Bursa Ulaşımı Genel Sohbet ve Fotoğraflar

Kocaelide belediye ve ÖHOlarda şöyle bir muhabbet var mesela örnek olarak hattımız e12 olsun bu hatta sitelerden binen kişi kartı okutmadan önce şoföre Setbaşında ineceğini söylüyor ve ona göre fiyat normal hat tarifesine düşüyor. Şoför kendi vadilatöründen bir tuş ile bunu ayarlıyor. Kocaelide Kentkart kullanılıyor bu özellik asiste varmı bilmiyorum. Bursa'da da olabilir
İett’deki Şile hatları da böyle yanılmıyorsam

Kocaelide belediye ve ÖHOlarda şöyle bir muhabbet var mesela örnek olarak hattımız e12 olsun bu hatta sitelerden binen kişi kartı okutmadan önce şoföre Setbaşında ineceğini söylüyor ve ona göre fiyat normal hat tarifesine düşüyor. Şoför kendi vadilatöründen bir tuş ile bunu ayarlıyor. Kocaelide Kentkart kullanılıyor bu özellik asiste varmı bilmiyorum. Bursa'da da olabilir

Asis bu özelliği destekliyor ama uygulamak Burulaş'ın elinde tabii. Örnek için sağ ol.

1768043408488.webp

Kocaeli başlığında şu fotoğrafı görünce bende bu başlık altın başka konu bulmuş oldum. Biz de bu elektronik tabelalar neden adam akıllı kullanılmıyor? Hep "emniyet kemeri takın", "takip mesafesini koruyun", "hayırlı yolculuklar" gibi saçma sapan şeyler yazıyor. Bu yazıları yazmak için mi diktiniz o tabelaları? Şehrin batısında adam akıllı bilgilendirme yapan bir tek Acemler'de var. Bir de Altıparmak'ta ki biraz daha düzgün çalışıyor, en azından cadde boyunca U dönüşü ve sola dönmek yazıyor.

Mudanya yolu Akpınar'ın orada ki ve İzmir yolu Küçük Sanayi'nin orada ki tabela ise üstte yazdığım bana göre saçma yazılar yazıyor. Otosansit'in orada bulunan tabelaya dikkat etmedim

Konu amacından sapmasın diye burada yanıtlayayım.

D23 hattına daha sık çalışacak şekilde 8 metrelik araçlar sabitlense daha sağlıklı ve güvenli olur düşüncesindeyim.

Yeni Atak'lar maalesef 8 ileri ZF şanzımana sahip ve kontrolcüleri vites sabitlemeyi/sınırlamayı desteklemiyor. Üstelik bildiğim kadarıyla pedala entegre retardere sahip. Yani fren kullanım gereksinimi yüksek araçlar.

Yine de araç ağırlığı ve uzunluğu gibi nedenlerle bu araçlar D23 için daha uygun. Bir de eski D23 güzergahından D23A (veya D13T) koduyla, Gürsu TOKİ - Narlıdere - Barakfakih... şeklinde Kestel veya Gürsu İstasyonu'na hat götürülse alternatif olabilir. Bu önerdiğim hatta Barakfakih Koop.'un Jest'leri bile çalışabilir (iş barışı bunu beğenmedi 😂)

Konu amacından sapmasın diye burada yanıtlayayım.

D23 hattına daha sık çalışacak şekilde 8 metrelik araçlar sabitlense daha sağlıklı ve güvenli olur düşüncesindeyim.

Yeni Atak'lar maalesef 8 ileri ZF şanzımana sahip ve kontrolcüleri vites sabitlemeyi/sınırlamayı desteklemiyor. Üstelik bildiğim kadarıyla pedala entegre retardere sahip. Yani fren kullanım gereksinimi yüksek araçlar.

Yine de araç ağırlığı ve uzunluğu gibi nedenlerle bu araçlar D23 için daha uygun. Bir de eski D23 güzergahından D23A (veya D13T) koduyla, Gürsu TOKİ - Narlıdere - Barakfakih... şeklinde Kestel veya Gürsu İstasyonu'na hat götürülse alternatif olabilir. Bu önerdiğim hatta Barakfakih Koop.'un Jest'leri bile çalışabilir (iş barışı bunu beğenmedi 😂)
Gürsu Toki araçları yine kendi Jestleri ile devam edebilir veya mikrobüs dönüşümüne giren filoyu yarı yarıya Atak ile dönüştürebilir ki başından bu minibüs dönüşümlerinde filo yarı Atak yarı Jest olsa belki şuan bunları konuşmuyor olurduk.

IMG_8832.webp

Barakfakih Koop.'un Jest'i D25 hattında.

