Bursa Özel Halk Otobüsleri 🚌

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Efe16
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Dur bakalim ilk hafta açıklamaları ne olacak görelim

Yeni başkan Ramazan Çalan'ı da eski başkan Sadi Eren'i de yakından tanıyan @Berktuğ abinin yorumlarını bekliyorum.

Bu arada oy verip değişimi gerçekleştiren de esnaf. Demek ki ya önceki başkanın yönetiminde ya da yeni başkanın vaatlerinde değişimi gerektiren bir şeyler oldu.

Hayırlı olsun o zaman inşallah çözün odakli ve şu jestlerden kurtulduğumuz bir dönem olur ve öho grubuda rahat bir nefes alır

Minibüsçüler odası başkanının da değiştiği bu dönemde Engin Solmaz, Fahrettin Beşli ve Ramazan Çalan işbirliği yapıp Bursa ulaşımını kalkındırmalı. Birbirlerini engelleyerek, kısıtlayarak maalesef bir yere varılmıyor. Hem esnaf hem yönetim hem halk hak ettiğine kavuşsun.

Minibüsçüler odası başkanının da değiştiği bu dönemde Engin Solmaz, Fahrettin Beşli ve Ramazan Çalan işbirliği yapıp Bursa ulaşımını kalkındırmalı. Birbirlerini engelleyerek, kısıtlayarak maalesef bir yere varılmıyor. Hem esnaf hem yönetim hem halk hak ettiğine kavuşsun.
Araç boylarıyla ilgili kesinlikle çalışma yapılmalı burulaş ve öho nun bu durumu değiştirmesi lazım.

Geçen hafta ağırlıklı olarak; BURULAŞ Otobüs İşletme Müdürlüğümüzün, kent içi toplu taşıma hizmetlerini daha yaygın ve daha ekonomik sürdürebilmek için, hizmet alımı sözleşmeleri kapsamında birlikte çalıştıkları Özel Halk Otobüslerinin aylık hak edişlerine esas bedelin, güncellenmesi görüşmelerine yoğunlaştık.Şubat 2026’dan geçerli olacak şekilde hayata geçirilen, toplu taşıma tarifesindeki artış oranının yolcu başına getirisi referans alınarak yapılan paylaşım modeli üzerinden; alt taşımacı, oda, kooperatif ve şirket bazlı yaptığımız müzakerelerde büyük ölçüde mutabakat sağladık.

X twitter Fahrettin Beşli

Anlaşma yapıldıktan sonrada araçlar ligili boyut iyileştirmeleri gündeme gelmeli artık

Anlaşma yapıldıktan sonrada araçlar ligili boyut iyileştirmeleri gündeme gelmeli artık

Minibüsçüler Odası ve Halk Otobüsçüleri Odası yeni başkanları umarım bu konuda minibüs işletimini bırakıp otobüs işletimine sıcak bakma düşüncesine sahiptir.

Eğer öyleyse masada anlaşılır UKOME'ye taşınır 2018/275 ve 2022/256 sayılı kararlara bir düzenleme gelir ondan sonra toplu alım vs. olmayacak iş değil.

Sözleşmeli taşımacılarda da köy/kırsal taşımacıları dışında kalan merkezi taşımacılara (Ayazlar, Bursabeyi, Yaztur, Akçalar) minibüs izni kesinlikle verilmemeli.

Sözleşmeli taşımacılarda da köy/kırsal taşımacıları dışında kalan merkezi taşımacılara (Ayazlar, Bursabeyi, Yaztur, Akçalar) minibüs izni kesinlikle verilmemeli.
Aynen öyle fahrettin beyin ve işletmecilerin bu konu hakkında iyice düşünüp karar almaları gerekiyor günü kurtarmak için değil kesin çözüm lazım.

Aynen öyle fahrettin beyin ve işletmecilerin bu konu hakkında iyice düşünüp karar almaları gerekiyor günü kurtarmak için değil kesin çözüm lazım.

Minibüs kötü araç değil her zaman söylüyorum ancak büyükşehirlerde belirli bir sayının üzerinde nüfusa sahip bölgelerde ana ulaşım hatlarında kullanılmamalı.

