Bursa'nın Minibüsleri

Aslında Cerrah kooperatifindeki İnegöl içindekiler aslında mavi olanlar kartlı sisteme dönebilir bence ama güzergahı 611 e göre daha farklı. 611 e pararel bir güzergah olabilir.

Aslında Cerrah kooperatifindeki İnegöl içindekiler aslında mavi olanlar kartlı sisteme dönebilir bence ama güzergahı 611 e göre daha farklı. 611 e pararel bir güzergah olabilir.

2022/256 sayılı UKOME kararına dayalı gerçekleştirilen dönüşüm sadece 16 M xxxx serisi tahditli plakaları kapsıyor.

Bu kapsamdaki kartlı sistem dönüşümü İnegöl'de sadece Cerrah minibüslerinde gerçekleştirilebilir.

Geri kalanlar sözleşmeli toplu taşıma aracı statüsünde olup kartlı sistem entegrasyonu 755B hattındaki usule göre gerçekleştirilir.

2022/256 sayılı UKOME kararına dayalı gerçekleştirilen dönüşüm sadece 16 M xxxx serisi tahditli plakaları kapsıyor.

Bu kapsamdaki kartlı sistem dönüşümü İnegöl'de sadece Cerrah minibüslerinde gerçekleştirilebilir.

Geri kalanlar sözleşmeli toplu taşıma aracı statüsünde olup kartlı sistem entegrasyonu 755B hattındaki usule göre gerçekleştirilir.
İnegöl'deki bazı araçlar M plakalı değil ( Özellikle Köy hatları ve şehir içindeki nakit binişli hatlar) ve bildiğim kadarıyla normalde HO plakaya geçmek gerekmiyor mu o konuda bilgim yok ama Bilecik,Kocaeli'de falan hep HO plakalar mevcut.

İnegöl'deki bazı araçlar M plakalı değil ( Özellikle Köy hatları ve şehir içindeki nakit binişli hatlar) ve bildiğim kadarıyla normalde HO plakaya geçmek gerekmiyor mu o konuda bilgim yok ama Bilecik,Kocaeli'de falan hep HO plakalar mevcut.

Ovvv. HO plaka mevzusu açıldı hemen bilgilendiriyorum. 2022 yılına ait olması lazım bir UKOME kararında HO plaka sayı aralığı - ilçe tahsisleri yapılmıştı. 16 HO 5000 - 5499 arası İnegöl diye kalmış aklımda emin değilim tekrar bir bakmam lazım.

Geçtiğimiz aylardan bir UKOME'de alınan karara göre HO plaka geçiş için son tarih 31 Aralık 2025 ancak daha HO plaka tescili yapılan bir tane bile araç yok.

Bursa için HO plaka gereksiz zaten plakalar M olarak düzenli bu yüzden yapılmıyor olabilir

HO plaka geçişi ile ilgili bir söylenti var. Bu söylentiye göre HO plaka geçişi yapılmayacak araçlar şu şekilde:
• Batı Özel Halk Otobüsleri (16 M 00xxx otobüs ve 16 M 10xxx minibüs)
• Doğu Özel Halk Otobüsleri (Yalnızca M plakalı otobüsler)
• Kartlı sisteme geçiş yapan M plakalı minibüsler

Yani HO plaka geçişi şu araçlarda olacak:
• Yaztur, Bursabeyi vb. oluşumlara ait araçlar
• Hotkop ve İnulaş M plakalı otobüsler
• Batı Özel Halk Otobüsleri Şirketi (BURUTAŞ) bünyesindeki Karsan Atak'lar
• Doğu Özel Halk Otobüsleri'ne ait sivil plakalı Karsan Jest'ler
• Bursa Minibüsçüler Koop. bünyesindeki otobüs ve minibüsler

kısacası sözleşmeli araçlarda HO plaka geçişi olacağı söylentisi bulunuyor. Ancak ben tüm özel halk otobüslerinde HO (yahut başka bir seri) geçişi yapılıp sözleşmeli ve 86/10553 hükümlerine dayalı toplu taşıma araçlarının aynı seri plakaya sahip olması gerektiğini savunuyorum. Gözlemlediğim kadarıyla M plaka işleticilere bir özgüven veriyor ve bundan dolayı olsa gerek Hotkop ve İnulaş ta 86/10553 kazanımlarına sahip olmayacak şekilde tahsisli M plaka aldı.