Bu hat 2019 yılında Barakfakih Koop. işletiminde Avdancık - Siteler güzergahında açılmış, daha sonra Seçköy'e uzatılmasının ardından Burulaş'a devredilmişti. Geçtiğimiz günlerde tekrar kooperatife geçti.

Burulaş işletimindeyken ağırlıklı olarak Jest ile işletilse de birkaç kez Doruk ta çalışmıştı. Güzergah 8-9 metrelik otobüse uygun yani

@Efe16

Ekli dosyayı görüntüle 31098

Barakfakih Koop.'un Jest'i D25 hattında.

Bu hat 2019 yılında Barakfakih Koop. işletiminde Avdancık - Siteler güzergahında açılmış, daha sonra Seçköy'e uzatılmasının ardından Burulaş'a devredilmişti. Geçtiğimiz günlerde tekrar kooperatife geçti.

Burulaş işletimindeyken ağırlıklı olarak Jest ile işletilse de birkaç kez Doruk ta çalışmıştı. Güzergah 8-9 metrelik otobüse uygun yani

@Efe16
Belki Doruk, Neocity,Atak çalışabilir zamanla Barakfatih Koop araç alımı yaparsa neden olmasın ? Ek olarak tabela gayet okunaklı duruyor bunlarda.

Belki Doruk, Neocity,Atak çalışabilir zamanla Barakfatih Koop araç alımı yaparsa neden olmasın ? Ek olarak tabela gayet okunaklı duruyor bunlarda.

Barakfakih Koop.'un bildiğim kadarıyla D13 ve D13A hariç 8 metre çalıştırmasını gerektiren bir durum yok. Bir de yazın D19 (Saitabat) hattına şelaleye gitmek isteyen yolcular tarafından bir talep oluyor. Birkaç adetle sınırlı olmak şartıyla 8 metre alınabilir.

Barakfakih Koop.'un bildiğim kadarıyla D13 ve D13A hariç 8 metre çalıştırmasını gerektiren bir durum yok. Bir de yazın D19 (Saitabat) hattına şelaleye gitmek isteyen yolcular tarafından bir talep oluyor. Birkaç adetle sınırlı olmak şartıyla 8 metre alınabilir.
Burda en iyi örnek akçalardı zaman zaman 6 metre ve 8 metrelerle iyi iş çıkardılar aynen bu kombinasyonla diğer yüklenicilerde devam edebilir.Zamanla tümü 8 m olur.

Olum zamanla diyorum zaten 1000 kişi olan yere tabiki jeste karşı değiliz :D

Eğer nüfus artarsa geçilebilir tabii. Ama şimdiden üç - dört adet Atak alıp D13, D13A hatlarında denemeye başlamalılar hatların seferleri çok az. Yazın bir keresinde D19 hattında Burulaş Neocity görmüştüm demek ki talep var.

Hatta Barakfakih Koop. D23 eski güzergahında da değerlendirilebilir bence.

Kestel İstasyonu - Barakfakih - Narlıdere - Gürsu TOKİ. (Bu hatta da D23A diyelim)

Şu hattı 8 metre ile işletsinler paraya para demezler.

Eğer nüfus artarsa geçilebilir tabii. Ama şimdiden üç - dört adet Atak alıp D13, D13A hatlarında denemeye başlamalılar hatların seferleri çok az. Yazın bir keresinde D19 hattında Burulaş Neocity görmüştüm demek ki talep var.
Doğru Bursada bir çok hatta jest çalışıyor en azından yarısını 8 metre ile değiştirerek denemeler yapmalılar.

Geçen gün şöyle bir durumu gözlemledim. İş çıkış saatinde Çatalfırın'ın oradan B/25 nolu hatta bindim ve vadilatöre baktığımda o gün o otobüse binen tam 400. kişi olmuştum ve otobüsün son seferiydi. Son duraktan bir durak önce indiğim için hatta şoför sağ olsun "abi nerede ineceksen orada bırakabilirim istersen" dedi. İşin özeti koca 12 metrelik otobüs koca gün 400 kişi taşımıştı. Mesela B/16-A hattında malumunuz Jest'ler çalışıyor ve bu araçlarda araç başına günlük 400-500 yolcu taşıyor. Şimdi soru şu; B25 hattında çalışan 12 metrelik otobüs mü az yolcu taşıyor? Yoksa B16-A hattında çalışan 6 metrelik minibüs mü çok yolcu taşıyor?

