bu renkle.Mavi çoğu şehirde ÖHO rengi bunu belediye aracına vermek şehir dışından gelenlerin kafasını karıştırabilir.
Kırmızıyı ego rengi olarak görüyorum o yüzden beğenmedim.
Turuncu çok güzelmiş.
Ama eğer belediyeler uyarıcı bir renk istiyorlarsa krem rengini düşünebilirler. Güneş altında sarı gözükür.
Bunu bursasporla bağdaştırmamak lazım bursanın yeşili ve dağına yağan kar yüzünden renkleri yeşil beyaz o yüzden olması gereken buBursa'da Bursaspor dışında bir sürü takım var o zaman İnegöl'de Bordo-Beyaz olsa İnulaş araçlarında bu sefer diğer yükleniciler belki renklerden dolayı sorun yapacak Bursa'da Yeşil-Beyaz olabilir ama bu rengi mesela ÖHO kullanıyor Burulaş aracı ile hat ve plaka dışında karışma ihtimali var ile yok arası.
Yani o da doğru. Mesela bende İnegöl için mobilyanın sunta rengini bulup otobüslerin renginin ona göre olmasını isterdim. Bu arada bu rengi de yakıştırdım ben Burulaş için ne lila ne krem tam ara bir ton oldu.Bunu bursasporla bağdaştırmamak lazım bursanın yeşili ve dağına yağan kar yüzünden renkleri yeşil beyaz o yüzden olması gereken bu