Bursa Ulaşımı Genel Sohbet ve Fotoğraflar

Tek bir soruyla bu konuya açıklık getireyim.

15 yaşından büyük otobüse eski diyerek O345 Conecto, Doruk 190LE ve 2. Nesil Conecto'ların filodan ayrılmasını isteyenler 40 küsür yaşındaki vagonu mu yaşatır?

Tek bir soruyla bu konuya açıklık getireyim.

15 yaşından büyük otobüse eski diyerek O345 Conecto, Doruk 190LE ve 2. Nesil Conecto'ların filodan ayrılmasını isteyenler 40 küsür yaşındaki vagonu mu yaşatır?
Araçları filodan bir şekilde elden çıkartmaya çalışmak veya onları revize falan edip hatlarda halen daha kullanılıyor olması bir yandan iyi bir yandan kötü. Çünkü araçlar artık yaş itibari ile ömrünü tamamlıyor yavaş yavaş ve yerine daha modern daha iyi araçların alınması gerekiyor. Vagonların ilk baştan tercihi yanlış olundu tabii Kestel uzatmasına vs. bu araçlar alınıp filoya dahil edilmesi akabinde gelen arızalar derken araçlar yıllardır Burulaş'da yatıyor. Araçların ya bir şekilde parçaları değerlendirilebilirse koltuğu vs. yedek parça niyetine ya parçalanıp tutulacak ya da farklı illere gönderilecek ki bu vagonları hiçbir il istemez.

Araçları filodan bir şekilde elden çıkartmaya çalışmak veya onları revize falan edip hatlarda halen daha kullanılıyor olması bir yandan iyi bir yandan kötü. Çünkü araçlar artık yaş itibari ile ömrünü tamamlıyor yavaş yavaş ve yerine daha modern daha iyi araçların alınması gerekiyor. Vagonların ilk baştan tercihi yanlış olundu tabii Kestel uzatmasına vs. bu araçlar alınıp filoya dahil edilmesi akabinde gelen arızalar derken araçlar yıllardır Burulaş'da yatıyor. Araçların ya bir şekilde parçaları değerlendirilebilirse koltuğu vs. yedek parça niyetine ya parçalanıp tutulacak ya da farklı illere gönderilecek ki bu vagonları hiçbir il istemez.
Zaten o vagonlar 2014 te günü kurtarmak için alındı çokta bir şey beklememek lazım aslında. Kim istiyorsa satılmalı

Zaten o vagonlar 2014 te günü kurtarmak için alındı çokta bir şey beklememek lazım aslında. Kim istiyorsa satılmalı
Ama günü kurtaramadı arızalar ile falan bir şekilde depoya alındı yine en azından kurtarmak isteniliyorsa günü ufak bir çalışma yapılıp araçları sefere vermek gerek ki madem alındı bir şekilde değerlendirilsin. Emek-Şehir Hastanesi hattında görürürüz belki.

Ama günü kurtaramadı arızalar ile falan bir şekilde depoya alındı yine en azından kurtarmak isteniliyorsa günü ufak bir çalışma yapılıp araçları sefere vermek gerek ki madem alındı bir şekilde değerlendirilsin. Emek-Şehir Hastanesi hattında görürürüz belki.
Sadece mekik sefer için çalışabilir şuanki sistemde o 4 lü set acemlerin ortasında kalırsa gelip kurtaracaklar artık 1 saate anca acilir hat bu vagonların en acilinden sepetlenmesi lazım bak yaş yada eski olmaları değil sebep yolda kalmaları.

Sadece mekik sefer için çalışabilir şuanki sistemde o 4 lü set acemlerin ortasında kalırsa gelip kurtaracaklar artık 1 saate anca acilir hat bu vagonların en acilinden sepetlenmesi lazım bak yaş yada eski olmaları değil sebep yolda kalmaları.
Zaten o araç Acemler'de kaldığı an Bursaray tamamen kilit aktarma merkezi projesi olsa belki belirli hatlar yine açık kalırdı abi. Yolda kalmasınının sebebi de işte bu voltaj dengesizliği sinyalizasyon uyumsuzluğu falan bunları alırken yada Bursaray'a araç alımı yaparken mevcut hattın durumuna göre (voltajı,sinyaliazsyonu vs.) bunlara bakılarak alınması gerekiyordu tercih başından yanlış ne ara alındı getirildi ona şaşırdım.