Ayrıca minibüs durak dönüşümleri tamamlandığında ve batı özel halk otobüsleri yeterli araç sayısına ulaştığında (yaparlarsa 600 tahditli plakalı araç) M plakalı çok sayıda araç olacak ve bunun sonucunda sözleşmeli taşımacılara pek alan kalmayacak. Özellikle kuzey ve doğu minibüsleri dönüşümleri gerçekleştirdiğinde Özel Halk Otobüsçüleri Odası'na bağlı çalışan doğu grubu özel halk otobüsleri ile doğrudan rekabet olacak. Bu konular nasıl çözülür acaba? Sözleşmelilerin sözleşmesi bittiğinde yenilemeyerek yapılabilir belki. Ayrıca yeni ÖHO yönetiminin Doğu ÖHO'ya tutumu ne olacak onu da çok merak ediyorum.

Seçimlerin ardından yönetim kendini sahaya atmış. Yoğun hatlarda denetim yapmışlar

İrfan demet feyz alsın. İrfan demet gibi aracı görevli olarak ayırıp sadece kendini yandaşlarını ve ulemadan birkaç şanslı kişilerle gezinti yapıp hattı yerinde inceledik diye pr çalışmasında bulunmamış gerçekten halka karışıp incelemişler

Yeni yönetim yıllardır alışık olduğumuz "ben bunu istiyorum" aklından çıkıp halka biraz daha kulak verecekler gibi duruyor

Özel Halk Otobüsleri beş parmağın beşinin de farklı olduğu bir oluşum. Muhtemelen yönetim de camiadaki halkın yararını düşünmeyip sadece kendi çıkarını düşünen tarafı memnun etmek yerine yaptığı işin bir kamu hizmeti olduğunun ve asıl patronun yolcu olduğunun farkında olan tarafı memnun etmeyi düşünüyor.

Özel Halk Otobüsleri beş parmağın beşinin de farklı olduğu bir oluşum. Muhtemelen yönetim de camiadaki halkın yararını düşünmeyip sadece kendi çıkarını düşünen tarafı memnun etmek yerine yaptığı işin bir kamu hizmeti olduğunun ve asıl patronun yolcu olduğunun farkında olan tarafı memnun etmeyi düşünüyor.
Umarım bu akıldan yana devam ederler.

Umarım bu akıldan yana devam ederler.

Önceki başkanın son (3.) döneminde Özel Halk Otobüsleri araç yetersizliği sorunuyla çok fazla karşılaştı. İşlettikleri bazı hatların hizmet verdiği mahallelerin muhtarlarının yoğun takviye/büyük araç taleplerini karşılayamayıp 6K1, 6A, 97A, 1T/1TK, B33K gibi birçok hatta Burulaş'tan takviye araç getirildi. Bu da aslında önceki başkanın seçimi kaybetmesinin bir nedeni.

Şu anda da Özel Halk Otobüsleri bu hatlar başta olmak üzere birçok hatta zorlanıyor, bu hatların bazılarına hâlâ Burulaş'tan araç gelebiliyor, geri kalan hizmet bölgelerinde karşılayamadıkları yolcu talebinden dolayı mağduriyetler ortaya çıkabiliyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, ilgili birimler vs. ne zaman bir Ulaşım Ana Planı yapacak bilmiyorum ancak bu plan en kısa sürede yapılmalı.

Şu an umut verici olan ise Özel Halk Otobüsleri, eski yönetimin masa başında aldığı kararlardan farklı olarak saha denetimleriyle pratiğe de dikkat ediyor. Araç büyütmeleri gerektiğinin onlar da farkında ancak Bursakart entegrasyon sürecinde 20 - 25 aracı bulunan minibüs durağında dahi ortak/toplu hareket kolay olmuyorken 450 araçlık Özel Halk Otobüsleri'nde ortak/toplu hareketin hemen beklenmesi zor.