Geçen gün şöyle bir durumu gözlemledim. İş çıkış saatinde Çatalfırın'ın oradan B/25 nolu hatta bindim ve vadilatöre baktığımda o gün o otobüse binen tam 400. kişi olmuştum ve otobüsün son seferiydi. Son duraktan bir durak önce indiğim için hatta şoför sağ olsun "abi nerede ineceksen orada bırakabilirim istersen" dedi. İşin özeti koca 12 metrelik otobüs koca gün 400 kişi taşımıştı. Mesela B/16-A hattında malumunuz Jest'ler çalışıyor ve bu araçlarda araç başına günlük 400-500 yolcu taşıyor. Şimdi soru şu; B25 hattında çalışan 12 metrelik otobüs mü az yolcu taşıyor? Yoksa B16-A hattında çalışan 6 metrelik minibüs mü çok yolcu taşıyor?

Çok yolcu - az yolcu sadece araç boyutuna değil güzergaha ve sefer sıklığına da bağlı.

Otobüslerde hedeflenen yolcu sayısını bilmiyorum ancak Jest'lerde kimden duysam en az 400 yolcu taşımayı hedeflediklerini söylüyorlardı. B16A'daki bir aracın yolcu sayısı bu bakımdan iyi bir sayı.

Biri az taşırken biri çok taşıyor o yüzden aylardır 8 metreleri öneriyorum batı öhoya 8 metreler tam kıvamında gerek olduğunda 60 kişi taşırken az yolcu olduğunda da 12 metreler gibi zarar ettirecek araçlar değiller bence 600 plaka sahibinin hepsi 8 metre araç almalı ve ona göre çalışmalılar.

Biri az taşırken biri çok taşıyor o yüzden aylardır 8 metreleri öneriyorum batı öhoya 8 metreler tam kıvamında gerek olduğunda 60 kişi taşırken az yolcu olduğunda da 12 metreler gibi zarar ettirecek araçlar değiller bence 600 plaka sahibinin hepsi 8 metre araç almalı ve ona göre çalışmalılar.
8/L ve 9/D gibi hatlarda da 8 metrelik araçla taşıma yapamazsın

Onlar burulaşa geçer başka hat verirsin öho ya yada 5 dakika arayla kaldırırsın çözüm çok.

Kartlı sisteme entegre edilen minibüs duraklarında da 8 metreye izin olsa Görükle ve Çalı durağını direkt 8 metre yapıp ÖHO hatlarını bunlara geçirirsin ÖHO da araçlarıyla diğer hatları işletir sorun çözülür.

Çalı durağı 6K1 6F1 6F2 B31 B31A B32 B32A hatlarını yüklenebilir mi böyle bir durumda?

Geçmez kıyamet kopar

B2A'yı Çirişhane minibüslerine verdikten ve ara ara 6A'ya Burulaş'tan takviye araç çektikten sonra her şeyi beklerim ÖHO'dan.

Doğu grubu farklı yasal dayanaklara sahip olsa da yine bunlara bağlı. Onlar da Burulaş'a 19C, 21C, 21CK, 22C vermişti. 19C şu an Minibüs Koop.'ta (Karsan Atak ile çalışıyor)

UKOME tarafından ÖHO, Burulaş ve UKOME'deki karar verici temsilcilerden oluşan bir komisyonda batı grubu özel halk otobüslerinin gelecek dönem faaliyetine ilişkin bir genel plan yapılmalı ve özel halk otobüsleri bu plana harfiyen uymalı. Şu an özel halk otobüslerinde liste sorunları da var. Hatların çizelgeleri, güzergahları, araçların çalışma sistemleri, yedek araç, yat günleri vb. kısmı çok sorunlu. Şoförlere çoğu hatta kesinlikle dinlenecek zaman kalmıyor. Görükle 35G'ye benzer bir durum.

Bu yüzden 2014'ten beri iktidarda olan (15 sene diyordum hep ama 12 seneymiş...) mevcut oda başkanının ve oluşturduğu yönetim kurulunun değişmesi gerekiyor. Diğer adayları bilmiyorum ama illa ki bir rakip vardır. Umarım bu rakip (kazanırsa gelecek yönetim) minibüs fazlalığından hat düzenlerine kadar tüm sorunların farkında olup bu sorunları düzeltecek vizyona sahiptir.