Zaten o araç Acemler'de kaldığı an Bursaray tamamen kilit aktarma merkezi projesi olsa belki belirli hatlar yine açık kalırdı abi. Yolda kalmasınının sebebi de işte bu voltaj dengesizliği sinyalizasyon uyumsuzluğu falan bunları alırken yada Bursaray'a araç alımı yaparken mevcut hattın durumuna göre (voltajı,sinyaliazsyonu vs.) bunlara bakılarak alınması gerekiyordu tercih başından yanlış ne ara alındı getirildi ona şaşırdım.
O zaman hatırlıyorum eski wowda bogestranın b80leri önermiştik adam gidip peronlara bile uymayan bu vagonları aldı olmayacağı baştan belliydi zaten

@Emirhan Sevdalı Manisa BBB KKTC deki Adakart validatörüne geçmiş ve gayet hızlı okuyor. Darısı Burulaş'a diyelim. Manisa icin hayırlı olsun aynı sorunlar onlarda varmış kart okumama falan ve bunlardaki limitler baya arttırılmış dolumdaki falan.
@Efe16 abi ne dersin bu işe Burulaş bir anda böyle hamle yaparmı ?

@Emirhan Sevdalı Manisa BBB KKTC deki Adakart validatörüne geçmiş ve gayet hızlı okuyor. Darısı Burulaş'a diyelim. Manisa icin hayırlı olsun aynı sorunlar onlarda varmış kart okumama falan ve bunlardaki limitler baya arttırılmış dolumdaki falan.
@Efe16 abi ne dersin bu işe Burulaş bir anda böyle hamle yaparmı ?

10 yıl dediğine göre Asis ile sözleşme süresi dolmuş ve yenilenmemiş.

Bu arada Bursakart vb. gibi kart tabanlı sistemden hesap tabanlı sisteme de geçiyorlar yani banka kartı gibi aynı bakiyeyi hem karekod hem NFC hem fiziksel kart ile kullanabilecekler.

Yanlış anlamadıysam Manisa burada kendi bağımsız altyapısını kurup geçiş sağlamış. Tebrik ederim, darısı Burulaş'ın başına.

Val8 falan da çözüm değil aslında bakarsanız.

10 yıl dediğine göre Asis ile sözleşme süresi dolmuş ve yenilenmemiş.

Bu arada Bursakart vb. gibi kart tabanlı sistemden hesap tabanlı sisteme de geçiyorlar yani banka kartı gibi aynı bakiyeyi hem karekod hem NFC hem fiziksel kart ile kullanabilecekler.

Yanlış anlamadıysam Manisa burada kendi bağımsız altyapısını kurup geçiş sağlamış. Tebrik ederim, darısı Burulaş'ın başına.

Val8 falan da çözüm değil aslında bakarsanız.
Kıbrıs'taki sistemin aslında aynısı validatörden anlasılıyor. Fakat Kıbrıs'ta üniversite ögrencisi okul kartını uygulamaya tanımlayınca okul kartını okutunca öğrenci tarifesi uygulanıyor Manisa da öyle bir durum var mı bilmiyorum. Ayrıca yine tek binislik QR bilet vs. sistemi yine var Manisa da. Uygulamayı inceledim de farklı bir firma yapmış Asis falan değil yani tamamen bağımsız olmuş.
Aslında hesap tabanlı olması bir yandan avantaj kartı unuttum derdi vs. olmayacak. Mevcut kartlar yine oradaki de kullanımda olacakmış fakat okutma hızı arttırılmış daha da öyle deniliyordu. Darısı dediğiniz gibi Burulas'ın başına Asis ile sözlesme bir süre daha devam edecek gibi belki feshedilir falan ama bilemeyiz bunu.
Asis'den eğer vazgeçilip böyle bir sistem yapılırsa Bursa'ya uzun senler gider bunu baştan söyleyeyim. Eğer Burulaş sağ gösterip sol vurmazsa hiç beklemediğimiz bir sisteme Kentkart'a falan geçerse hepimiz şaşırırız ki Kocaeli yıllardır Kentkart kullanıyor.

Darısı dediğiniz gibi Burulas'ın başına Asis ile sözlesme bir süre daha devam edecek gibi belki feshedilir falan ama bilemeyiz bunu

Feshi unutun, Böyle bir durumda Burulaş tazminat ödemek zorunda kalır bunu da istemez.

2019'da 5 yıllık yapılan sözleşme 2024 yılında 5 yıllık olacak şekilde yenilendi. Yani 2029'a kadar Asis'leyiz.

