Bursaray Hat 1: Emek-Şehir Hastanesi Uzatma Hattı

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Efe16
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Yol açıldı evet fotoğraf çekecektim unuttum kazık makinaları şuan hastane girişinin önünde kazık çakma işlemlerine başladılar.İstasyonun bitirilebilmesi için bu bölümün en hızlı şekilde yapılması gerekiyor önlerinde 1 yıl var sanırım 1 yıla istasyon tamamlanır artık.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun Bursa Şehir Hastanesi ve YHT garı bağlantı yolları temel atma töreninde yaptığı açıklamalardan:

Bursa’da devam etmekte olan önemli ulaşım projelerimizden biri de 6 kilometre uzunluğunda, 4 istasyon ve 1 adet 110 bin metrekare raylı sistem araçlarının parklanacağı ve bakımlarının yapılacağı depo sahasından oluşan; Emek-YHT Gar-Şehir Hastanesi Hafif Raylı Sistem Hattı kısa adıyla Şehir Hastanesi Metrosu’dur. Saatte 88 kilometre tasarım hızı ile günlük 410 bin yolcuya hizmet verecek. Bildiğiniz üzere 2024’te Geçit-Balat İstasyonunun yapımını tamamlayarak işletmeye açtık ve Bursa Büyükşehir Belediyesine devrettik. Geri kalan kesimini de inşallah 2026 yılında hizmete sunacağız.

Saatte 88 kilometre tasarım hızı

Bunu derken neyi kast etti acaba. Hattın işletim hızı saatte 70 km. Yapılan uzatma saatte 88 km hızla işletime uygun demek istediyse anlarım ama bu ifade çoğu kişi tarafından hattın saatte 88 km hızla işletileceği şeklinde anlaşılmasına sebep olabilir.

Bunu derken neyi kast etti acaba. Hattın işletim hızı saatte 70 km. Yapılan uzatma saatte 88 km hızla işletime uygun demek istediyse anlarım ama bu ifade çoğu kişi tarafından hattın saatte 88 km hızla işletileceği şeklinde anlaşılmasına sebep olabilir.
Araç hızı 70 km onlar tasarım hızını söylüyor.

Bursa Şehir Hastanesi ve YHT garı bağlantı yolları temel atma töreninde
Ulaştırma Bakanı bügün Bursada mıydı

İstanbul'da ulaştırma bakanlığı'nın yaptığı ve İBB'ye devrettiği 22 kilometre uzunluğunda 3 metro hattına ait inşaat bedeli olan 13,5 milyar lirayı İBB 10 ayda bakanlığa geri ödemiş. Dün İBB bütçe görüşmelerinde başkan vekili açıklamış. Bakanlık metro hattını biz yaptık diyor ama parasını belediyelerden alıyorlar. Açılıştan sonra bu tartışmalara hazır olun derim. İstanbul'da ben yaptım tartışması çok.

İstanbul'da ulaştırma bakanlığı'nın yaptığı ve İBB'ye devrettiği 22 kilometre uzunluğunda 3 metro hattına ait inşaat bedeli olan 13,5 milyar lirayı İBB 10 ayda bakanlığa geri ödemiş. Dün İBB bütçe görüşmelerinde başkan vekili açıklamış. Bakanlık metro hattını biz yaptık diyor ama parasını belediyelerden alıyorlar. Açılıştan sonra bu tartışmalara hazır olun derim. İstanbul'da ben yaptım tartışması çok.
Valla benim için hiç önemi yok istedikleri kadar tartışabilirler yönetici geçici yatırım kalıcıdır.Ben bitmesine bakarım kimin yaptığına değil.

Şehir Hastanesi Metrosu hedeflenen tarihte Gar’a kadar mı bitecek?

Cuma günü… Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu geldiğinde, projesi geçen dönem hazırlanan Çevre Yolu-Şehir Hastanesi-Gar-Geçit Bağlantı Yolu’nun da temelini attı.

Uraloğlu…
Konuşmalarında, hızlı trende olduğu gibi Şehir Hastanesi Metrosu bitiş tarihini 2026 olarak açıkladı, ama önümüzdeki son durum raporu pek umut verici değil.

Rapora göre…
Projenin ilerleme oranın yüzde 73 seviyesinde. Geriye daha yüzde 27’lik iş olduğu görülüyor ki, 6.1 kilometrelik hattın 3.5 yılda 900 metrelik bölümü yapabildiği için umut vermiyor.

En önemlisi…
Ulaştırma Bakanlığı raporunda, Gar İstasyonu’nun 2026’da tamamlanacağı bilgisi yer alırken, Şehir Hastanesi İstasyonu için 2026 sonu öngörülüyor.

Rapordan…
Hattın Gar’a kadar tamamlanıp tren-metro entegrasyonunun sağlanacağı, Şehir Hastanesi etabının uzayacağı anlaşılıyor.

Kaynak: Olay Gazetesi / Ahmet Emin Yılmaz

3-yazi-icin-sehir-hastanesi-metrosu-insaati.webp

Projenin ilerleme oranın yüzde 73 seviyesinde. Geriye daha yüzde 27’lik iş olduğu görülüyor ki, 6.1 kilometrelik hattın 3.5 yılda 900 metrelik bölümü yapabildiği için umut vermiyor.
Şunu unutuyor ama sayın ahmet bey artık tek istasyon kaldı ve bu istasyon bittikten sonra iş sadece ince işlere kalıyor.1 yıla kesin biter hat.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2026 bütçe sunumunda Emek - Şehir Hastanesi metrosu hakkında verilen bilgilerin görselini paylaşıyorum.