Önceki başkanın son (3.) döneminde Özel Halk Otobüsleri araç yetersizliği sorunuyla çok fazla karşılaştı. İşlettikleri bazı hatların hizmet verdiği mahallelerin muhtarlarının yoğun takviye/büyük araç taleplerini karşılayamayıp 6K1, 6A, 97A, 1T/1TK, B33K gibi birçok hatta Burulaş'tan takviye araç getirildi. Bu da aslında önceki başkanın seçimi kaybetmesinin bir nedeni.

Şu anda da Özel Halk Otobüsleri bu hatlar başta olmak üzere birçok hatta zorlanıyor, bu hatların bazılarına hâlâ Burulaş'tan araç gelebiliyor, geri kalan hizmet bölgelerinde karşılayamadıkları yolcu talebinden dolayı mağduriyetler ortaya çıkabiliyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, ilgili birimler vs. ne zaman bir Ulaşım Ana Planı yapacak bilmiyorum ancak bu plan en kısa sürede yapılmalı.

Şu an umut verici olan ise Özel Halk Otobüsleri, eski yönetimin masa başında aldığı kararlardan farklı olarak saha denetimleriyle pratiğe de dikkat ediyor. Araç büyütmeleri gerektiğinin onlar da farkında ancak Bursakart entegrasyon sürecinde 20 - 25 aracı bulunan minibüs durağında dahi ortak/toplu hareket kolay olmuyorken 450 araçlık Özel Halk Otobüsleri'nde ortak/toplu hareketin hemen beklenmesi zor.
İett, ÖTİS sisteminde yeni araç alanlara bilet desteği veriyordu (mesela yanlış hatırlamıyorsam çift katlı 15.000 biletti, yeni bir çift katlı alanın ilk 15 bin basımından İETT pay almıyordu.) böyle bir şey araç uzatanlara düşünebilir mi?

İnşallah böyle düşünüyorlardır.Gerçekten bu dönüşüme ihtiyaç var öho minibüs kafasından kurtulursa herkes kazanır.

Beş parmağın beşi bir değil diyerek 296 minibüsün tamamının sahibinin/şoförünün umursamaz olmadığını, minibüs işletiminin sıkıntılarının, konforsuz taşımacılığın, dışarıda kalan yolcuların vs. farkında olup ancak sisteme ayak uydurmak için minibüs işletmek zorunda olanların illa ki olduğunu göz önünde bulundurursak ve minibüs işletiminin aslında Özel Halk Otobüsleri sisteminin gerek 12 metrelerin faaliyetini gerekse havuz sistemini etkilediğini de unutmazsak otobüse dönüşüm kaçınılmaz.

Bugün birçok ÖHO hattına Burulaş'tan takviye araç geliyorsa ya da ÖHO'nun şirket (BURUTAŞ) aracı giriyorsa bu kesinlikle minibüs işletmekte inat edenler yüzünden. Bu da ÖHO iç siyasetine etki eder.

Saha gözlemleri ve sana verilen cevap sonucu umutlandığımız otobüs dönüşümü gerçekleşirse güzel, bu durum tebrik edilir ama onun yanında isterlerse 600 tane 12 metre ile çalışacak olsalar dahi bir şeyi daha değiştirmeleri gerekir. Bu da rekabete açıklık. Bu oluşum otobüse dönüşümün ardından Üniversite ve Küçük Sanayi bölgesinde kartlı sistemde faaliyet gösterecek Çalı ve Görükle minibüslerinden, diğer bölgelerde de Burulaş'ın muhtelif hatlarından rahatsız olursa ve buna tepki gösterirse otobüs dönüşümünün anlamı kalmaz.

Bugün birçok ÖHO hattına Burulaş'tan takviye araç geliyorsa ya da ÖHO'nun şirket (BURUTAŞ) aracı giriyorsa bu kesinlikle minibüs işletmekte inat edenler yüzünden. Bu da ÖHO iç siyasetine etki eder.
Burutaş ek seferlere gidebiliyor hatta bazen kendi de yetemeyip mesela 97/A hattında Burulaş otobüsü görebiliyoruz. İlk etapta 20 araçlık minibüsten (Jest) küçük otobüse (8 metrelik araç) dönüş olsa bile biraz olsa nefes alınır.

Geri