Manisa'nın girdiği bu sistem kendini kanıtlarsa her belediye yanaşır.

Tek eksi yanı abi en son eski Android işletim sistemini kullanması 7 yada 8 olması ve bir iki kart okutmadan sonra sistemin donması onu da telefona reset atar gibi resetliyorlardı. Validatör turun başlangıcından 1-2 dk sonra kendini toparlıyordu ve bu sistemde bir mobil uygulama falan yoktu 2 hat vardı ve saatleri belliydi 3 Jest 1 Atak vardı alım olduysa bilemem. Ek olarak Bursa da böyle validatörler gelse daha hızlı olurdu ona da eminiz. Acaba Asis validatörlerde Android'e mi geçse ?
Android tabanlı bir sistem öneren tek insan olbilirsiniz. Linux varken androidin esamesi dahi okunmaz gömülü sistemlerde hız sorunu varsa kodlayandan ötürüdür android çok daha ağır bir sistem

Feshi unutun, Böyle bir durumda Burulaş tazminat ödemek zorunda kalır bunu da istemez.

2019'da 5 yıllık yapılan sözleşme 2024 yılında 5 yıllık olacak şekilde yenilendi. Yani 2029'a kadar Asis'leyiz.

Manisa'nın girdiği bu sistem kendini kanıtlarsa her belediye yanaşır.
Mesela Isparta'da Kentkart'tan Kent Ekspress diye bir sisteme geçmişlerdi ve validatörleri Android tabanlıydı. Büyükşehirler artık maliyetten mi bilmiyorum kendi ulaşım sistemlerini vs. kurmaya başladılar ve büyük firmalar ile anlaşmıyorlar.
2029 a kadar en azından Bursa halkını ve şoförlerinin sorunlarını çözerek grerek validatörleri iyileştirerek, uygulamayı en iyi hale getirerek, sistemlerini toparlanması icin iyi bir süre ki validatörleri işletim saatleri içinde otobüsler sabah turunda falan veya belirli bir saaten sonra değiştirseler zaten sistem aynı panel aynı sadece okutucu cihaz değişecek ve dolum cihazları vs daha iyi hale getirilecek.
Sadece yeni cihaza okutma yapmak isteyen yolcular alışma süreci olacak ki halen daha ekrana okutanları görebiliyoruz onlar icin bir öğrenme süreci olur.
Uygulama da çalışmalar yapılana kadar bir süre devre dışı kalacak geçici olarak websiteye yönlendirilecek veya eski sürümü de yayınlayacak websitedeki gibi olanı sonrası zaten gelir.

Android tabanlı bir sistem öneren tek insan olbilirsiniz. Linux varken androidin esamesi dahi okunmaz gömülü sistemlerde hız sorunu varsa kodlayandan ötürüdür android çok daha ağır bir sistem
Linux u aktif olarak kullanan biri olarak tabii ki de Linux hızlı ama mevcut validatörlerin donanımları düşük olduğu için Linux un hızını yakalaması zor oluyor.

Android önermemizdeki sebep validatörde Linux tabanlı bir gömülü işletim sistemi oluşturma zahmetine katlanılmasını istemememiz. Android, gömülü Linux dağıtımlarına göre daha fazla sistem kaynağı tüketiyor orası doğru ancak eğer yüksek donanımlı Android işletim sistemli validatörler kullanılırsa sistemi yönetenin (Burulaş vs.) sadece sisteme entegre yazılımı geliştirme, stabil tutma zahmeti olacak. Temeli Android olduğu için bu kısımla ayrıca uğraşılmayacak.

Android önermemizdeki sebep validatörde Linux tabanlı bir gömülü işletim sistemi oluşturma zahmetine katlanılmasını istemememiz. Android, gömülü Linux dağıtımlarına göre daha fazla sistem kaynağı tüketiyor orası doğru ancak eğer yüksek donanımlı Android işletim sistemli validatörler kullanılırsa sistemi yönetenin (Burulaş vs.) sadece sisteme entegre yazılımı geliştirme, stabil tutma zahmeti olacak. Temeli Android olduğu için bu kısımla ayrıca uğraşılmayacak.
İşletim sistemi oluşturmaya gerek yok ki. Piyasada bulunan herhangi bir açık kaynak dağıtım ihtiyaca göre şekillendirilebilir. Gömülü sistemler genel olarak böyle ihtiyacı ve onun biraz üstünü karşılayabilecek bir şekilde tasarlanır zaten. Android muhtemelen 1-2 sene sonra açık kaynak olmayacak

Bir de normalde flood mesaj atmayı desteklemesem de bu konuyu ayrı bir mesaj olarak atmak istiyorum.