Açılan Geçit / Balat istasyonunu açıldığı günden bugüne kadar 800 bin yolcu kullanmış.

Bir başka önemli nokta ulaştırma bakanı tasarım hızını 88 km diyordu. Fakat bu sunumda tasarım hızı 70 km olarak belirtilmiş.

1763995291849.webp

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2026 bütçe sunumunda Emek - Şehir Hastanesi metrosu hakkında verilen bilgilerin görselini paylaşıyorum.

Açılan Geçit / Balat istasyonunu açıldığı günden bugüne kadar 800 bin yolcu kullanmış.

Bir başka önemli nokta ulaştırma bakanı tasarım hızını 88 km'den diyordu. Fakat bu sunumda tasarım hızı 70 km olarak belirtilmiş.

Ekli dosyayı görüntüle 25647

Emek ve Geçit/Balat istasyonları arasında sinyalizasyon sistemi devreye alınmadığı için Arabayatağı'ndan Emek yönüne giden trenler doğrudan Geçit/Balat'a gitmiyor. Emek - Geçit/Balat arası ikili tren setiyle görerek sürüş (kara düzen) şeklinde mekik sefer işletiliyor.

İşletim doğrudan Geçit/Balat - Arabayatağı şeklinde olsaydı daha çok yolcu taşınabilirdi. Geçit/Balat hizmette ancak tamamen açılmış değil.

20 ayda 800 bin yolcu; ayda 40 bin, günde 1333 kişi. Bana inandırıcı gelmedi pek

Emek İstasyonu bildiğin üzere çoğunlukla Mudanya otobüs hatları, 14/B36 türevli köy hatlarından aktarmayla binişlerin olduğu bir istasyon. Emek'in gerisinde Geçit/Balat olsa da mekik seferden dolayı söz konusu otobüslerdeki yolcular Geçit'te inmek yerine Emek'te iniyor. Geçit İstasyonu'ndan binişler genellikle Balat ve Geçit'te olup yürüyerek istasyona giden ya da çok düşük ihtimal H1 - metro aktarması yapacak yolculardan oluşuyor.

Bu nedenle Geçit/Balat'ın pek yolcu yoğunluğu olduğu söylenemez.

Emek İstasyonu bildiğin üzere çoğunlukla Mudanya otobüs hatları, 14/B36 türevli köy hatlarından aktarmayla binişlerin olduğu bir istasyon. Emek'in gerisinde Geçit/Balat olsa da mekik seferden dolayı söz konusu otobüslerdeki yolcular Geçit'te inmek yerine Emek'te iniyor. Geçit İstasyonu'ndan binişler genellikle Balat ve Geçit'te olup yürüyerek istasyona giden ya da çok düşük ihtimal H1 - metro aktarması yapacak yolculardan oluşuyor.

Bu nedenle Geçit/Balat'ın pek yolcu yoğunluğu olduğu söylenemez.
Dün gece şunu gördüm gece hatlarındaki otobüsler Kestel-Geçit/Balat arası çalışabiliyorken Neden Geçit/Balat-Kestel arası tek tren olmuyor ? Ayrıca şöyle bir durum var Kestel yönüne giden tren çok kalabalık oluyor ki Kestel ve diğer yerlere giden yolcu sayısı fazla. Geçit/Balat-Kestel arası tramvay hattına dönebilir aslında Üniversite gibi.

Dün gece şunu gördüm gece hatlarındaki otobüsler Kestel-Geçit/Balat arası çalışabiliyorken Neden Geçit/Balat-Kestel arası tek tramvay olmuyor ? Ayrıca şöyle bir durum var Kestel yönüne giden tren çok kalabalık oluyor ki Kestel ve diğer yerlere giden yolcu sayısı fazla. Geçit/Balat-Kestel arası tramvay hattına dönebilir aslında Üniversite gibi.
Tramvay kelimesi kullanılarak kavram karmaşası olmuş ancak Emek-Kestel arası işletim olmamasının en büyük nedeni vagon yetersizliği.

Dün gece şunu gördüm gece hatlarındaki otobüsler Kestel-Geçit/Balat arası çalışabiliyorken Neden Geçit/Balat-Kestel arası tek tramvay olmuyor ? Ayrıca şöyle bir durum var Kestel yönüne giden tren çok kalabalık oluyor ki Kestel ve diğer yerlere giden yolcu sayısı fazla. Geçit/Balat-Kestel arası tramvay hattına dönebilir aslında Üniversite gibi.

Emek - Arabayatağı neden Geçit/Balat - Arabayatağı olmuyor diye bir soru sorup yanıtlamış olayım.

Emek ve Geçit/Balat istasyonları arasında sinyalizasyon / ATP sistemi devrede değil. Bu yüzden mevcut hatta ATP devrede çalışan tren seti direkt Geçit/Balat'a gitmiyor.

Mevcut treni her seferinde Emek - Geçit/Balat için ATP devre dışı/devrede yapmak yerine de mekik sefer düzenleyip Emek - Arabayatağı'nın hiçbir şekilde etkilenmemesini sağlıyorlar.

Geri