Bununla birlikte yeşil beyaz araçlar ve MTS rengi olarak kast ettiğimiz araçlar da sözleşmeli rengi diye kast ettiğimiz gri şeritli sarı beyaz renk kombinasyonuna sahip olursa İstanbul'dakine benzer bir bütünlük sağlanır.

16 m0427 mesken minibüsü çalışıyor bugün gördüm

Dönüşüme girmeyen tek araç. Böyle bir durumda bağlanması ve kartlı sisteme ya da servise dönüşümü gerçekleşmeden çalışmaması gerekir. Seferleri de yolcusu da az olur bu koşullarda işleri de iyi olmaz neden böyle çalışıyor ki...

Gürsu'da da tek araç kalmıştı dönüşmeyen, araç bağlanmıştı. Sonrasında plaka sahibi araçsız bir şekilde M plakayı satmıştı, alan da servise dönüşmüştü diye hatırlıyorum yalan olmasın.

Dönüşüme girmeyen tek araç. Böyle bir durumda bağlanması ve kartlı sisteme ya da servise dönüşümü gerçekleşmeden çalışmaması gerekir. Seferleri de yolcusu da az olur bu koşullarda işleri de iyi olmaz neden böyle çalışıyor ki...

Gürsu'da da tek araç kalmıştı dönüşmeyen, araç bağlanmıştı. Sonrasında plaka sahibi araçsız bir şekilde M plakayı satmıştı, alan da servise dönüşmüştü diye hatırlıyorum yalan olmasın.
İnat etmenin bir anlamı yok eninde sonunda herkes kartlı sisteme geçecek nedeni ise nakit ödeme kalkacak zaten kısa süre içinde bu enflasyonda para basmakta problem ödeme yapmakta plaka sahipleri biran önce geçmeli yoksa olan onlara olur.

Bilmiyorum j10 bir araçtı içinde yolcu da vardı

IMG-20251028-WA0012.webp

Ertuğrulgazi Minibüs Durağı'nda G7 kalkışı beklerken. Şu araçlar otobüs hatlarında değil de paralel hatlarda çalışsa kalabalık olmasa dolmuşların yerine çalışsa on numara.

Tıklım tıklım değilken ve bineceğim zaman yer bulduğum sürece minibüsleri seviyorum.

@Efe16 😁

Berbat bir araba jest isterse hiç koltuğu olmasın içinde bursa şehrine yakışmayan bir taşımacılık.
Jest bazı illerde gerek fiyatı gerek motorundan dolayı galiba tercih ediliyor ya da Centro yu kullanmıyorlar onu anlamış değilim. İnegöl deki centrolar veya Bursa daki Centro gerçekten güzel araçlar ve minibüs hatları içinde uygun ki Kestel,Gürsu veya Millet Mah. Vb. minibüslerinde denenbilecek bir araca sahip

Jest bazı illerde gerek fiyatı gerek motorundan dolayı galiba tercih ediliyor ya da Centro yu kullanmıyorlar onu anlamış değilim. İnegöl deki centrolar veya Bursa daki Centro gerçekten güzel araçlar ve minibüs hatları içinde uygun ki Kestel,Gürsu veya Millet Mah. Vb. minibüslerinde denenbilecek bir araca sahip

Bursa'daki tüm Jestler sıfır otomatik vites Otokar Centro ile yenilense dahi yeterli olacak. Centro'lar çok güzel araç

Bursa'daki tüm Jestler sıfır otomatik vites Otokar Centro ile yenilense dahi yeterli olacak. Centro'lar çok güzel araç
Otomatik vites hem daha seri çalışır hem trafikte dur kalklarda falan aracı yormaz. Centro'lar güzel araç bende beğeniyorum devamlı kullandığım bir araç olduğu için. Sadece kapıları havalı kapı galiba ondan açılış kapanışları biraz yavaş kalıyor gibi geliyor ama kapasite anlamında da rahat.