Bu başlığı neredeyse 1 ay önce, Bursa ulaşımı ile ilgili açılmış başlıkları doğrudan karşılamayan konular hakkında konuşmamız üzerine açmıştım.

Ancak 1 ay olmadan 20 sayfa mesaj yazmış olmamız ve Mustafa abinin (@mustafag ) uyarısını göz önünde bulundurunca bir tespitim oldu, bununla ilgili bir uyarı yapmak istiyorum.

Bu başlığı başta, 2. paragrafta yazdığım sebeple açsam da görüyorum ki hepimiz kolayına kaçıp mesajları ilgili başlıklara yazmak yerine topluca buraya yazmaya başladık.

Bu konuya dikkat edersek sevinirim.

İşletim sistemi oluşturmaya gerek yok ki. Piyasada bulunan herhangi bir açık kaynak dağıtım ihtiyaca göre şekillendirilebilir. Gömülü sistemler genel olarak böyle ihtiyacı ve onun biraz üstünü karşılayabilecek bir şekilde tasarlanır zaten. Android muhtemelen 1-2 sene sonra açık kaynak olmayacak
Ya da raspberry pi gibi ufak tek kartlı sistemler üzerinden de kurulabilir. 4 GB raspberry pi 3.400 küsür liraymış hepsiburadada (muhtemelen böyle şirketler için özel fiyat vs gibi şeyler yaplıyordır ama) Böyle yaparsa burulaşa sadece yazılımı yazması kalır.

Doğru başlık neresi bilmediğimden bıraya yazıyorum. Gerekli görülürse taşınabilir

Son düzenleme:
Ya da raspberry pi gibi ufak tek kartlı sistemler üzerinden de kurulabilir. 4 GB raspberry pi 3.400 küsür liraymış hepsiburadada (muhtemelen böyle şirketler için özel fiyat vs gibi şeyler yaplıyordır ama) Böyle yaparsa burulaşa sadece yazılımı yazması kalır.

Doğru başlık neresi bilmediğimden bıraya yazıyorum.

Doğru başlık burası hocam bu konuyla ilgili özellikle bir başlığımız yok. Belki Bursa ulaşımı ile ilgili öneriler başlığı da olur ama olsun mahsuru yok.

Karsan Jest, araç renkleri gibi uzayan konular için uyarı yapmıştım aslında. Validatör konusu da bu iki konu kadar uzamaya doğru gidiyor. Bu konuyu böylece toparlayayım.

Henüz Burulaş'ın Asis'le anlaşmalı olmak zorunda olduğu 3 yıl daha var. Burada istediğimiz öneriyi yapsak ta, Burulaş bu önerilerimizi görse de eğer uygulamak isterse 3 yıldan önce uygulayamaz.

Mevcut Bursakart sisteminde bu sorunlarda hepimiz hemfikiriz

1) Validatör yavaşlığı
2) Bursakart web sitesi ve mobil uygulamasındaki sıkıntılar.

2. madde doğrudan Burulaş elinde ancak 1. madde için tek çözüm Asis'in Val8 cihazları. Hatta belki biyometrik veri doğrulama özelliği olan Val10 cihazlarının bu özellikleri kapatılarak hizmete alınması da iyi bir çözüm olur.

Onun dışında alternatif validatörler, bu validatörlerin sahip olması düşünülen işletim sistemleri vb. konulara bir müddet ara verelim bence. Başlıklar şişmesin.

Konuyu değiştirmiş olacağım ancak şu an validatörden, Jest'ten ve araç renklerinden daha mühim bir konumuz var. Bilet ücretleri.

Aksi bir durum olmazsa Şubat ayında zamlı tarife uygulanacak. Zam oranının %30 olduğu söyleniyor. Pahalılıktan ziyade tarifelerle ilgili bir tartışma başlatmak istiyorum.

Sizce bu kadar çeşitli tarife olmalı mı yoksa her tarifenin ortalaması tek bir ücret mi olmalı?

Örneğin Bağlarbaşı'nda oturan biri 44 TL tarifesi nedeniyle Acemler'e gitmek için 35H beklemek yerine B16A bekliyor. Bunun gibi bir hattın tercihinin düşük olup diğerinde yığılmanın olduğu örnekler çok. Bu konuda ortalama tek ücret, 90 dakika içerisinde ücretsiz/indirimli aktarma yöntemleri vb. hakkında ne söylemek istersiniz?