Bende bugün İnegöl Ulaşımı ile alakalı bazı gözlemler yaptım ve sizlerle paylaşmak isterim.
Öncelikle araç bakımları hangi sıkıkla yapılıyor tam bilmiyorum ama bugün bindiğim araçların bazılarında kapı sorunları yaşanıyor ki şoför en son kapıyı tekme ile açmıştı.
Hatlardaki yoğunluk gün içinde belirli saatlerde fazla oluyor ve araçlar ne kadar sıklığı olsa da bazen araçlarda genel anlamda bir yoğunluk mevcut (Özellikle Alanyurt Kozluca,Köyiçi, Akhisar ve Kampüs hatlarında)
Yeni Toki Bölgesi, H.Sevim Yıldız Kampüsü ile yanyana olduğundan bölgeki okul öğrencileri araçlara binerken sorun yaşadıklarını ve sıklığının fazla olsa bile bazen binemediklerini farkettim.
Araçların tabelaları güncel değil özellikle güzergah değisimleri yeni yapılan yerler tabelada yazmıyor.
Sabahları bir hat ters güzergah çalışıyor ve bu aslında yolcu potansiyeli yüksek bir hat bu hat ters güzergah ile devam etse bu sefer diğer taraflara giden yolcuların sayısı fazla olduğundan araçlar yetişmeyebiliyor.
Sultan LF lerin bazılarında ekstra koltuk takıldığını farkettim(ön kapı tekli den 2 li koltuk takılmış 4 koltuk artmış)
Araçları şoförler tur dakikasını baz alarak hızlı kullanıyorlar.
Bunun dışında İnulaş ve Burulaş ortak bir karar alıp 10 ve 12 metrelik araca geçis bence yapılabilir çünkü 12 metreligin girebilecegi hatlar var.
Gözlemlerimi sizlerle paylaşmak istedim

İnegöl içi ulaşım işletimi ile ilgili yapılması gerekeni de söyleyemem, herhangi bir yorum da yapamam ancak tabelalar ile ilgili bir şey söyleyebilirim.

Burulaş'ın alt yüklenicilere tabela programlama desteği vermesi lazım çünkü parasıyla kendi otobüsünüzü satın alsanız bile bayi de, otobüs markası da, tabela firması da size yazılım temini konusunda yardımcı olmuyor. Tabela firması sizden hat bilgilerini, panel ölçülerini ve hangi hattı hangi sıraya koymak istediğinizi öğrenip kendi yazılım hazırlayıp size gönderiyor, siz de flaş bellekle araca yüklüyorsunuz. Ya da dışarıda yazılımı bir şekilde temin etmiş kişilere tabelayı yazdırıyorsunuz.

Burulaş bu konuda Polaris'le (neredeyse tüm otobüslerde kullanılan tabela markası) işbirliği yapıp yüklenicilere yazılım temini konusunda kolaylık sağlasa ya da yüklenicilerin araçlarının tabelalarını kendisi programlasa çok faydalı olur.

Bir de uygun bir arabirim üzerinden Polaris tabelalar ile Asis validatörler entegre edilse hem bu sayede merkezi tabela programlama imkanı olur (tek tuşla tüm araçlara güncel tabela) hem de araç hattayken konuma göre değişen tabela uygulaması imkanı sağlanır (Otobüs tabelasında sadece aracın bulunduğu konumdan sonraki güzergahı gösteren yöntem. Çok faydalı olur)

İnegöl içi ulaşım işletimi ile ilgili yapılması gerekeni de söyleyemem, herhangi bir yorum da yapamam ancak tabelalar ile ilgili bir şey söyleyebilirim.

Burulaş'ın alt yüklenicilere tabela programlama desteği vermesi lazım çünkü parasıyla kendi otobüsünüzü satın alsanız bile bayi de, otobüs markası da, tabela firması da size yazılım temini konusunda yardımcı olmuyor. Tabela firması sizden hat bilgilerini, panel ölçülerini ve hangi hattı hangi sıraya koymak istediğinizi öğrenip kendi yazılım hazırlayıp size gönderiyor, siz de flaş bellekle araca yüklüyorsunuz. Ya da dışarıda yazılımı bir şekilde temin etmiş kişilere tabelayı yazdırıyorsunuz.

Burulaş bu konuda Polaris'le (neredeyse tüm otobüslerde kullanılan tabela markası) işbirliği yapıp yüklenicilere yazılım temini konusunda kolaylık sağlasa ya da yüklenicilerin araçlarının tabelalarını kendisi programlasa çok faydalı olur.

Bir de uygun bir arabirim üzerinden Polaris tabelalar ile Asis validatörler entegre edilse hem bu sayede merkezi tabela programlama imkanı olur (tek tuşla tüm araçlara güncel tabela) hem de araç hattayken konuma göre değişen tabela uygulaması imkanı sağlanır (Otobüs tabelasında sadece aracın bulunduğu konumdan sonraki güzergahı gösteren yöntem. Çok faydalı olur)
Şöyle düsünün tabeladaki programlamada ön tarafta hat yazarken sağ tarafta OTOKAR, İnulaş A.ş veya 2 yazısı ile karşılaşabilirsiniz ki tabelalar mevcut tabelaların ve hatların üzerine yazdırılıyor. Asis in şoför panelinde tabela ile alakalı birseye denk geldim ama kullanılmıyor galiba.
Ek olarak Bursa da araç konumlandırmaları da yanlış bence hattın yolcusunun fazla olduğu yerde Jest çalıstırmak frekans aralığı artsa bile kapasiteyi kaldırmayabiliyor.

Geri