Otomatik vites hem daha seri çalışır hem trafikte dur kalklarda falan aracı yormaz. Centro'lar güzel araç bende beğeniyorum devamlı kullandığım bir araç olduğu için. Sadece kapıları havalı kapı galiba ondan açılış kapanışları biraz yavaş kalıyor gibi geliyor ama kapasite anlamında da rahat.

@ali adlı bir üyemiz vardı bu aralar aktif değil. O Otokar araçlarını çok seven bir üyemizdi. Olsaydı güzel güzel anlatırdı. Otokar Centro'nun frenlerinin kapılarının ve süspansiyonlarının havalı olması onu minibüsten ayırıp bir otobüs haline getirmiş. Mini otobüs olarak tabir ettiğimiz "mikrobüs" kelimesi var ya, Centro o tabire çok uygun aslında. Ayrıca otomatik şanzıman düz vitesteki hantallığın da önüne geçecektir.

Bu yüzden 8 metre olmasa bile Centro'ya dönüşüm yine yeterli olacaktır. Batı Özel Halk Otobüsleri'nde Centro dönüşümüyle ilgili plan aşamasında bir durum var, duyumunu aldım. Eğer olursa önümüzdeki yaz bu oluşumdaki jestlerin büyük bir çoğunluğu otomatik vites Centro ile yenilenecek. @Efe16 abi seni de bilgilendirmiş olayım.

Bu yüzden 8 metre olmasa bile Centro'ya dönüşüm yine yeterli olacaktır. Batı Özel Halk Otobüsleri'nde Centro dönüşümüyle ilgili plan aşamasında bir durum var, duyumunu aldım. Eğer olursa önümüzdeki yaz bu oluşumdaki jestlerin büyük bir çoğunluğu otomatik vites Centro ile yenilenecek. @Efe16 abi seni de bilgilendirmiş olayım.
Yenilemişken ataklarla yenileselersi centronun kapasiteside jestten 5 kisi fazla olsun çağre değilki ukome ve burulaş bu konuda artık gerekli kararları almalı 8 metre ve altı taşımacılik kartlı sistemde yasaklanmalı.

Yenilemişken ataklarla yenileselersi centronun kapasiteside jestten 5 kisi fazla olsun çağre değilki ukome ve burulaş bu konuda artık gerekli kararları almalı 8 metre ve altı taşımacılik kartlı sistemde yasaklanmalı.

Yani keşke öyle olsa ama şu an 2017 - 2018 model Karsan Atak'lar bile 5 milyon civarında. Araç yenileme herkesin kolayca karşılayabileceği bir durum değil, mikrobüs dönüşümünde bile izin verilen en yaşlı Jest'ler ile dönüşüme girenler oldu. Bunun kredi bulması, ödeme planları vs. var. Karsan bir güzellik yapmadığı sürece toplu 8 metre geçişi zor. Şu an herhangi bir 8 metre otobüsün sıfırı 10 milyonun üzerinde. Otokar toplu alımlarda çok sağlam fiyat kıran bir şirket, sıfırı liste fiyatı 7.5 milyon lira olan Centro'lar için güzel bir anlaşma yapılırsa geçiş yapılır.