Doğru başlık burası hocam bu konuyla ilgili özellikle bir başlığımız yok. Belki Bursa ulaşımı ile ilgili öneriler başlığı da olur ama olsun mahsuru yok.

Karsan Jest, araç renkleri gibi uzayan konular için uyarı yapmıştım aslında. Validatör konusu da bu iki konu kadar uzamaya doğru gidiyor. Bu konuyu böylece toparlayayım.

Henüz Burulaş'ın Asis'le anlaşmalı olmak zorunda olduğu 3 yıl daha var. Burada istediğimiz öneriyi yapsak ta, Burulaş bu önerilerimizi görse de eğer uygulamak isterse 3 yıldan önce uygulayamaz.

1) Validatör yavaşlığı

2. madde doğrudan Burulaş elinde ancak 1. madde için tek çözüm Asis'in Val8 cihazları. Hatta belki biyometrik veri doğrulama özelliği olan Val10 cihazlarının bu özellikleri kapatılarak hizmete alınması da iyi bir çözüm olur.

Onun dışında alternatif validatörler, bu validatörlerin sahip olması düşünülen işletim sistemleri vb. konulara bir müddet ara verelim bence. Başlıklar şişmesin.

Konuyu değiştirmiş olacağım ancak şu an validatörden, Jest'ten ve araç renklerinden daha mühim bir konumuz var. Bilet ücretleri.

Aksi bir durum olmazsa Şubat ayında zamlı tarife uygulanacak. Zam oranının %30 olduğu söyleniyor. Pahalılıktan ziyade tarifelerle ilgili bir tartışma başlatmak istiyorum.

Sizce bu kadar çeşitli tarife olmalı mı yoksa her tarifenin ortalaması tek bir ücret mi olmalı?

Örneğin Bağlarbaşı'nda oturan biri 44 TL tarifesi nedeniyle Acemler'e gitmek için 35H beklemek yerine B16A bekliyor. Bunun gibi bir hattın tercihinin düşük olup diğerinde yığılmanın olduğu örnekler çok. Bu konuda ortalama tek ücret, 90 dakika içerisinde ücretsiz/indirimli aktarma yöntemleri vb. hakkında ne söylemek istersiniz?
İzmir'deki 90 Dk içinde ücretsiz sistemi olması bence Bursa için mantıklı bir sistem Bursaray'dan zaten diğer araçlara geçmek bazen uzun sürüyor bazen kısa ondan aktarma süresini makul bir sürede tutarsak hem yolcu açısından da kolayılık olur. B16A nın güzergahı zaten baştan kısaltılmalı Bağlarbaşı ve Akyıldız'a gidene kadar sadece Adalet-Hürriyet Mahallelerinde hizmet verse (Millet Mahallesi minibüsleri misali) daha iyi olurdu. Ek olarak dediğiniz gibi yoğun ve direkt giden hat varken uzatmayı seçmek bir yandan saçma. Hatların uzunlukları baz alınarak olsa (Gittiğin kadar öde sistemi) bence daha mantıklı 2.bir validatör aracın iniş kısmına konulacak yolcu ineceği yerde validatöre okutarak ücret iadesi alır. Tabii ki de hesap yapılırken de (Ücret = Taban Fiyat + (Gidilen Durak Sayısı / Durak Başı Ücret) olur ona göre hesaplanır.

1) Validatör yavaşlığı

Burulaş arka planda geliştirebilir bu sistemleri anlaşması devam etse dahi. Zaten 3 yıl böyle bir sistemin altyapısını hazırlamak için yeterli bir süre bence.

Burulaşın fiyatları bana abes geliyor. İstanbulda tam 35 lira diye çıngar çıkaranlar bursada nasıl hayatta kalırlardı diye düşünmeden edemiyor insan

1) Validatör yavaşlığı

Kocaelide belediye ve ÖHOlarda şöyle bir muhabbet var mesela örnek olarak hattımız e12 olsun bu hatta sitelerden binen kişi kartı okutmadan önce şoföre Setbaşında ineceğini söylüyor ve ona göre fiyat normal hat tarifesine düşüyor. Şoför kendi vadilatöründen bir tuş ile bunu ayarlıyor. Kocaelide Kentkart kullanılıyor bu özellik asiste varmı bilmiyorum. Bursa'da da olabilir

Geri