Açıkçası nüfusu kriter olarak baz alacaksak nüfusu 100 bin küsür olan Mudanya'ya da gerek yoktu. Her ne kadar yaz sezonunda Mudanya'ya talep artsa da bu artan talep 25 metrelik çift körüklüyle hat işletimini gerektirir miydi tartışılırdı. Bunu ortaya atan eski belediye başkanı da sonrasında bundan vazgeçip 18 metrelik otobüslerle herhangi bir şehir içi hat işletir gibi yapılacak işletime "hızlı otobüs" diyerek prim kasmaya çalıştı ama başarılı olamadı tabii.
Burası bursa merkez günlük yolcu sayısına bakmak ve ona göre yorum yapmak lazım inegölde koyulacak hattın yolcu sayısı kaç...
Mudanya'nın ulaşım durumu, yapılması gerekenler vb. malumunuz ama süreci şöyle özetleyelim.
Bozbey döneminde Mudanya'ya Akia Ultra LF25'lerin çalışacağı bir metrobüs hattı projesi ortaya atıldı. Hatta o projeye ilişkin başlık ta var ama misyonunu tamamladığı için kilitlemiştim.
Burada o metrobüs projesinin fantezi olduğunu yanlış hatırlamıyorsam Mustafa abi (
@mustafag ) ile birlikte birkaç kişi dile getirmiştik.
Daha sonra Bozbey metrobüsten vazgeçerek "hızlı otobüs" adıyla bir proje duyurdu ama buna proje demeye şahit lazım. Bildiğiniz 1M'yi kapatıp 1MB hattının kodunu M1 olarak değiştirip bu hatta körüklü otobüsleri sabitleyerek düzenli çalıştırmaydı. Yani bir büyükşehir belediye başkanının proje olarak tanıtmasının yersiz olduğu bir durum. Bu tarz bir tanıtımı ancak küçük şehirlerde makul karşılayabiliriz.
M1 (1MB) tanıtımının ardından UKOME'de 1M ve 1SY hatlarının kapatılması ve Yenimahalle, Arnavutköy gibi konumlardan Mudanya BUDO'ya besleme yapacak 4M, 5M, 6M hatlarının oluşturulması kararı alınmıştı.
Aynı dönemde "hızlı otobüs" işletimi için güzergah üzerindeki otobüs durakları için ve Mudanya BUDO'yu daha verimli bir hareket noktası yapmak için iyileştirmeler yapılması kararı da alınmıştı ancak buna dair hiçbir iyileştirme çalışması görmedim.
Yakın dönemde belediye yönetiminde yaşanan değişikliğin ardından apar topar İnegöl için metrobüs tanıtımına prim vb. diyorsak en az bunun kadar Mudanya metrobüs/hızlı otobüs planı da primdi.
Ayrıca söz konusu dönemde Mudanya minibüsleri için yapıcı adımların atılmaması da işin ayrı bir boyutuydu.
Tartışmaları bir kenara bırakıp Mudanya ve İnegöl ulaşımı için yapıcı çözüm önerileri paylaşacak olursak ben şunu diyebilirim
Mudanya minibüs durağı ile anlaşarak duraktaki tüm araçların Mudanya ilçesine tescilli servis ve taksiye dönüşümün UKOME kararıyla yapılıp minibüs durağı faaliyetlerinin durdurularak bölgedeki kartlı sistem bünyesindeki taşımacılığın Burulaş'a bırakılması. Ardından;
1M hattını Mudanya BUDO - Emek İstasyonu (gelecekte Gar ya da Şehir Hastanesi kalkışlı da olabilir) arası 18 metrelik otobüslerle işletmek
Mevcut (1M) Arnavutköy - Emek İstasyonu güzergahını da 12 metrelik araçlarla günün belirli (iş/okul yoğunluk saatleri uygundur) saatlerinde çalışacak şekilde 1M2, 1MA gibi kodlarla işletmek
1M2/1MA çalışmadığı saatlerde yolcu mağduriyeti oluşmaması açısından Bozbey dönemi UKOME'sinde belirlenen 4M, 5M, 6M hatlarında öncelikle hat kodu değişikliğine (kod düzeni uyumsuz olduğu için) gidilip ardından gerektiği takdirde güzergah iyileştirmeleri yaparak bu hatları hayata geçirmek.
Organize Sanayi kalkışlı Tirilye, Mesudiye vb. minibüslerini Mudanya BUDO son durak yapmak.
İnegöl için ise
@bykullanıcım 'ın da dediği gibi İnulaş'a 12 metrelik araç aldırılarak yolcu yoğunluğu yüksek bölgelerde 12 metrelik araçlarla işletim yaptırmak.
Bunları birebir veya çok yakın şekilde daha önce konuşsak ta derleme açısından yeniden paylaşmak istedim.