Yani keşke öyle olsa ama şu an 2017 - 2018 model Karsan Atak'lar bile 5 milyon civarında. Araç yenileme herkesin kolayca karşılayabileceği bir durum değil, mikrobüs dönüşümünde bile izin verilen en yaşlı Jest'ler ile dönüşüme girenler oldu. Bunun kredi bulması, ödeme planları vs. var. Karsan bir güzellik yapmadığı sürece toplu 8 metre geçişi zor. Şu an herhangi bir 8 metre otobüsün sıfırı 10 milyonun üzerinde. Otokar toplu alımlarda çok sağlam fiyat kıran bir şirket, sıfırı liste fiyatı 7.5 milyon lira olan Centro'lar için güzel bir anlaşma yapılırsa geçiş yapılır.
Alırken 1 kerede alınıp çıkılacak indirim bile yapılır toplu alım olduğu için ama ilk bunu yasal bir sürece oturtmak lazım kimsenin laf söyleyemeceği duruma getirmek lazım bunu yapacak kurumlarda burulaş ve ukome.

@ali adlı bir üyemiz vardı bu aralar aktif değil. O Otokar araçlarını çok seven bir üyemizdi. Olsaydı güzel güzel anlatırdı. Otokar Centro'nun frenlerinin kapılarının ve süspansiyonlarının havalı olması onu minibüsten ayırıp bir otobüs haline getirmiş. Mini otobüs olarak tabir ettiğimiz "mikrobüs" kelimesi var ya, Centro o tabire çok uygun aslında. Ayrıca otomatik şanzıman düz vitesteki hantallığın da önüne geçecektir.

Centroları bende seviyorum ve aslında memnunuz bir yandan da İnegöl de tutmuş hatta bir köy hattında da kullanılıyor.Centrolar 35-G hattından tut B16A'ya kadar kapasitelerde hem sorun olmaz bir yandan da yolcu açısından rahat olur.

Neden Isuzu novocity gibi araçlardan kimse bahsetmiyor sadece atak yok 8-9 mt araçlarda
Novociti Life aslında güzel araç o da İnegöl de bir hatta sadece var o da köy hattı. Bursa da belirli hatlarda çalışanda var ve değerlendirilebilir. Ama normal novocity yüksek taban ve biniş inişler bir tık zor olabilir özelliikle bebek arabalı ve tekerlekli sandayleli yolcular için.

Neden Isuzu novocity gibi araçlardan kimse bahsetmiyor sadece atak yok 8-9 mt araçlarda

8 metrelik araç dönüşümünde elbette Isuzu Novociti Life, BMC Neocity gibi araçlar da kullanılabilir. Minibüslerin 8 metreye dönüşümünü en çok Efe abi istiyor ve Efe abi de gittiği yerlerde 8 metre olarak en çok Atak'ı görüyor. Özellikle Atak'tan bahsedilmesinin sebebi bu.

Neocity, diğerlerine göre 50 cm daha uzun olsa da iç dizayn bakımından en sevdiğim kısa araçtır kendisi. Basamak arkası da Atak ve Novociti Life'dan daha alçak olduğu için daha erişilebilir. Koltuk sayısı Atak ve Novociti Life kadar olsa da içerisi onlar kadar sıkışık değil, havuzu vs. ferah. Bir ara Mudanya'da 1SY hattında çok çalıştı, bu aralar oraya da Yeni Atak, Eski Atak ve Doruk verildiğini görüyorum ama 1SY için aslında Neocity uygun, yaşlı yolculardan dolayı.

En sevdiğim 8 metrelik araç Sultan LF idi ama üretimi bitti. İnulaş gibi Bursa ÖHO da topluca Sultan LF'ye geçseydi çok güzel olurdu.

8 metrelik araçlarda bir seçenek te Akia Ultra LE8. Bu araç iç piyasada hiç satılmadı diye biliyorum. Aslında motor - şanzıman kombinasyonu ve sağlamlığından dolayı en tercih edilebilecek bir araç

@Efe16 bizim bu dillendirdiğimiz toplu alım işini Karsan yerine Akia ile yapsalar daha iyi olmaz mı? Hem LE8 aracı iç piyasaya dahil olur hem de Akia'nın durumları düzelir.

Geri